Collectieve beveiliging op bedrijventerreinen, betere verlichting, collectieve inkopen doen, aanschaf van defibrillatoren, algemene stadspromotie. Maar ook sfeerverlichting in de binnenstad, consumentenacties, klanttevredenheidsonderzoeken, surveillance en cameratoezicht. Het zijn slechts enkele voorbeelden van nuttige zaken voor het bedrijfsleven. Belangrijk, maar vaak moeilijk te realiseren door gebrek aan geld. Leden van ondernemersverenigingen betalen hun lidmaatschapsgeld, maar niet-leden liften gratis mee. Het oprichten van een Ondernemersfonds door verhoging van OZB-belasting voor ‘niet-wonenfuncties’ is een mogelijkheid om ook de zogenoemde ‘free-riders’ te laten meebetalen en een groter budget te krijgen voor gezamenlijke activiteiten voor ondernemers en andere sectoren.
Dick Rijser, voorzitter van de Stichting Purmerend 2000 Plus en de Ondernemers Federatie Purmerend, is vurig pleitbezorger voor de oprichting van een Ondernemersfonds Purmerend (OFP) naar het Leids Model. De Purmerendse Centrum Ondernemers (PCO), Purmerendse Regio Ondernemers (PRO) en de horecaverenigingen hebben groen licht gegeven om het plan te onderzoeken. Stadsmanager Clara Overes is druk bezig met een plan van aanpak. Rijser: "Het geld uit een Ondernemersfonds komt alle deelnemers ten goede. De opbrengsten per postcode worden ook aan dat gebied besteed. In het bestuur van het Ondernemersfonds komen onafhankelijke mensen, bijvoorbeeld vanuit de bedrijvengroepen, de zorg, non-profit organisaties en de KvK.” De hoogte van de voorgestelde verhoging van de OZB met tien procent is volgens Rijser bespreekbaar: "Het is slechts een voorstel. Maar Purmerend heeft geen hoog OZB-tarief, dus zo’n verhoging valt erg mee." De voorzitter benadrukt dat het niet gaat om een verkapte belastingverhoging voor de gemeente.
Gemeentepolitiek overtuigen
Behalve met het bedrijfsleven komen er ook gesprekken met andere sectoren, zoals sport, woningbouwcorporaties, onderwijs en zorg. Ook zij zouden te maken krijgen met de verhoging van de OZB belasting. En ook zij kunnen dat geld ten goede laten komen aan hun eigen sector. Rijser: "De eerste reacties van die branches zijn niet negatief, maar uiteraard heeft men nog veel vragen. We hebben er echter een goed gevoel over." Het is de bedoeling dat de deelnemers aan het Ondernemersfonds een convenant aangaan voor drie jaar. Als er in het eerste jaar geen projecten of activiteiten zijn, kan het geld gewoon naar het tweede of derde jaar doorschuiven. De volgende stap is de gemeentepolitiek te overtuigen van het nut van het plan. Vertegenwoordigers van de Stichting Purmerend 2000 Plus gaan daarvoor de raadsfracties bezoeken. Uiteindelijk moet de gemeenteraad beslissen.
Bron: Regio Zaken
Bron: Regio Zaken