De jongerenontmoetingsplek (JOP) in het park De Uitvlugt in de Purmer-Noord wordt per 1 juni van dit jaar verplaatst naar een andere locatie. Dat maakte burgemeester F. Hertog (foto) op 16 april bekend aan de commissie Algemene Zaken (AZ). De burgemeester deed de uitspraak naar aanleiding van kritische vragen van de Stadspartij. Dit is een opvallende uitspraak van de burgemeester, die de portefeuille openbare orde in Purmerend beheert. Twee weken geleden was namelijk van verplaatsing van de JOP volgens het college nog geen sprake.
In de commissie Samenleving van 2 april jl. lieten bewoners die nabij de JOP wonen weten de maandenlange overlast van de jongeren zat te zijn. Vlak bij hun huis werd enige tijd terug een JOP geplaatst, een kleine overkapping met bankjes in het park waar jongeren elkaar konden ontmoeten. “Hoewel de jongeren zich aan bepaalde regels moeten houden, blijven ze vaak tot heel laat voor overlast zorgen,” zegt de Stadspartij. “Er is sprake van lawaai, vernieling, brandstichting en zelfs diefstal.” Hoewel de bewoners keer op keer klagen bij de politie en bij de gemeente over de overlast, bleef de JOP op de gewraakte plek in het park staan.
Brief
Ernst Ankersmit (Stadspartij) stelde aan de burgemeester de vraag waarom het college van B&W de overlast bij de JOP in de Purmer-Noord afdoet als onzin. Een dag nadat de bewoners de commissieleden hadden ingelicht over de situatie, heeft er ook een gesprek plaatsgevonden tussen de burgemeester, wethouder B. Daan (jeugdzaken) en de bewoners. Enkele dagen na dat gesprek ontvingen de bewoners een brief van de burgemeester waarin deze stelt dat er geen sprake is van “een onacceptabele overlastsituatie”. De mening van de burgemeester ging geheel in tegen de ervaringen van de bewoners, die de afgelopen tijd niets anders dan overlast van de JOP hebben ervaren.
De burgemeester zegt zijn mening te baseren op de berichtgeving van de politie. In zijn brief aan de bewoners zegt de burgemeester dat hij over genoeg middelen beschikt om op te treden tegen de overlast. Dit is geheel in strijd met wat de bewoners meemaken. Toen zij de politie belden met de paasdagen, gaf de politie aan dat ze juist te kampen hebben met onderbezetting. Tijdens de commissie AZ gaf de burgemeester ook aan dat de wethouder zijn informatie krijgt van de jongerenwerkers van Streetcornerwork, maar volgens de bewoners is Streetcornerwork de afgelopen weken vrijwel niet langsgekomen. Ankersmit stelde in zijn betoog tijdens de commissie AZ dat het een publiek geheim is dat Streetcornerwork op ‘zijn gat ligt’.
De bewoner die de meeste overlast ervaart heeft de afgelopen weken na eerder overleg met de burgemeester een logboek bijgehouden. “De feiten daarin opgesomd liegen er niet om,” laat Ankersmit (foto) in een reactie weten. “Ook heeft de Stadspartij ter plekke de situatie bekeken en zo zelf de afschuwelijke situatie en de gang van zaken vastgesteld.” Ankersmit vroeg tijdens de commissievergadering ook naar het overhandigen van de harde bewijzen waarop de burgemeester zich baseert in zijn bagatelliseren van de ernst van de situatie. “De burgemeester zei zich te baseren op gesprekken met Streetcornerwerk, de politie en wethouder Daan. Hij weigerde om, wat hij van hen als ‘harde’ informatie kreeg, aan de raad te overleggen.” Ankersmit concludeerde daarop dat die informatie dus niet bestaat en mogelijk boterzacht is. Hij voegde daaraan toe het “een buitengewoon staaltje van onbehoorlijk overheidsoptreden” te vinden De Stadspartij betreurt het dat de bewoners daarvan ernstig de dupe zijn.
Meer overlast
Nu de JOP over anderhalve maand verplaatst zal worden naar een andere locatie in het park, lijkt er een uitzicht te komen in de knellende situatie voor de bewoners waar zij lange tijd mee te kampen hebben gehad. De Stadspartij vraagt zich wel af waarom het nog anderhalve maand duurt voordat de JOP verplaatst zal worden. De laatste weken ervaren de bewoners nog meer overlast dan voorheen. De Stadspartij ziet de JOP het liefste zo snel mogelijk verdwijnen uit hun buurt. De leden van de commissie AZ verbazen zich er ook over dat de gemeenteraad niet over de verplaatsing is ingelicht. Het college heeft namelijk een wettelijke informatieplicht aan de gemeenteraad. Tijdens de commissie Samenleving van 2 april gaven veel partijen aan dat de JOP in de Purmer-Noord zo spoedig mogelijk verwijderd moest worden, maar de wethouder wilde hier toen niet van weten. Twee weken later lijkt het college van B&W compleet van gedachten te zijn veranderd. Ook het college wil nu de JOP per 1 juni op een andere plek in het park neerzetten, hoewel zij zeggen nog niet overtuigd te zijn van de overlast die de bewoners ervaren.
ZIE OOK:
- 03-04-2009 Stadspartij zet jeugdnetwerkoverleggen op politieke agenda
- 26-03-2009 Stadspartij wil meer toezicht op JOP Purmer-Noord
- 04-02-2009 JOP Purmer-Noord blijft voor problemen zorgen
- 20-02-2008 Jongerenontmoetingsplek blijft staan
- 02-11-2007 Bewoners blijven verzetten tegen JOP Uitvlugt
- 23-06-2007 JOP is voorlopig een bankje
- 10-03-2007 Wethouder drukt JOP paniekerig door