Dit voorjaar kondigde woningcorporatie Wherestad aan kwalitaitef goede flats te willen slopen om nieuwe flats te kunnen bouwen. De redactie van de Stadspartij interviewde lijsttrekker Mario Hegger over dit onderwerp, waarover deze week een driedelige serie te lezen zal zijn. Vandaag deel 1.
Waarom zou Wherestad over willen gaan tot sloop van goede flats?
Hegger: Men wil weer gaan slopen, maar het zijn gewoon goede flats. Het heeft te maken met verloedering waar de afgelopen tijd niets aan gedaan is. Toen de woningstichtingen werden opgericht, kregen ze heel veel geld mee van de overheid om te gaan bouwen en om te onderhouden. Nu dit geld op is, gaat de corporatie op zoek naar geld om te kunnen blijven onderhouden. En als dit geld er niet is, moet men over gaan tot slopen. Hierdoor worden de corporaties steeds meer vastgoedbeheerders en projectontwikkelaars die zich bezig houden met de aankoop en verkoop van grond in plaats van met onderhoud en het tegengaan van verloedering.
Gaan de huidige bewoners van de Wheermolen hun huis kwijt raken?
Hegger: Op de Meteorenweg zijn ze nog aan het slopen en al begonnen met bouwen. Dit loopt al niet geheel vlekkeloos, want een deel van de projecten is al uitgesteld. Dit komt doordat sommige projecten te duur zijn voor de gemeente Purmerend. Dus Purmerend zal zich niet gaan mengen in de nieuwe sloopplannen van Wherestad. Vooral omdat het geld er nu niet is. En voor een dergelijk project heb je wel de gemeente nodig, bijvoorbeeld voor het aanleggen van wegen en dergelijke. Toch kan Wherestad theoretisch gezien gaan slopen en opnieuw bouwen zonder dat de gemeente meedoet, maar deze kans is klein, omdat de omgeving dan niet mee gaat in de ontwikkeling.
Is het niet beter om te slopen om de verloedering tegen te gaan?
Hegger: Een corporatie wil gaan slopen en nieuwbouw plaatsten om een gebied sterker te maken. Er is meer ruimte voor duurdere koopwoningen in plaats van alleen goedkope huurwoningen. Dat zou betekenen dat dit gebied nu zwak is. Maar mensen met een laag inkomen moeten ook in de stad kunnen blijven wonen. Als de mensen met een laag inkomen in een duurdere woning komen, kost het de overheid huursubsidie. Maar je moet je afvragen of de situatie in de Wheermolen net zo ernstig is als in de Bijlmer, zodat de wijk maar platgegooid moet worden. Het is veel beter om in kaart te brengen wie er allemaal in de wijk woont, zodat je afspraken kunt maken over woonbehoeftes.
Nu de woningnood onder jongeren heel hoog is, zou je de vrijkomende woningen ook kunnen gebruiken voor starters. Nu dat niet gebeurt, is de wachttijd voor een starterswoning opgelopen tussen de vijf en acht jaar. Er is dus vrijwel geen leegstand in Purmerend. De woningen in de Wheermolen blijven altijd goed bewoond. Maar toch wil Wherestad gaan slopen, vanwege de sociale omstandigheden. De Stadspartij vindt de plannen van Wherestad prima plannen, maar ze moeten pas worden uitgevoerd als dit echt noodzakelijk is. En dat is nu niet het geval. Met de sloop en de nieuwbouw zouden er uiteindelijk 250 woningen verdwijnen uit de voorraad. Deze mensen moeten dan ergens anders gaan wonen. Hierdoor loopt de wachtduur voor starters nog meer op, waardoor jongeren heel moeilijk het huis uit kunnen, tenzij ze direct een huis kopen. Ook gescheiden gezinnen moeten vaak naar de andere kant van het land verhuizen om een woning te krijgen. Purmerenders moeten de kans krijgen om in Purmerend te blijven wonen.
Wat vindt de Stadspartij van de voorgenomen plannen van woningcorporatie Wherestad?
Hegger: De projecten in de Wheermolen-West gaan door tot 2013. Daarna zullen andere delen van de Wheermolen gesloopt worden. Hierdoor blijft Purmerend constant een puinhoop, en dat is niet prettig als je in die omgeving woont. Als je in een nieuwbouwwijk komt wonen, dan weet je dat er de komende jaren nog gebouwd gaat worden. Maar deze mensen hebben een keuze. De bewoners van de Wheermolen hebben er nooit voor gekozen om in een puinhoop te wonen. Niet alleen de woningen worden gesloopt, ook de infrastructuur gaat op de schop. Uiteindelijk zal het wel mooi worden, maar de vraag is of de huidige bewoners terug kunnen keren naar hun eigen wijk na de renovatie. Het merendeel komt vaak niet terug, omdat de huurprijzen van de woningen flink gestegen zijn. Dit betekent dat deze mensen ergens anders gaan wonen. Ze kunnen vaak niet hun eigen wijk of woning kiezen.
Morgen deel 2.
ZIE OOK: