Had Yuri van Gelder dan toch beter wielrenner kunnen worden? Dat is de vraag die je bekruipt als je leest dat deze topturner cocaïne heeft gebruikt. Een dope die je meer verwacht van wielrenners zoals Tom Boonen. Natuurlijk zegt minister Eimert van Middelkoop van defensie en van de ChristenUnie dat het een persoonlijk drama is voor Yuri. Van Gelder is in dienst van Defensie en is vanwege cocaïnegebruik geschorst en in afwachting van ontslag. Als hoogste baas van de militair Van Gelder laat Van Middelkoop duidelijk zien wat christelijke naastenliefde betekent. In plaats van hulp en steun te bieden smijt hij Yuri op straat. Dat heeft deze topsporter toch echt niet verdiend en dit is ook niet bepaald een voorbeeld voor de andere politiek die de partij van Van Middelkoop uitvent.
Was de minister van defensie maar van D66-huize geweest. Bij D66 heerst een echte liberale geest. D66 wil een proef waarbij klanten wiet kunnen kweken voor hun ‘eigen’ shop. De coffeeshops kunnen door zo’n gesloten circuit van teelt en verkoop kleinschaliger worden, zoals de overheid wil. D66-Kamerlid Boris van der Ham deed het idee op in San Francisco, tijdens een werkbezoek. In Oakland, een voorstad van San Francisco, mogen thuiskwekers 72 planten verbouwen, veel meer dan de in Nederland toegestane vijf. Volgens Van der Ham is op deze manier beter toezicht te houden op de teelt. Vanuit D66-oogpunt is het marketing-technisch volgens mij handig om niet 72 maar 66 planten toe te staan. Ooit besloot het CDA dat een pornofilm slechts in zaaltjes van 49 personen mocht worden gepresenteerd. Dat was nog in de goede tijd dat het CDA 49 zetels had in de Tweede Kamer. Juist dat gegeven zorgde ervoor dat ik dit feitje niet ben vergeten.
Nu zal ik voorlopig niet zo snel op D66 stemmen. Ik ben geen wietgebruiker en volgens mij word je daar ook niet beter van. Ik kan het niet waarmaken maar als ik het optreden van D66-raadslid Rob. Sampimon af en toe zie, dan twijfel ik toch wel aan wat hij op zijn zoldertje verbouwt. Nu ik het toch over Rob Sampimon heb, hij was van 5 tot en met 7 juni mee naar Jihlava. U weet wel dat reisje dat in de pers als ‘snoepreisje’ werd betiteld. In een verslag van het reisje dat ik kreeg toegespeeld, begrijp ik dat de reislustige raadsleden zichzelf een delegatie van raadsleden noemt. Nu is in dit verband een delegatie een afvaardiging die met toestemming en door toewijzing van anderen, in dit geval de raad, vertegenwoordigt. Volgens mij zijn Fons Hertog (toenmalig waarnemend burgemeester), twee ambtenaren, Loes Bödeker (eenmansfractie), Thea de Hilster (PvdA), Rob Duijker (CDA), Thijs Kalverboer (AOV), Jahan Valianpour (PvdA), Jaap Veenstra (CDA) en Rob. Sampimon (D66) gewoon op een open uitnodiging ingegaan en zijn ze gewoon op reis gegaan. Niks delegatie van de raad dus, veel te groot woordgebruik voor zo’n klein clubje. Weer zo’n gevalletje van politieke borstklopperij.
Nu zal je mij niet horen herhalen wat anderen zeggen, dat het een snoepreisje was. Het was afzien lees ik in het verslag. Overnacht werd in Mahleruv Penzion "Na Hradbách. Een schitterend driesterrenpension met een heerlijke binnenplaats (foto) waar Mahler ooit nog eens geslapen schijnt te hebben.
Uitwisseling vond plaats met de Tsjechische gastheren over: de wijze van besturen in beide gemeenten (presentatie Rob Sampimon), gezamenlijk dineren, een presentatie over afvalbeheersing in beide gemeente (presentatie Thea de Hilster), de burgerparticipatie, een gezamenlijk diner. En afsluitend op zondag 7 juni een oppeppende rondleiding door het centrum van Jihlava met een bezoek aan het ondergrondse labyrint. Een ondergronds gangenstelsel tussen de huizen in het centrum. Formeel om het vervoer van goederen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. In werkelijkheid natuurlijk vluchtgangen voor de ‘bestuurlijke stadstoppers’ als er burgerlijke onlusten waren. Amsterdam heeft ook dergelijke ondergrondse gangenstelsels.
Dus geen concert van Mahler en ook geen, al was het maar terloopse, aandacht voor een tweede bekende zoon van Jihlava: Seyss Inquart. Uit de tegenwoordige verhalen is ook wel duidelijk geworden waar de voormalige Oostbloklanden ook goed in waren. Dat was het dopinggebruik in de sport, toen ook een staatszaak. Daar valt door anderen nog veel van te leren. Yuri was als Tsjech nooit tegen de lamp gelopen.