HomeNieuwsColumnMoberg speelt komende jaren in Dubai

Moberg speelt komende jaren in Dubai

politiesmurf.jpg
Voetballers verhuizen als ze de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt nog wel eens naar een oliestaat. Maar wie is Anders Moberg, waar speelde hij? Dat zal de argeloze lezer zich afvragen bij het lezen van de kop boven deze column?
Wel Anders Moberg was de Zweedse spits van Albert Heijn d.w.z. Ahold. Hij speelde vier jaar en twee maanden voor deze topclub en verdiende er 26 miljoen euro gemiddeld, dus 6 miljoen euro per jaar. Anders Moberg is onlangs getransfereerd naar Dubai. Hij gaat in de woestijn skihallen helpen bouwen. De Arabieren willen binnen tien jaar de internationale skiwedstrijden beheersen. En dat gaat ze lukken, geld speelt geen rol.
De nieuwe spits van Ahold is een Brit. Hij heet John Rishton. De Brit gaat jaarlijks maximaal 2,13 miljoen euro verdienen. Het lijkt fors minder dan zijn Zweeds voorganger, maar dit bedrag is exclusief aandelen en opties die hij ontvangt in het kader van een langetermijnbeloningsplan. Het salarisverschil met Moberg zal dus aan het einde van de speelperiode wel meer in evenwicht zijn.
De nieuwe AH-baas let op de kleintjes, laat het Ahold concern in een jubelend persbericht weten.
Daarmee wordt natuurlijk bedoeld dat Rishton op de smurfen let die bij AH de winkels uitvliegen.

Denk niet dat het alleen buitenlandse spelers zijn die bij AH fors verdienen. De ‘bedrijfsleider’ van de supermarktketen Albert Heijn -Dick Boer-  kon in 2007 2,56 miljoen euro bijschrijven op zijn rekening, dit mede dankzij een flinke aandelenportefeuille bij de AH club.
Ter vergelijking de Balkenendenorm waarover politiek Nederland steggelt bedraagt ca. € 175.000,–Iedereen die boven dat bedrag verdient mag publiekelijk als ‘graaier’ (Volkskrant 14 maart 2008) worden afgeschilderd. Balkenende verdient dus 7 % van het jaarsalaris van de waterdragende buitenspeler Dick Boer van onze populaire ‘Appie Happie clup’.
Dat prijsverschil moet de verklaring zijn van het spelpeil van het amateur-elftal waarin Balkenende speelt.

Nog onlangs noemde Balkenende de politieagenten onze ‘frontsoldaten die de waardering en’ de beloning verdienden die bij het zware beroep passen.
Nu verdient de gemiddelde politieman bruto ca. € 39.000,– per jaar. Dat is ongeveer 22 % van de Balkenendenorm. Ter vergelijking dat is ook maar ca. 1,5 % van wat AH winkelchef Dick Boer per jaar verdient. Graaiers kunnen de politiemensen dus allerminst worden genoemd.
Je zou dan ook denken dat de Sociaal Democratische voorhoedespelers die voor evenwichtigere beloningsverhoudingen vechten, ik doel op de PvdA-ers Ter Horst en Bos, het voor de frontsoldaten wel even zullen regelen.

Niks hoor. Bos liet in de krant weten: ‘geen cent meer, geen cent teveel’. Ter Horst kwam met een incidentele smurfenbeloning en liet weten: ‘genoeg is genoeg, dit pikken of niets krijgen’.
Nu ken ik een aantal PvdA-ers die in hun jonge jaren nog wel eens bij manifestaties door de politie afgerost werden. Dat zou ook de ouders van Ter Horst en Bos gebeurd kunnen zijn. Het is bekend dat deze trauma’s, vooral bij de verstokte socialisten, van ouders op kinderen worden overgedragen. Dat moet de verklaring zijn voor het bijtende gedrag van de PvdA bewindslieden naar onze ‘frontsoldaten’.

politiehond.jpgOndertussen vonden de frontsoldaten in Purmerend tonnen hasj. Eigenlijk was het een inbreker die de politie de weg wees en vond de politiehond (foto) de in het pand her en der verstopte softdrugs.
Maar hoelang gaat het nog duren dat het verstand zegeviert? Purmerend heeft een levendige (il) legale sofdrugshandel. Met twee legale coffeeshops die floreren in Purmerend. De eigenaren verdienen vast meer dan een doorsnee politieman en of ze binnen de Balkenende norm blijven waag ik ook te betwijfelen.

De legale verkoop verkrijgt zijn producten op een illegale manier. Op de productie en levering wordt via kliklijn en frontpolitie een ‘dodelijke’ jacht gemaakt. Iedereen weet dat dit onzin is, maar doet of het de normaalste zaak van de wereld is. Net als tijdens de drankdrooglegging in de vorige eeuw in Amerika zijn verraad en dientengevolge beheerste prijsopdrijving, door vermeende schaarste, aan de orde van de dag. Liquidaties en afrekeningen in het wereldje beheersen het nieuws. Ook dat drijft de prijs van het geestverdovende goedje op. De één zijn dood is de ander zijn brood!

Eén coffeeshop heeft het in Purmerend helemaal voor elkaar. Die heeft voor de deur zelfs eigen illegale parkeerplekken. Nergens mag je dubbel parkeren, maar bij deze coffeeshop wordt het gedoogd. Samenscholing op straat is er daar wel verboden, maar als het in de auto voor de deur gebeurt dan wordt het gedoogd.

Ook dat hoort bij het smurfenwereldje, zullen we maar denken.

Column artikelen