HomeNieuwsAlgemeen BestuurMinister Faber doet dringende oproep aan gemeenten t.b.v. opvang Oekraïners

Minister Faber doet dringende oproep aan gemeenten t.b.v. opvang Oekraïners

Opvang Oekraïners bij Van der Valk Zuidoostbeemster
foto Stadspartij-BPP


Woensdag 21 augustus ontving ook het college van Purmerend een brief betreffende de opgave noodopvang ontheemden uit Oekraïne van minister Faber, minister van Asiel en Migratie. In deze brief doet minister Faber een oproep aan alle gemeenten om gezamenlijk zorg te dragen voor voldoende opvang voor ontheemden uit Oekraïne in Nederland.

Bovendien doet de minister diverse suggesties om op korte termijn meer noodopvangplekken te realiseren voor ontheemden uit Oekraine.

Wethouder Hegger schetste in een memo (zie onderstaand) een kort beeld van de situatie in Purmerend.

Huidige situatie

In Purmerend is er op dit moment opvang voor Oekraïense ontheemden op verschillende locaties. Naast opvang en ondersteuning organiseren gaat de zoektocht naar nieuwe opvanglocaties door. Naar aanleiding van de motie van 30 november 2023, waarin de raad het college oproept om op zoek te gaan naar kleinschalige opvanglocaties verspreid over de gemeente, werkt het college aan de uitbreiding van een bestaande locatie aan de Van IJsendijkstraat, kunnen we tijdelijk gebruik maken van de Meeuwvleugel in het Jaap van Praag en wordt in september in de raad gesproken over de transitie van het voormalige Bose kantoorpand aan de Gorslaan.

Aanbevelingen minister

In de brief staan enkele aanbevelingen door de minister. Het college wacht af met welke richtlijnen het ministerie komt om ontheemden te stimuleren in eigen verblijf te voorzien. In Purmerend proberen we het ‘snijverlies’, dat wil zeggen het aantal ongebruikte bedden, tot een minimum te beperken. Daarnaast laten we alleen ontheemden toe die recht hebben op opvang en toetsen we regelmatig of de personen in de opvanglocaties nog onder de RTB vallen. Op de meeste locaties kennen we geen doelgroepbeperkingen. We kijken per locatie welke doelgroep het meest geschikt is en op vrijwel alle locaties zijn huisdieren welkom. Daarnaast onderzoeken we of het mogelijk is om op bestaande locaties de capaciteit uit te breiden.

Nabije toekomst

Met de realisatie van de uitbreiding op de Van IJsendijkstraat, die naar verwachting eind 2024/begin 2025 in gebruik wordt genomen en het voornemen om op de Gorslaan in het voormalige Bosegebouw een tijdelijke opvang te realiseren met 270 bedden, leveren we als gemeente Purmerend op korte termijn een bijdrage aan het complexe opvangvraagstuk. Daarnaast blijven we zoeken naar kleinschalige locaties verspreid over de stad die voor korte of langere termijn beschikbaar zijn en maken we daarbij gebruik van de regelingen zoals het ministerie die aanbiedt.

 

Algemeen Bestuur artikelen