HomeNieuwsPartij NieuwsEén op de zes inwoners Metropoolregio Amsterdam woont alleen

Eén op de zes inwoners Metropoolregio Amsterdam woont alleen

Gemiddeld is 17% van de inwoners van de MRA alleenwonend. In Purmerend is dat 16,5%
In Edam-Volendam is het ’t laagst 12,5% en in Amsterdam het hoogst 31%

Vrouwen > 70 jaar de grootste groep


Zeventien procent van de inwoners van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) woont alleen. Begin 2024 ging het om zo’n 440.000 inwoners, ongeveer één op de zes. Amsterdam is in de regio de gemeente met de meeste alleenwonenden, namelijk 30,91 procent van de bevolking. In Edam-Volendam woont met 12,52 procent relatief het minste aantal inwoners alleen in de MRA. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Landelijk gezien wonen meer mensen alleen dan in de MRA. In heel Nederland woont negentien procent van de inwoners alleen. Het betreft 3,3 miljoen mensen, bijna één op de vijf. De grootste groep alleenwonenden zijn vrouwen van 70 jaar of ouder, stelt het CBS vast. Zij zijn vaak alleen achtergebleven na het overlijden van hun partner. Ook zijn er relatief veel twintigers die alleen wonen.

Verschillen tussen gemeenten

Per gemeente verschilt het aandeel alleenwonenden sterk. Omdat twintigers relatief vaak alleen wonen, tellen studentensteden veel alleenwonenden. In Amsterdam en andere studentensteden in het land woont meer dan 30 procent van de inwoners alleen. In kleinere gemeenten, die vaak een oudere bevolking hebben, zijn de alleenwonenden ook vaak wat ouder.

In de MRA wonen ook in Diemen (24,13 procent) en Zandvoort (23,17 procent) relatief veel mensen alleen. Na Edam-Volendam zijn Uitgeest (12,53 procent) en Landsmeer (12,87 procent) de gemeenten waar relatief het minste aantal mensen alleen woont.

Steeds meer alleenwonenden

Halverwege de vorige eeuw woonden weinig mensen alleen. In 1960 ging het om drie procent van de bevolking, weet het CBS. Sinds de jaren zeventig werd het normaler om niet meteen vanuit het ouderlijk huis te trouwen of samen te wonen. Ook echtscheidingen kwamen vaker voor. Daarnaast speelt mee dat mensen steeds ouder worden en langer zelfstandig blijven wonen.

Volgens een prognose van het CBS zijn er in het jaar 2070 ongeveer 9,8 miljoen huishoudens in Nederland, waarvan 4,2 miljoen uit één persoon zullen bestaan (bijna 43 procent).

Partijnieuws artikelen