HomeNieuwsEconomieStand van zaken programma vitalisering Binnenstad

Stand van zaken programma vitalisering Binnenstad

Wethouders informeren over  lopende zaken om de binnenstad te verlevendigen.

Koemarkt in de sneeuw
foto Stadspartij-BPP


In april en juni 2024 is de gemeenteraad geïnformeerd over de subsidie Impulsaanpak winkelgebieden dat het college voor het projectgebied Schapenmarkt, Koemarkt en Kalversteeg heeft aangevraagd bij de Rijksdienst voor ondernemend Nederland.

Verwacht werd dat de subsidie 12 weken eind september werd verwacht.

De wethouders Hegger en Verkroost delen in een memo mee dat het college vanuit de Rijksdienst voor ondernemend Nederland te horen gekregen dat de besluitvorming over de toekenning van de subsidie ruim drie maanden langer op zich zal laten wachten. Het besluit wordt voor nu uiterlijk 2 januari 2025 verwacht.

De reden hiervoor is dat het aantal inschrijvingen hoger ligt dan van tevoren was aangenomen en dus meer tijd benodigd is om te komen tot een beoordeling. Nu de besluitvorming vanuit de Rijksdienst voor ondernemend Nederland langer op zich laat wachten, kan het college nog geen duidelijkheid geven over de eventuele toekenning van de subsidie en de hoogte hiervan.

De wethouders Hegger en Verkroost informeren thans over de uitvoering van diverse projecten die inmiddels zijn opgepakt.

Invulling Schapenmarkt

Het college vind het belangrijk om voortgang te houden in de ontwikkeling van de Schapenmarkt en kiest er daarom voor om, vooruitlopend op een definitief besluit over de subsidie, vervolgstappen te zetten in de gemeentelijke besluitvorming. Volgens afspraak worden daarom in november de uitkomsten van de verkenningsfase, het programma voor de Schapenmarkt (voorkeursvariant) met daarbij de financiële verkenning inclusief voorlopig dekkingsvoorstel en het ambitiedocument ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.
Zodra bekend is of de subsidie wordt toegekend en de haalbaarheidsfase inclusief de bijbehorende grondexploitatie gereed is, zal deze separaat aan de raad worden voorgelegd in het eerste kwartaal van 2025.

Verder verwachten de wethouders Hegger en Verkroost de raad binnenkort te kunnen informeren over een tijdelijk initiatief op het Bolwerk dat past in het programma binnenstad en het project Schapenmarkt.

Tijdelijk parkeerterrein Schapenmarkt

Na het slopen van de panden is er bodemonderzoek gedaan naar mogelijke verontreiniging in de grond. Hieruit blijkt dat de locatie rondom en onder het pand aan de Nieuwstraat eerst gesaneerd moet worden waarvoor nu een saneringsplan wordt opgesteld. De saneringskosten worden aangevraagd bij de najaarsnota 2024.

Als de raad daarmee akkoord kan gaan vindt er tegelijk met de saneringswerkzaamheden archeologisch onderzoek plaats. Na deze werkzaamheden wordt de locatie ingericht als parkeerplaats. Naar verwacht wordt is begin 2025 gereed voor gebruik.

Kalversteeg

De gesprekken met de partijen voor de invulling van de Kalversteeg 1 zijn nog niet afgerond. In november staat er een bestuurlijk overleg gepland waarin duidelijk moet worden of de beoogde invulling en de consequenties daarvan wel of niet definitief kan worden afgerond.  Concreet betekend dit wel dat het college pas op zijn vroegst in februari 2025 een voorstel ter besluitvorming kunnen voorleggen.

Vergroening-aankleding publieke ruimte Binnenstad

Een begin is gemaakt met de aankleding en vergroening Binnenstad (Kaasmarkt, Dubbel Buurt, Breedstraat en Eggertstraat) deze wordt medio november afgerond (mits de weersomstandigheden dit toelaten).

In de Eggertstraat zullen ook twee schaaktafels worden geplaatst. In april/mei 2025 staat de plaatsing van de historische waterpomp op de Kaasmarkt gepland.

Ondertussen is de gemeente gestart met vergroening rondom het Willem Eggert Centrum In november kan hopelijk een ontwerp voor drie zijden van het Eggert Centrum (Weeshuissteeg, Schoolsteeg en Zuidersteeg) vast worden gesteld,

Centrum Coach café

De opleiding Coach café is begin september gestart. Een groep van 10 ondernemers neemt deel aan deze opleiding. De opleiding van het Centrum Coach Café bestaat uit zes modules (identiteit, consumenten, medewerkers, organisatie, innovatie en samenwerken), die in elkaar haken en elkaar versterken. Elke maand werken ze als groep aan één van de modules. Learning by doing staat centraal in deze opleiding – je leert dingen die je direct en concreet kunt toepassen in jouw dagelijkse praktijk. Doel van deze opleiding is versterken van kennis, toekomst bestendige ondernemers en samenwerken,

Optimalisering afvalinzameling Binnenstad

Samen met de Bizzen is er een plan gemaakt om de (bedrijfs) afvalinzameling te optimaliseren (schoner en efficiënter). Dit plan wordt in het 1e kwartaal van 2025 uitgevoerd.

Gouden driehoek/cirkel

De samenwerking tussen de Biz Binnenstad, Biz Koemarkt, Eggert centrum, BTLH, belangenvereniging vastgoed binnenstad, gemeente en andere partijen maakt hele mooie stappen. Samen worden de promotie van het stadje tussen de polders opgepakt, werken aan een mooi evenementenprogramma en nog vele andere zaken.

Lampenkappen en winterse versiering

Dit jaar zijn er voor het eerst als “zomerse” versiering lampenkappen opgehangen in samenwerking met de BIZ Binnenstad. Dit zorgt voor een huiselijke sfeer en een vrolijke uitstraling. Vanaf eind oktober/begin november zullen de winterse versieringen in samenwerking met Biz Binnenstad, Eggert Centrum en Biz Koemarkt weer verschijnen. Dit jaar zal er naast de lichtbol op de Kaasmarkt ook een speciaal lichtelement op de Koemarkt staan in de vorm van een koe.

Organiseren markten en evenementen

Dit jaar wordt de Laag Hollandse Makersmarkt vijf keer georganiseerd. Per seizoen is er een ander thema en tijdens Winters Purmerend worden er gedurende twee dagen een winterse markt georganiseerd.

Kunst en cultuurmarkt

Dit jaar is door diverse partijen (o.a. BIZ Binnenstad, vele cultuurorganisaties en gemeente) de kunst en cultuurmarkt georganiseerd. Dit was een groot succes en dit zal volgend jaar verder uitgebouwd worden.

Winters Purmerend

In december kunnen we genieten van 3 weken lang Winters Purmerend. Vele partijen waaronder Biz Binnenstad, Biz Koemarkt, belangenvereniging Eigenaren Vastgoed, BTLH, Eggert centrum, sponsoren hebben de handen in een geslagen. Ze werken al een jaar lang samen om een geweldig winters programma neer te zetten. Voor meer informatie zie https://www.laagholland.com/winters-purmerend.

Nieuwe ondernemers

De positieve promotie, positionering (het stadje tussen de polders) en de rol van de matchmaker hebben ervoor gezorgd dat diverse nieuwe ondernemers de deuren hebben geopend in de binnenstad Purmerend.

Zo hebben bijvoorbeeld Traiteur 14, lunchroom Ciya, Barista Café, Zaanhammer, Zuivelhoeve (opent binnenkort de deuren) Schoonenberg hoorspecialist , Getlaced, Edelstone en Oji Sama de deuren geopend. Er lopen op dit moment met de matchmaker nog een aantal gesprekken met retail- en horecapartijen die of geholpen worden naar een franchisenemer en/of een goede plek in de binnenstad.

Economie artikelen