De Stadspartij is, net als de rest van de Purmerendse gemeenteraad, een groot voorstander van de komst van een discotheek in Purmerend. De gemeente beloofde de jongeren al een aantal jaar geleden een discotheek en de Stadspartij vindt dat deze belofte maar eens waargemaakt moet worden. De behoefte aan een discotheek onder de Purmerendse jongeren is groot, maar door de juridische procedure die al veel te lang duurt, wordt het geduld van de jongeren flink op de proef gesteld. Op dit moment is alleen de Koemarkt een alternatieve uitgaansgelegenheid voor hen. Bovendien zijn deze kroegen op de Koemarkt vaak overvol, wat weer kan leiden tot grote risico’s bij brand.
Hangjongeren
Het gebouw dat aan de Verzetslaan gebouwd zal worden, zal niet alleen gebruikt worden als discotheek, maar ook bijvoorbeeld als klimhal en als conferentieruimte. Al deze faciliteiten dragen bij aan de versterking van de regiofunctie van Purmerend. Verder hoopt de Stadspartij dat de discotheek zal leiden tot minder hangjongeren op straat. De leeftijdsgroep 16+ komt op dit moment op de Koemarkt de kroeg niet binnen.
De Stadspartij vindt het jammer dat veel omwonenden klagen en de jongeren criminaliseren, zelfs nu de discotheek er nog niet is. Niet alle problemen in Purmerend worden door jongeren veroorzaakt. En als op een bepaalde plek in de wijk een speeltoestel neer wordt gezet, kun je ook vaak klachten verwachten van omwonenden wegens lawaaioverlast van kleine kinderen.
Goede samenwerking
De discotheek houdt de gemoederen in Purmerend flink bezig. Zo hebben naast de Stadspartij alle politieke partijen in Purmerend aangegeven vóór een snelle komst van de discotheek te zijn. De omwonenden van de plek waar de discotheek moet komen zijn juist fel tegen de komst ervan. Het belangrijkste argument van de tegenstanders is de geluidsoverlast die vertrekkende bezoekers diep in de nacht veroorzaken en de hoeveelheid zwerfafval die zij mogelijk achterlaten. De Stadspartij vindt dat, door goed overleg en door goede samenwerking tussen politie, gemeente, ondernemer en buurtbewoners, de overlast tot een minimum moet worden beperkt. Ook zijn omwonenden bang dat de bezoekers van de disco hun auto parkeren in de wijk. Daarom is het zaak dat er voldoende parkeerplaatsen bij de discotheek komen en dat er voldoende alternatieve manieren zijn om te reizen, zoals per fiets of met het openbaar vervoer.
Sommige bewoners zijn bang dat de waarde van hun koopwoning daalt. Of de waardedaling ook daadwerkelijk aantoonbaar is, is niet duidelijk. Ook is men bang voor verkeersongelukken, omdat de discotheek dicht op de provinciale weg N235 wordt gebouwd. Daarom vindt de Stadspartij het belangrijk dat er scherp toezicht wordt gehouden, ook om te voorkomen dat bussen worden vernield en buspersoneel bedreigd zou kunnen worden
Afwisselende programmering
Omwonenden vrezen ook dat de drugsoverlast toeneemt met de komst van de discotheek. De Stadspartij denkt juist dat er met de komst van de discotheek beter toezicht op het gebruik van drugs kan worden gehouden. Bovendien weten mensen die drugs gebruiken altijd wel plekken te vinden om de middelen tot zich te nemen. De discotheek zal niet een extra plek voor drugsgebruik in de stad creëren. Verder hoopt de Stadspartij dat de discotheek met een afwisselende programmering zal komen, zodat het publiek gemengd blijft en er geen rivaliserende groepen ontstaan die zich in of buiten de discotheek opzoeken om met elkaar op de vuist te gaan. De discotheek moet een voorziening zijn voor een zo groot mogelijke doelgroep in Purmerend.
De horeca-ondernemers op de Koemarkt zouden bang zijn dat hun omzet mogelijk flink zal dalen als de discotheek haar deuren opent. De Stadspartij vindt juist dat er een gezonde en eerlijke vorm van concurrentie moet zijn. Dit maakt ondernemers creatief om juist weer meer klanten aan zich te binden. Een veelgehoord argument is ook dat ondernemers niet meer durven te investeren in nieuwe discotheken. JSD Bouw heeft, als projectontwikkelaar, juist aangegeven juist wel te willen investeren. Bovendien is de dichtstbijzijnde discotheek in de regio, Bobs Saloon in Uitgeest, bijna 30 kilometer verderop.
Goed toezicht
De Stadspartij zal er alles aan doen om de discotheek zo snel mogelijk te laten bouwen. Wel vindt de Stadspartij het belangrijk dat er een goed toezicht gehouden moet worden, zodat de omwonenden een minimale overlast hebben. Er kan een mobiele politiepost neergezet worden en camerabeelden kunnen direct worden uitgekeken, zodat er snel actie ondernomen kan worden als er onlusten uitbreken. Bovendien kost het bouwen van de discotheek de gemeente niets. Het is een particulier initiatief. De gemeente heeft al lang geleden het besluit genomen een discotheek te bouwen. En hoewel het hun goed recht is, vertragen de buurtbewoners met hun bezwaar- en beroepsprocedures het proces alleen maar. Maar hoe lang het proces ook vertraagd zal worden, uiteindelijk komt ‘ie er wel, die discotheek.
ZIE OOK:
- 13-12-2010 ‘Procedure discotheek herstart in december’
- 01-12-2010 Stadspartij wil duidelijkheid over discotheek
- 28-07-2010 JSD Bouw: “Eerst procedure discotheek evalueren”
- 22-06-2010 Procedure discotheek lijkt stil te staan
- 04-03-2010 Groen licht voor discotheek (WebRegio)
- 11-02-2010 Stelling: Discotheek moet er komen (Gezinsblad)
- 11-06-2009 Bewoners in hoger beroep tegen discotheek
- 20-05-2009 Bouw discotheek stapje dichterbij
- 10-02-2009 Rechter oordeelt over komst discotheek
- 07-05-2008 Stadspartij wil onderzoek snellere komst discotheek
- 27-07-2007 Bouwvergunningsprocedure discotheek gestart
- 17-04-2007 Discotheek nog in procedure; acties gaan door
- 10-10-2006 Opening discotheek uitgesteld tot 2009