Op donderdag 16 december 2010 werden de laatste handelingen verricht aan de sluiting van openbare bibliotheek Zichthof in de Purmer-Noord. Het was vanaf 1 december al niet meer mogelijk om boeken te lenen bij deze vestiging van bibliotheek Waterland. Door het financieel slechte beleid in het verleden, het teruglopende ledental en de gevolgen van de financiële crisis, was het openhouden van deze vestiging onmogelijk.
Een bijkomend probleem was de slechte staat van het pand waarin de bibliotheek was gehuisvest. Er moest aan onderhoud, onder andere aan het dak, veel geld worden vrijgemaakt voor herstel. En dat wilde de samenwerkende gemeenten in de regio Waterland, mede door de verregaande bezuinigingen waarmee zij worden geconfronteerd, niet meer in het pand investeren. Dus werd per 1 december voor de leden de deur gesloten.
De laatste handeling was het ontruimen van de vestiging. Bureaus werden leeg gemaakt, computers afgekoppeld, duizenden boeken werden in dozen gepakt en stellingen werden afgebroken. Donderdagochtend in alle vroegte arriveerde twee grote verhuiswagen met vier verhuizers om de inventaris te verhuizen. Er moest worden verhuisd naar diverse vestigingen in de regio Waterland. De ene vestiging wilde wat meubilair, de andere een aantal computers en naar de hoofdvestiging in Purmerend gingen veel dozen met boeken.
Er waren meer dan 2000 afgeschreven boeken die door bezoekers aan de hoofdvestiging tegen zeer aantrekkelijke prijzen konden worden gekocht. De meest recente boeken werden opgenomen in de reguliere bibliotheekcollecties van de diverse vestigingen.
Ongeveer 28 jaar is de vestiging in de Purmer-Noord voor veel inwoners een gewaardeerde voorziening geweest. Een medewerkster, die al meer dan 25 jaar werkzaam was in de vestiging, betreurde de sluiting ten zeerste. Ze gaf wel aan dat het de laatste jaren erg terugliep met het aantal leden. ‘Soms kreeg je op zaterdagochtend niet meer dan vijf klanten en dan kun je verwachten dat het op een bepaald moment toch niet haalbaar meer is.’
Uiteindelijk kun je concluderen dat de Purmer-Noord lange tijd een uitzonderlijke positie heeft gehad in Purmerend met een eigen bibliotheek. De andere wijken hebben dit voorrecht nooit mogen genieten. En als je het objectief bekijkt is de afstand vanuit de Overwhere of de Weidevenne naar de hoofdvestiging aan de Waterlandlaan net zo ver zo niet verder als van uit de Purmer-Noord.
ZIE OOK: