"De viering van het 600-jarig bestaan van Purmerend in 2010 wordt een feest van ontmoetingen." Voorzitter Theun van Dam (foto derde van links) van de Stichting Purmerend 600 Jaar Stad zei dat onlangs bij de presentatie van het voorlopige programma. Daarbij werden ook de contracten met de sponsors van het jubileumfeest getekend.
De stichting heeft inmiddels ruim 600.000 euro bijeen voor de feestelijkheden. Bijna de helft van dat geld, 300.000 euro, is afkomstig van de gemeente Purmerend. De rest van het bedrag is door sponsoring bijeengebracht. Zowel het bedrijfsleven als het VSB Fonds hebben de knip getrokken. Onderhandelingen met de provincie Noord-Holland over een bijdrage lopen nog. Dat gaat iets minder hoopvol, liet Van Dam weten. Het budget van zes ton dat er nu ligt, is volgens hem onvoldoende om alles te betalen wat de stichting voor ogen heeft tijdens het jubileumjaar. "Maar we hebben nog anderhalf jaar. Ik heb er vertrouwen in dat het lukt.”
De stichting deed een oproep aan de bevolking om ideeën in te sturen over festiviteiten. Dat heeft geresulteerd in ongeveer 200 reacties. "Een ding hebben we afgewezen”, liet Van Dam weten. "We doen geen verkleedpartijen, zoals in Monnickendam of Edam.” Het stichtingsbestuur vermoedt dat zoiets in de stad van de omvang van Purmerend geen draagvlak heeft. Wel is gekozen voor activiteiten die de maatschappelijke samenhang bevorderen. "En dat is best nodig in een stad die na de oorlog slechts 6000 inwoners kende en vooral door de enorme groei in de zeventiger jaren er nu 80.000 heeft", voegt Van Dam eraan toe.
Vliegende start van feest in 2010
De verbroedering begint meteen op 1 januari met een feest op de Koemarkt onder het motto ‘Purmerenders wensen elkaar Nieuwjaar’. Daar ligt dan al een mooie ijsbaan. Tot half april en in het najaar worden veel binnenactiviteiten georganiseerd, zoals een foto- en schilderijententoonstelling, en optredens van koren in de verzorgingshuizen. Het Purmerends Museum organiseert een tentoonstelling van kleden met Purmerendse afbeeldingen over de periode 1410-2010, en de 8000 basisschoolleerlingen in de stad proberen in het Guinness Recordboek te komen met een gezamenlijke maaltijd. In mei komt er een Megakermis. De Poortersfeesten op 30 mei. Op 13 juli is er op de Koemarkt een groot openlucht concert. Het muziekconcours De Purmerade wordt gehouden van 14 tot 18 juli. Eind september is er een groot korenfestival gepland en in oktober komt weer de Kunst en Krea Route.
De kerken worden betrokken door middel van een enorme oecumenische dienst in de openlucht. De hele zomer liggen er pontons in de kom van het Noordhollands Kanaal, waar optredens plaatsvinden. In alle wijken worden wijkfeesten opgezet. En dan zijn er nog jaarlijkse activiteiten zoals Reuring, Cityslam en de Nazomerfeesten. Dan zijn er nog de Eneco tour drie dagen in augustus en het geplande stoomfestival op 4 en 5 september.
Op 28 december, de eigenlijke datum van de ondertekening van de Purmerendse stadsrechten, is de slotmanifestatie. "Het moet allemaal worden ingepast”, zei Van Dam. "Maar de inwoners van Purmerend hoeven in 2010 niet op vakantie.”