Het aantal werkloze zestigers is in vergelijking met vorig jaar verdubbeld.
Terwijl de pensioenleeftijd oploopt, neemt de werkloosheid onder ouderen steeds grotere vormen aan. Inmiddels zijn meer dan 50.000 van de zestigers tevergeefs op zoek naar werk. Nooit eerder was de werkloosheid in deze groep zo hoog, meldde het economisch bureau van ING woensdag.
Ontslagen
In 2010 was in de leeftijd 60 tot 65 jaar nog 4 procent werkloos. In het eerste kwartaal dit jaar was dit opgelopen naar bijna 10 procent, constateren de economen van de bank. Die werklozen komen ook bij de overheid vandaan, daar wordt ook al jaren gesneden in de personeelsbestanden. Zo krijgen zo’n 2000 ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken te maken met een ingrijpende reorganisatie. Bij uitkeringsinstantie UWV verdwijnen vanaf volgend jaar tot 2018 circa driehonderd banen etcetera.
Minder ambtenaren
Er werken überhaupt veel minder ambtenaren gemeenten dan voorheen. Afgelopen jaar was er 3,5 procent minder gemeentepersoneel dan het jaar daarvoor. In totaal werken er op dit moment zo’n 158 duizend ambtenaren bij een gemeente aldus het A en O-fonds.
Meer 60-ers dan 30-ers
De daling van gemeenteambtenaren was procentueel het grootst (4,4 procent) voor gemeenten met meer dan 100 duizend inwoners, op de G4 na. Tweederde van de gemeenten geeft aan dat de bezuinigingen de grootste oorzaak zijn voor de krimpende personeelsbezetting. Er werkten in 2014 overigens meer medewerkers van 60 jaar of ouder bij de gemeente dan medewerkers onder de 35 jaar.
Zorg
Het vergrijzende ambtenarenapparaat geeft reden tot zorg. Was dat in 2010 nog gemiddeld 45,8 jaar, in 2014 steeg het naar 48,1 jaar. Als deze trend zo doorzet, dan passeert de gemiddelde leeftijd nog voor 2020 de grens van 50 jaar. Dat is ook de reden dat er volgens het A en O-fonds meer langdurig zieke ambtenaren zijn dan voorgaande jaren. Ambtenaren melden zich overigens ook vaker ziek dan de gemiddelde werknemer; zo’n 1,3 procent meer