Naar verwachting zullen komende maand een half miljoen mensen door een teek gebeten worden. Afgelopen maand werden aanzienlijk meer tekenbeten gemeld dan in eerdere jaren. Teken kunnen met een beet de ziekte van Lyme overbrengen.
Het is daarom belangrijk dat mensen zich na een bezoek ‘in het groen’ goed controleren op tekenbeten. Mensen die toch ziekte van Lyme oplopen, kunnen meedoen aan het onderzoek naar langdurige klachten na Lyme. De gezondheid van de deelnemers wordt een jaar gevolgd. Dit jaar kunnen nog 500 mensen meedoen aan het onderzoek.
Controleren extra belangrijk
In de voorgaande drie jaar werden de meeste tekenbeten gemeld in de maand juli. Daarom is het de komende tijd extra belangrijk dat mensen zich goed controleren op tekenbeten na een bezoek ‘in het groen’. Hoe langer een teek in de huid zit, hoe groter de kans dat een teek ziekteverwekkers overdraagt. Teken moeten daarom zo snel mogelijk verwijderd worden. Daarna moet men de beetplek nog drie maanden in de gaten houden. Verschijnt hier een ringvormige vlek of krijgt men griepachtige of andere klachten neem dan contact op met de huisarts. Dit kunnen namelijk signalen zijn van de ziekte van Lyme.
Onderzoek naar langdurige klachten
Mensen bij wie door een arts de ziekte van Lyme is vastgesteld kunnen meedoen aan een onderzoek om langdurige klachten na Lyme beter te voorkómen en te behandelen. Het RIVM is samen met de Lyme-centra van het AMC, Radboudumc en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn dit unieke onderzoek gestart. Mensen die de ziekte van Lyme oplopen kunnen zich via www.tekenradar.nl of via de eigen huisarts aanmelden voor deelname.
Meer tekenbeten dan vorig jaar
Sinds de start van Tekenradar.nl in 2012 zijn er niet eerder zoveel tekenbeten gemeld in de eerste helft van het jaar. Er werden 4740 tekenbeten geregistreerd. Dat is 20 procent meer dan het record vorig jaar. De toename was vooral te zien in mei (1379 tekenbeten, 27 procent meer dan vorig jaar) en in juni (2594 tekenbeten, 42 procent meer dan vorig jaar). In maart en april werden juist minder tekenbeten gemeld dan vorig jaar. De gemiddelde temperatuur in het voorjaar van 2015 lag dan ook flink lager dan in 2014 waardoor dit jaar het tekenseizoen later op gang kwam.
Meer muizen, meer teken
Vorig jaar bleek een extreem goed muizenjaar te zijn in grote delen van het land. Veel roofvogelsoorten hebben daarvan geprofiteerd. Ook teken hebben baat bij veel muizen aangezien muizen belangrijke gastheren zijn. Het is zeer aannemelijk dat er afgelopen jaar veel teken in staat zijn geweest om bloed te bemachtigen. De larven en nimfen gebruiken het bloed om naar het volgende levensstadium te komen en vrouwtjes gebruiken het bloed om eitjes te kunnen leggen.