HomeNieuwsColumnGedoe en gezeur

Gedoe en gezeur

aboutaleb.jpg
Ahmed Aboutaleb heeft veel kritiek van Leefbaar Rotterdam over zich heen gekregen bij zijn voordracht als nieuwe burgemeester van Rotterdam. De geestverwanten van Leefbaar, de LPF, hadden Aboutaleb echter in 2002 dolgraag als staatssecretaris gehad in het eerste kabinet Balkenende. Namens de Lijst Pim Fortuyn, dus. Toenmalig LPF-leider Mat Herben zou Aboutaleb dolgraag de portefeuille van Emancipatie en gezinszaken hebben gegeven. In eerste instantie had Aboutaleb er ook wel oren naar. Maar bij nader afweging vond hij zo vlak na de moord op Pim Fortyun het toch een te gevaarlijke en te beladen stap. Dit althans, heb ik uit zéér betrouwbare bron vernomen.

Aboutaleb is geboren en getogen in het Marokkaanse Rif gebergte, verder intellectueel ontwikkelt in den Den Haag. Later wonend met gezin in een plaats dicht bij Den Haag. De selfmade man Aboutaleb werd van journalist bijna uit het niets gekatapulteerd als wethouder van Sociale Zaken in Amsterdam. Feitelijk was hij toen ook even wethouder van buiten, net als onze Mona Keijzer nu nog is, want hij was ook niet woonachtig in Amsterdam. En ook is hij dus geen allochtone geboren of getogen Amsterdammer.

Het verhaal gaat, ‘in welingelichte Amsterdamse kringen’, dat burgemeester Job Cohen zelfs aanbood hem een onderkomen in de riante ambtswoning te bieden om hem aan het broodnodige Amsterdams woonadres te helpen om zo aan de wettelijke woonverplichting te voldoen. Gelukkig vond Aboutaleb snel een eigen pied aterre in Amsterdam, om na enige jaren weer snel naar Den Haag te verhuizen voor het staatssecretariaatschap in het huidige kabinet.

Spoedig werd ook dit weer ingeruild voor het burgemeesterschap van Rotterdam. Een stad onder de rook van Den Haag. Voor Aboutaleb dus een beetje thuiskomen waag ik te veronderstellen. De kritiek van Ronald Sörensen, fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam had zich dus beter op de carrièredrift van Aboutaleb kunnen richten dan dat ‘gedoe en gezeur’ over zijn dubbele paspoort of zijn Amsterdammerschap. Dat dubbele paspoort hebben velen, zelfs Koningin Beatrix heb ik mij laten vertellen, Amsterdammer is hij nooit echt geweest. Ahmed Aboutaleb wordt nu al weer voor twee volgende carrièrestappen getipt: burgemeester van Amsterdam (als Cohen er mee stopt) en/of minister president van Nederland. Duidelijk is wel geworden waarom onze scheidende burgemeester Leen Verbeek niet naar Rotterdam is vertrokken, tegen zo’n carrièremaker kon ook hij niet op.

Iemand die ik nu ook snel zie verkassen is Femke Halsema, de fractieleider van oppositiepartij Groen Links. In het Financieel Dagblad (weekend editie) laat ze weten dat ze zich een behoorlijk deel van de tijd die ze in de Tweede Kamer doorbrengt verveelt In een persoonlijk interview in het Financieel Dagblad (Weekend  editie) zegt Halsema: ‘Ik heb sommige onderwerpen al zes keer voorbij zien komen en er verandert niet veel. Driekwart van wat in de Kamer passeert vind ik gedoe en gezeur; ik heb er geen tijd voor.’ Femke Halsema lijkt mij een zeer geschikte kandidaat voor het burgemeesterschap in Purmerend. Ik denk dat ik haar maar even tip voor deze vacature.

jasmijn.jpgHet Purmerndse raadslid voor Leefbaar Jasmijn Miete (foto) is al weer enige tijd de voorzitter van De Vereniging van Plaatselijke Politiek Partijen (VPPG). Een club die de belangen van de lokale partijen in heel Nederland behartigt. De VPPG is al jaren op oorlogspad als het gaat om het krijgen van subsidie voor lokale partijen gelijk aan de subsidie die de andere partijen, op Haags kamerniveau,  al ‘eeuwenlang’ krijgen.

Ik lees in een bericht dat de VPPG die subsidiegelden wil gebruiken voor het verbeteren van het functioneren van raadsleden. Van lokale partijen wel te verstaan want de ander partijen krijgen hier dus al geld voor. Ik geef toe, het is niet eerlijk dat ‘zij’ wel subsidie krijgen en de lokale partijen niet. Maar om dit geld nu in een opleiding voor beter functioneren te steken… In onze Purmerendse gemeenteraad steken de raadsleden van de lokale partijen met kop en staart uit boven de rest. Kort, bondig, humorvol en durf straalt ervan af bij onze lokalo’s, de rest doet graag niet onder voor elkaar. Moeten die lokalo’s door al die gesubsidieerde functioneringstrainingen dan ook gaan lijken op die rest? God beware me, dan wordt het ‘gedoe en gezeur’ nog erger.

Column artikelen