Op een druilerige vrijdagmorgen neem ik bij Maria Deen (foto midden) plaats aan de eettafel. Maria serveert een heerlijk bakje koffie en zo beginnen we het gesprek.
Maria , nu 79 jaar, doet al van jongs af aan vrijwilligerswerk. Nieuwsgierig ben ik natuurlijk naar de drijfveer van het vrijwilligerswerk dat zij al vele jaren doet. Als jong meisje had ze altijd vriendinnen die een handicap hadden. De één was doofstom de andere had polio. Zij trok dat zich aan en voelde zich verantwoordelijk om hen te helpen.
Al heel jong werd ze ook min of meer gedwongen om mantelzorg voor haar ouders op zich te nemen. Haar vader en moeder hadden een café/koffiehuis en beiden hadden een alcoholprobleem. Ze is in haar jeugd veel met agressie in aanraking gekomen. Broer en zuster waren al uit huis geplaatst. Als twaalfjarige stond Maria al zeer regelmatig achter de toog en als vijftienjarige runde ze de hele zaak. Als jong meisje dwong ze door haar kordate optreden en zelfbewuste houding bij velen respect af. Door het helpen van klanten en de zorgtaken die ze op zich nam voelden mensen zich veilig in haar omgeving.
Op 17 jarige leeftijd is ze getrouwd met een 15 jaar oudere man, een charmeur zoals ze het omschrijft. Doordat hij huilde om het gemis van zijn zoon dacht Maria: dat moet wel een goede en zachtaardige man zijn. Haar man was uitgezonden geweest naar Nederlands Indië en was teruggekomen met een oorlogssyndroom. Daarnaast had ook hij een alcohol probleem. Maria kreeg in haar huwelijk, wat ruim veertig jaar standhield, twee zonen, twee kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.
In betondorp, waar Maria woonde, ging het niet goed met haar gezondheid. Ze had last van astma en vond de leefomgeving daar slecht. Ze is op eigen kracht gaan zoeken naar een andere woning en kwam door toeval in Purmerend terecht, waar ze haar huidige woning leeg zag staan. Ze wist direct dit wordt mijn woning en dat is ook zo gelopen.
Al vrij kort na haar intrek in de woning kreeg ze last met de plaatselijk jeugd, die wilde haar wel even uitproberen. Nou die kwamen van een koude kermis thuis. Op een zekere dag, toen het weer escaleerde, is ze over de heg gesprongen heeft de grootste deugniet vastgepakte en goed op zijn nummer gezet. De boosdoener verloor hierdoor zijn jas en tot grote hilariteit van Maria heeft deze jas veertien dagen in de boom voor het huis gehangen. De overlast was vanaf die dag grotendeels voorbij.
Toen Maria zich in Purmerend gevestigd had begon haar vrijwilligersbloed weer te kriebelen. Ze kwam bij de Molentocht terecht, daar had net een verbouwing plaatsgevonden. Direct liep ze met het idee hier moet meer mogelijk zijn en dus nam ze het initiatief. Er werden activiteiten georganiseerd. Maar dat creëerde direct een volgend probleem, voor veel senioren ontbrak de mogelijkheid om deel te nemen omdat zij geen vervoer hadden. Daaruit ontstond bij haar het idee dat er een bus moest komen die beschikbaar moest zijn voor senioren in de stad, zodat deelname aan activiteiten geen belemmering meer zou zijn.
Toen dit idee meer gestalte kreeg ging Maria over tot de uitwerking. Er werden berekeningen gemaakt wat de kosten zouden zijn. Acties werden opgezet, een rommelmarkt werd georganiseerd, een verloting vond plaats en er konden donaties worden gedaan. De gemeente doneerde een heel mooi bedrag. Ook werd er een officiële stichting in het leven geroepen; de stichting Mee-doen. In deze stichting werken Zorgcirkel Molentocht, De Zuidpool en Munckhof nauw samen.
Maria schreef veel landelijke organisaties aan om steun voor haar stichting te verkrijgen. Maar ondanks alle inspanningen die zij deed, was er nog niet genoeg geld om haar doel te realiseren.
Tot op een mooie dag in juni. De nietsvermoedende Maria Deen was bezig met haar vrijwilligerswerk, ze werd plotseling ‘overvallen’ door Jan Slagter van omroep MAX. Hij nam Maria mee naar buiten en tot haar grote verrassing kwam daar een mooie witte rolstoelbus de oprit op rijden. De verraste Maria had voor het eerst even geen woorden meer. Het was echter nog niet over, als extra verrassing nam de presentator Maria en een aantal bewoners mee naar Vlieland voor een bezoek aan de andere Maria Deen, de huisarts uit de televisieserie dokter Deen.
Op dit moment is de stichting een groot succes en kan men daar een donatie aan doen. Van dit geld worden er uitjes georganiseerd, want naast de doelstelling van vervoer van senioren naar activiteiten is er besloten dat de bus ook wordt ingezet voor dagtochten.nEr zijn nu twaalf chauffeurs actief die zich belangeloos inzetten voor het vervoer.
Een bijzondere vrouw Maria Deen ze heeft haar droom gerealiseerd. Een bus voor het organiseren van vervoer en dagtochten zodat senioren niet langer in een isolement geraken.
foto: Stadspartij