HomeNieuwsSociale ZakenAansluiting gemeente Purmerend bij de Nederlandse Schuldhulproute

Aansluiting gemeente Purmerend bij de Nederlandse Schuldhulproute


Wellicht heeft u in de media vernomen dat Purmerend is aangesloten bij de Nederlandse Schuldhulproute.
Ruim 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft geldzorgen en moeite om de rekeningen te betalen. De gemeente wil onze inwoners en ondernemers nog beter en eerder bereiken en zorgen dat ze de juiste hulp kunnen krijgen bij hun financiën. Communicatie via diverse laagdrempelige kanalen is daarbij van groot belang.

De gemeente Purmerend is daarom een pilot gestart voor twee jaar met de Nederlandse Schuldhulproute(NSR) om inwoners en ondernemers met financiële problemen te helpen. Deze hulp sluit aan en versterkt
ons huidige aanbod van Schuldhulpverlening, Preventie en Vroegsignalering.

Wat is de Nederlandse schuldhulproute

De NSR is een publiek-private samenwerking van bedrijven, gemeenten, (hulp)interventies en andere samenwerkingspartners. Samen werken zij aan een financieel gezond Nederland. Dit willen zij doen door mensen eerder te vinden, te bereiken en te leiden naar passende tools of hulp. Als de zorgen zijn uitgegroeid tot schulden, dan begeleiden zij de inwoner naar (schuld)hulp.

Voor veel inwoners en ondernemers is het niet altijd duidelijk waar je terecht kunt voor hulp bij geldzorgen. Om inwoners met geldzorgen zo goed mogelijk te helpen, is door de NSR de online test op Geldfit.nl ontwikkeld. Voor ondernemers is een andere test ontwikkeld: Geldfitzakelijk.nl.

Test t.b.v. passend hulpaanbod

Op basis van de ingevulde gegevens krijgen mensen een passend hulpaanbod. Dit aanbod bestaat uit tips, tools of een doorverwijzing naar hulpverlening bij een (lokale) instantie. Bijvoorbeeld naar de Thuisadministratie, Humanitas, SchuldHulpMaatje, en het gemeentelijk team Schulddienstverlening.

De test biedt mensen een laagdrempelige manier om effectieve schuldhulp te ontvangen.
Vanaf 14 januari jl. kunnen onze inwoners en ondernemers gebruikmaken van de test op Geldfit.nl en Geldfitzakelijk.nl. Door de korte vragen krijgen zij inzicht in hun financiële situatie. De uitslag van de test bevat een persoonlijk advies en ook een overzicht van hulp die beschikbaar is in onze gemeente.

Mensen die vragen hebben kunnen ook bellen, chatten of mailen. Een medewerker van Geldfit/Geldfitzakelijk denkt mee en verwijst eventueel door naar passende hulp in de buurt.

Kosten

Voor twee jaar zijn de totale kosten € 19.775, dit wordt binnen het gemeentelijk budget opgevangen.

Sociale Zaken artikelen