HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningAdviesrapport Woningmakers Purmerend leidraad voor aanpak woningnood

Adviesrapport Woningmakers Purmerend leidraad voor aanpak woningnood

Foto Stadspartij-BPP


Purmerend heeft een grote woonopgave. De afgelopen jaren zijn veel woningen opgeleverd, maar nog onvoldoende. Als de afspraken uit de Woondeal en het Sociaal Woonakkoord Purmerend 2021 erbij pakken, dan lezen we dat er nog veel te doen is.

Gemeente, corporatie of ontwikkelaar kunnen dat niet alleen, ze hebben elkaar nodig! Een goede samenwerking is daarin essentieel. Samenwerken gebeurt al, maar op welke fronten kan het beter? En voor welk belemmeringen worden er  oplossingen gezocht en wat is daar effectief voor nodig?

Het college heeft het Platform Woningmakers Nederland, als onafhankelijke partij, gevraagd deze zoektocht te begeleiden. Door middel van individuele interviews en rondetafelgesprekken met o.a. de gemeente, woningcorporaties en ontwikkelaars zijn de belemmeringen boven tafel gekomen en zijn -gezamenlijk- de aanbevelingen geschetst.

Door een memo informeert wethouder Verkroost de gemeenteraad over de uitkomsten van het adviesrapport dat door de Woningmakers is opgesteld, het complete adviesrapport is bijgevoegd in een bijlage.

 

De aanbevelingen die de Woningmakers aandragen zijn:

  1. Gezamenlijk gevoel van Urgentie

Op alle fronten en bij alle betrokkenen bij de realisatie van de woningbouw moet woonurgentie goed geworteld zijn en wordt het urgentiegevoel vertaald in herkenbare en krachtige acties door beide partijen.

  1. Systeem van Samenwerken

Leer elkaar beter kennen als woningbouwpartners van Purmerend on the job en bouw (verder) aan wederzijds vertrouwen. Organiseer samenwerking door structureel overleg te organiseren met daarin aandacht voor delen van data, analyse doelgroep, planning en problematieken.

  1. Gezamenlijke hogere ambitie

De zes grootste projecten (Waterlandkwartier, Wagenweggebied, Wheermolen Oost, De Koog, Oostflank en ZOB2) vormen samen bijna 90% van de plancapaciteit. Kijk met de betrokken ontwikkelende partijen naar planning, capaciteit leefbaarheid en de mogelijkheden om sneller en doeltreffend de woningen in deze projecten te realiseren. De uitkomsten van deze verdiepingssessies kunnen de basis zijn voor een nieuw Woonakkoord/Pact. Kijk of je hierin ook afspraken op gebiedsniveau kunt maken, zodat er een wederzijdse inspanning en verantwoordelijkheid ontstaat.

  1. Gezamenlijke strakke planning

Voer regie en sterke sturing op een publiek-private planning: een scherpere “Realitycheck” op de jaarschijven vs oplevering, gedisciplineerd sturen op mijlpalen die van te voren zijn vastgepind, parallel plannen, snel opschalen bij geconstateerde vertraging en plannen op capaciteit.

  1. Beleid dat werkt

Er worden veel eisen gesteld aan de projecten die kunnen leiden tot een onhaalbaar plan of tegenstrijdigheden; een meer integrale benadering en duidelijkheid aan de voorkant is nodig.

De Gemeente voert hierover de regie en de prioritering bij de stapeling van eisen. Als voorbeelden worden het parkeerbeleid en de haalbaarheid van middeldure woningen genoemd. In de actualisatie van de parkeervisie en de uitvoering van de woonzorgvisie worden de marktpartijen daarom actief betrokken.

  1. Samen met de gemeenteraad op pad

De marktpartijen meer -themagewijs- in gesprek brengen met de Gemeenteraad over de trends en knelpunten in gebiedsontwikkelingen. Dit is helpend in opbouw en vasthouden van vertrouwen.

Het Vervolg

Er is een kopgroep gevormd die bestaat uit vertegenwoordigers van de corporaties, gemeente, ontwikkelaars, makelaars en bouwers. Deze groep komt structureel bij elkaar om o.a. planningen af te stemmen, belemmeringen en oplossingen te bespreken en deze te vertalen in acties. Stapeling van eisen – en de vaak sectorale benadering- vormt steeds meer een belemmering in de haalbaarheid van projecten.

Van belang is om aan de voorkant duidelijk te maken wat belangrijk is voor het gebied en welke eisen daarbij horen. Als eerste voorbeelden worden het parkeerbeleid en de haalbaarheid van realisatie van de betaalbare woningen opgepakt. Afgesproken is dat de partijen actief betrokken worden bij het opstellen van nieuw beleid zoals de parkeervisie en de uitvoering van de woonzorgvisie.

Voorgesteld wordt om een “woonpact” op te stellen, waarin o.a. afspraken op gebiedsniveau worden gemaakt over bijvoorbeeld aantallen, planning, proces en prioritering van beleid. Aan de hand van zgn. Bouwberaden met alle andere, in Purmerend actieve, marktpartijen wordt de invulling van dit pact vormgegeven. De komende periode wordt het vervolg- en samenwerkingsproces verder uitgewerkt en wordt het “woonpact” opgesteld.

Tot slot de aanbeveling om de kennis en kunde van de marktpartijen en de corporaties meer te delen met Gemeenteraad en andersom.

Gezamenlijk met de griffie zal het college bekijken op welke manier en wanneer  dit vorm kan krijgen.

Bijlage : Adviesrapport Woningmakers Nederland “Expeditie Woningbouw Purmerend”

Ruimtelijke Ordening artikelen