Op zaterdag 9 en zondag 10 september zijn de landelijke Open Monumentendagen. Het thema van 2023 is ‘Levend Erfgoed’. Ook in Purmerend en Beemster zijn tientallen monumenten open voor publiek, om zo de belangstelling voor monumenten en de steun voor monumentenzorg te vergroten.
Tijdens Open Monumentendag kunt u niet alleen monumenten bezoeken. Aan de hand van het thema ‘Levend Erfgoed’ organiseert het Comité Open Monumentendag Purmerend zowel in Purmerend als in het UNESCO-werelderfgoed Beemster verschillende activiteiten. Bijvoorbeeld een dorpswandeling, speciale tentoonstellingen in musea, filmtentoonstellingen of meekijken in de smederij.
Levend Erfgoed
Levend erfgoed kan men beschrijven als culturele handelingen, tradities en ambachtelijke vaardigheden. Denk daarbij aan lokale evenementen als de harddraverij of het werk van de molenaar of de smid. Dit erfgoed hebben zij zich eigen gemaakt en willen zij op hun beurt doorgeven. Deze beroepen, tradities en gebruiken zijn vaak onbewust al aanwezig in de monumenten, maar maken wij dit jaar nog zichtbaarder tijdens Open Monumentendag. Het levend erfgoed is dus altijd in beweging en verandert mee met de tijd. De speciale activiteiten in en bij monumenten die het comité dit jaar organiseert hebben allemaal te maken met levend erfgoed.
waar u uit kunt kiezen. U kunt meelopen of fietsen langs allerlei speciaal gemaakte routes door Purmerend en de Beemsterpolder. De routes komen langs verschillende monumenten in de gemeente en zijn bedoeld om zelf te kunnen wandelen of fietsen. Volgt u liever een rondleiding met een gids? Loop dan bijvoorbeeld mee met de dorpswandeling in de Westbeemster, langs onder andere de Wereldtuin, de kerk Johannes de Doper, het naastgelegen klooster en de Kerckhaen.
Aan de Beemsterburgwal in Purmerend liggen tijdens de Open Monumentendagen 5 historische schepen. U kunt de schepen van binnen en buiten bekijken. Met een aantal schepen kunt u meevaren. Het oudste schip komt uit 1896 en er is ook een schouw aanwezig. Dit kleine schip is bijzonder omdat het origineel hiervan ooit gebouwd is in Purmerend en dit de enige replica is.
Meer informatie
Het Comité Open Monumentendag Purmerend bestaat uit vertegenwoordigers van het Purmerends Museum, Waterlands Archief, Vereniging Historisch Purmerend (VHP), Historisch Genootschap Beemster, Archeologische Werkgroep Purmerend (AWP), het Gilde en de gemeente Purmerend. Alle activiteiten (met uitzondering van de Keyserklim) zijn gratis en u hoeft uzelf niet aan te melden (met uitzondering van de dorpswandeling in de Westbeemster). Voor meer informatie over alle activiteiten en de opengestelde monumenten, kijk op de website van Open Monumentendag.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Ok