Cliëntervaringsonderzoek WMO 2023: grote groep deelnemers enquête tevreden met ondersteuning (86%) en kwaliteit ondersteuning (82%).
In het najaar van 2024 heeft het cliëntervaringsonderzoek Wmo over het peiljaar 2023 plaatsgevonden. De uitkomsten zijn te lezen in het bijgevoegde rapport ‘cliëntervaringsonderzoek Wmo 2023’ . De gemeente Purmerend heeft samen met ZorgfocuZ het cliëntervaringsonderzoek uitgevoerd.
Naast een korte uitleg over de achtergrond worden enige uitkomsten toegelicht in een bericht van wethouder Chris Boer.
Achtergrond
De gemeente biedt ondersteuning vanuit de Wmo aan inwoners die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Voorbeelden van Wmo-ondersteuning zijn hulp in het huishouden, begeleiding, dagbesteding en vervoersvoorzieningen. Jaarlijks wordt een onderzoek gehouden om de ervaring onder onze inwoners met Wmo-voorzieningen te meten. Dit doen we in wisselende vorm.
Het cliëntervaringsonderzoek Wmo wordt normaliter in het voorjaar uitgezet. Dit keer is het onderzoek later uitgezet vanwege het doorlopen van een aanbesteding voor het onderzoeksbureau. Eens in de drie jaar wordt een kwantitatief onderzoek gehouden. Bij kwantitatief onderzoek gaat om feiten en cijfers door middel van vragen die worden gesteld aan een grote groep cliënten. Dit jaar is onder andere het thema mantelzorg toegevoegd aan de vragenlijst toegevoegd.
De andere twee jaren voeren we verdiepend onderzoek uit door middel van gesprekken met Wmo- gebruikers. Het uitvoeren van een cliëntervaringsonderzoek is een wettelijke verplichting en gaat in ieder geval in op de thema’s toegankelijkheid, kwaliteit en de effecten van Wmo-voorzieningen. Het onderzoek heeft een signaleringsfunctie en kan leiden tot beleidsaanpassingen.
Resultaten kwantitatief onderzoek
Het college toont zich tevreden over de resultaten uit het cliëntervaringsonderzoek. Onderzoeksbureau ZorgfocuZ vergelijkt de resultaten van de gemeente Purmerend met de onderzoeksresultaten van de cliëntervaringsonderzoek over de Wmo van ruim 120 gemeenten. Daar waar gemiddelde wordt genoemd, wordt verwezen naar deze resultaten. Gemiddeld is bij andere gemeenten een vergelijkbaar beeld te zien qua tevredenheid.
De respondenten geven de gemeente voor het regelen van de ondersteuning een 8,2; dit ligt hoger dan het gemiddelde van 7,8. De ondersteuning zelf wordt gewaardeerd met een 7,9 (vergelijkbaar met veel gemeenten). Aandachtspunt is het samen met de medewerker zoeken naar oplossingen; hierover is 76% tevreden. Dit wordt gemiddeld hoger gescoord (83%). In het komend kwalitatieve onderzoek wordt dit als verdiepingsvraag meegenomen.
Wat in positieve zin opvalt is dat cliëntondersteuning steeds beter bekend is bij onze inwoners (45%). Afgelopen jaren was dit een punt van aandacht en ook landelijk blijft de bekendheid laag met 38%. De gemeente blijft proactief onze inwoners hierover informeren wanneer zij zich bij het Wmo-loket melden.
Zoeken naar oplossingen voor wachtlijst
77% van de respondenten geeft aan in 2023 snel geholpen te zijn, dit ligt hoger dan wat gemiddeld wordt ervaren (74%). Momenteel is bij het Wmo-loket van Purmerend een langer dan gebruikelijke wachtlijst (gemiddeld 9 weken). Er wordt gewerkt aan passende oplossingen om de wachtlijst te verkleinen (terug naar het oorspronkelijke niveau van rond de 6 weken).
Het doel is om de effecten van de wachtlijst voor de inwoners zoveel mogelijk te beperken. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld afspraken te maken met de zorgaanbieders over het doorleveren van ondersteuning wanneer het niet lukt om op tijd de verlenging af te geven. Op die manier heeft de inwoner zo min mogelijk last van de langere wachtlijst en ontvangt de inwoner met terugwerkende kracht de indicatie alsnog.
Zorgen over volhouden mantelzorgtaken
Uit het onderzoek blijkt dat een grote groep respondenten zorgen heeft over het kunnen volhouden van de mantelzorgtaken. Dit is een beeld dat ook zien is in andere onderzoeken zoals de dementiemonitor van St. Alzheimer. Via de vragenlijst konden geïnteresseerden hun gegevens achterlaten wanneer ze in contact wilden komen met onze mantelzorgregisseur. Hiervan hebben 13 personen gebruik gemaakt.
Lees HIER het rapport Clientevredenheidsonderzoek WMO 2023
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Ok