HomeNieuwsWelzijnConcept cultuurvisie 'De kracht van cultuur' in beraadslaging

Concept cultuurvisie ‘De kracht van cultuur’ in beraadslaging

Purmerends Museum
Foto Stadspartij-BPP


Het College van Burgemeester en wethouders leidt met een memo de behandeling van het concept cultuurvisie in. De behandeling vindt vanavond 19-09-2024 plaats in de Commissie Algemeen-Maatschappelijk

Het laatste cultuurbeleid stamt uit 2011 en stond opgenomen in het Maatschappelijk Beleidskader. Binnen de opgave ‘Kunst en cultuur verrijken de stad en de inwoners’ was er aandacht voor kunst en cultuur voor iedereen en het zelf beoefenen van cultuur. Sindsdien is er veel gebeurd wat impact heeft gehad op het culturele veld. Onder meer de coronaperiode heeft duidelijk gemaakt hoe onmisbaar cultuur is voor onze inwoners.

Cultuur is van groot algemeen belang en heeft zowel een intrinsieke waarde als een duidelijke maatschappelijke en economische waarde. Cultuur kan veel betekenen voor uiteenlopende opgaven in het maatschappelijke domein door ontmoeting en dialoog te stimuleren, eenzaamheid te bestrijden en cultuur kan bijdragen aan het versterken van sociale netwerken rondom de inwoners. Daarnaast levert cultuur een belangrijke bijdrage aan zowel de fysieke als mentale gezondheid van inwoners; het biedt ontspanning, helpt mensen te reflecteren en verwerken en heeft bovendien een overduidelijke positieve impact op het vergroten van het zelfvertrouwen. Ook is cultuur essentieel in het creëren van een goed leef- en vestigingsklimaat voor inwoners en ondernemers.

Daarom is het van belang dat er een actuele cultuurvisie ligt met een passend ambitieniveau.

Totstandkoming cultuurvisie

Met de voorbereiding en uitvoering van de nieuwe cultuurvisie voor gemeente Purmerend is in de tweede helft van 2023 gestart. In september 2023 heeft een startbijeenkomst met raads- en commissieleden plaatsgevonden. Daarnaast zijn startbijeenkomsten georganiseerd voor de amateurkunstverenigingen en culturele organisaties in onze gemeente. Hiervoor zijn ook andere (maatschappelijke) partners uitgenodigd, zoals bijvoorbeeld de BIZ Binnenstad en Bureau Toerisme Laag Holland (BTLH). Tijdens de eerste bijeenkomsten is voornamelijk gesproken over de waarde van cultuur en de toekomstbestendigheid van het culturele aanbod.

Tegelijkertijd is een enquête uitgezet onder het internetpanel om informatie bij onze inwoners op te halen. De vragen in de enquête richtten zich vooral op cultuurbeleving en cultuurbeoefening. Er is doorgevraagd waarom inwoners cultuur niet of niet zo vaak als ze willen bezoeken/beoefenen en wat er ontbreekt in het culturele aanbod. Daarnaast is gevraagd naar de zichtbaarheid van het culturele aanbod en het belang dat door inwoners aan cultuur wordt gehecht. De resultaten van de enquête zijn in de visie verwerkt.

Op basis van de opgehaalde informatie is in kleiner verband met meerdere (culturele) partners gesproken. Vervolgens hebben in februari 2024 twee vervolgbijeenkomsten met de betrokken partners plaatsgevonden. Hierbij zijn onder meer de eerste resultaten van de inwonersenquête gedeeld en is met name gesproken over ambities, samenwerkingskansen en de zichtbaarheid van cultuur voor onze inwoners.

Vanzelfsprekend heeft ook interne afstemming plaatsgevonden met collega’s van andere beleidsvelden. Cultuur heeft een overduidelijke maatschappelijke en economische waarde, waardoor er een natuurlijke link is tussen het beleidsveld cultuur en beleidsvelden zoals onder andere sport, jeugd, onderwijs, armoede, welzijn, toerisme en recreatie.

Alle input is meegenomen en heeft geleid tot een concept cultuurvisie. De concept cultuurvisie is eind juni door het college vrijgegeven voor inspraak met de betrokken partners. Er kon schriftelijk worden gereageerd, maar ook zijn er twee bijeenkomsten georganiseerd waarbij feedback kon worden gegeven.

De ontvangen reacties van de culturele partners en overige (maatschappelijke) partners waren overwegend positief van aard en bestonden voornamelijk uit aanscherpingen op de tekst en verzoeken om voorbeelden van culturele activiteiten toe te voegen aan de visie. Ook is de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) om een advies gevraagd.

De ontvangen reacties zijn verwerkt in voorliggend document, waardoor er een door het culturele veld breed gedragen cultuurvisie voor gemeente Purmerend ligt.

Opbouw cultuurvisie

De cultuurvisie bestaat uit vier hoofdstukken, te weten:

1- De waarde van cultuur

2- Een toegankelijk cultureel aanbod

3- Een toekomstbestendig cultureel aanbod

4- Een verrassend en zichtbaar cultureel aanbod

In de cultuurvisie wordt nader ingegaan op het belang van cultuur voor gemeente Purmerend en haar inwoners en hoe we ervoor willen zorgen dat cultuur ook in de toekomst voor alle inwoners toegankelijk, bereikbaar en aantrekkelijk blijft.

De cultuurvisie heeft enkele bijlagen:

– Een overzicht van alle betrokken partners.

– Het rapport ‘De beleving van kunst en cultuur’ waarin de resultaten van de enquête staan

opgenomen.

– Het advies van de Adviesraad Sociaal Domein en de reactie op dit advies.

Meningsvormende bespreking

De cultuurvisie ligt nu ter meningsvormende bespreking voor aan de gemeenteraad. Bijzondere aandacht vraagt het college voor de volgende twee vragen:

– Onderschrijft u (de gementeraad) het belang van cultuur voor de gemeente Purmerend en haar inwoners?

– Herkent u (de gemeenteraad) zich in de ambities die in de visie staan opgenomen?

Momenteel wordt met de culturele partners en overig betrokken (maatschappelijke) partners gewerkt aan bijbehorende uitvoeringsagenda voor de komende vier jaar waarin concrete doelstellingen en acties worden opgenomen om te blijven werken aan een bloeiend, aantrekkelijk en toekomstbestendig cultureel aanbod voor onze inwoners en bezoekers. Als de uitvoeringsagenda in concept gereed is, kan ook de financiële paragraaf van de cultuurvisie worden voltooid.

Deze zomer vindt de culturele Uitmarkt plaats (24 augustus). Op de markt is door middel van een gemeentelijke kraam aandacht voor de cultuurvisie gevraagd. Inwoners krijgen hierdoor de mogelijkheid om te reageren op de cultuurvisie en om input mee te geven voor de uitvoeringsagenda. De ontvangen input zal in de uitwerking van de uitvoeringsagenda worden meegenomen. Het streven is om de concept uitvoeringsagenda eind augustus/begin september gereed te hebben en deze voor de meningsvormende bespreking van de cultuurvisie in de commissievergadering aan u na te zenden.

Na de meningsvormende bespreking zal alle input worden verwerkt, zodat de cultuurvisie met bijbehorende uitvoeringsagenda in november 2024 ter besluitvorming aan u kan worden voorgelegd.

LEES HIER NA HET MEMO DE CONCEPT CULTUURVISIE

Welzijn artikelen