‘De kredietcrisis zal in 2008 merkbaar toeslaan. Let op mijn voorspelling. Stop uw geld maar vast diep weg in een oude sok.’Dat schreef ik in mijn column op 15 december 2007. Ondertussen worden wereldwijd banken genationaliseerd, met als jongste telg Fortis. ABN-AMRO komt weer te koop op de markt. Reken maar dat er door handige jongens ook daar weer veel geld wordt verdiend. Dankbaar ontvangen de bankiers onze belastingcenten om hun kluizen weer te vullen. Het wachten is nu weer op het rollen van het geld en als dat weer rolt dan moet de reddende overheid natuurlijk weer snel wegwezen uit het financiële Walhalla.
Geruststellend hoorden we dat boven het Noordzee kanaal de gevolgen van de kredietcrisis nauwelijks merkbaar zal zijn. Er is voorzichtig ondernemerschap gepleegd met goed overzienbare financiële transacties. Ook is er niet zo met hypoteken gestrooid en is de veilige leenmarge hierin door de locale bankkantoren strak vast gehouden. Maar ja, in de Verenigde Staten dus niet en ook heeft Fortis zich niet kunnen beheersen om af te zien van de koop van ABN-Amro. Gaat u er dus maar gerust vanuit dat er nog wel meer zal volgen. Ik hoop het niet, maar ik denk dat in onze contreien ING de volgende bank zal zijn die in de problemen zal komen.
In Purmerend hebben we onze eigen Stadsverwarming. Daar komt voorlopig geen dividend uit voor de gemeente Purmerend. Alsof dat nieuws is wordt dat gepresenteerd. Af en toe overvalt de Purmerendse bestuurders en ‘grachtengordel’ de hoogmoedswaan. Dan moet er iets groots gebeuren in Purmerend. Dat mislukt altijd, maar wordt verkocht als winst. Denk aan de vernietiging van het echte oude stadje en de komst daarvoor in de plaats van het Eggertcentrum. De Stadsverwarming kwam er met één stem meer en werd al hobbyend door de toenmalige aangetrokken directeur aangelegd. Deze directeur was een rasechte ondernemer die diverse bedrijfjes van zichzelf opdrachten gaf voor de werkzaamheden. Niets geheimzinnigs want het gemeentebestuur wist overal van. Dat er nu een lek en krakkemikkig netwerk ligt en de administratie een chaos is mag dan ook niet als een verrassing worden gezien.
Straks gaat de Koemarkt omgetoverd worden tot een feestplein, maar dan alleen voor het weekend en enige losse feestdagen. Ook het verplaatsen en herbouwen van de Purmaryn staat op stapel. Het nieuwe theater moet dé Stadsschouwburg van Waterland worden. En wie beslissen daar nu over. Purmerend beschikt niet over bijzondere of buitengewone bestuurders of raadslieden. Dat is al eeuwen zo en is goed te merken. Een van de wethouders nu, moet van buiten Purmerend worden aangetrokken bij gebrek aan eigen kweek. Dat kan alleen maar als er een bijzondere reden voor is. De Stadspartij zag als enige reden dat het CDA niemand anders kon vinden. De fractievoorzitter van het CDA, die deze wethouder dus levert, zei het toen zelf: "stel nu eens dat deze wethouder over buitengewone bestuursgaven zou beschikken, zou de Stadspartij dan nog tegen deze benoeming zijn?" De vraag stellen is zelf het antwoordt geven lijkt me.
En de raadsleden, die hebben cameratraining gehad en debattraining, maar ik denk dat weinigen hier iets van hebben geleerd als ik zo naar de TV beelden kijk. Opmerkelijk was een debatje wat ik zag over veiligheid. De burgemeester was wat aan het doen en een wethouder ook. Plotseling bleek dat de wethouder gewoon elke vergadering -desgevraagd- iets mededeelde. De burgemeester broedde ondertussen iets in stilte uit en overviel zo ook de eigen wethouder met een convenantenbrouwsel voor de veiligheid op de stations en de omgeving. De kredietcrisis zal Purmerend dus inderdaad wel voorbijgaan, maar een echte bestuurscrisis is in de maak. Let op mijn woorden.