HomeNieuwsColumnDe fractieleden van Stadspartij-Beemster Polder Partij brachten de afgelopen twee weken wederom...

De fractieleden van Stadspartij-Beemster Polder Partij brachten de afgelopen twee weken wederom bezoeken aan interessante locaties in onze gemeenten.

Ditmaal waren de Schiet Sportvereniging Purmerend  en PEL Energie aan de beurt.

Niet geschoten altijd mis

Op vrijdag 28 maart zijn fractieleden van Stadspartij- Beemster Polder Partij op bezoek geweest bij “Schiet Sport Vereniging” Purmerend (SSV).  Gelegen verscholen in het groen langs de Jaagweg bereikbaar via wijk De Gors met ruime parkeergelegenheid. Nico de Lange doet verslag van dit bezoek.

De vereniging is opgericht in 1974 en we werden opgewacht door een bevlogen bestuur in een gedateerd gebouw met een bijzonder gezellig ingerichte kantine.
De structuur van de SSV werd uitgelegd en met een ledental van bijna 100 is duidelijk geworden dat dit meer is als ‘even’ schieten. Je kan er terecht voor recreatief schieten maar duidelijk is geworden dat dit ook het beleven van topsport is.

Accommodatie

Dat de accommodatie wat beperkt is in deze voormalige koeienstal doet niets af aan de sfeer in de bar maar daardoor zijn er wel beperkingen aan de ambitie van de club als het gaat om uitbreiding van het aantal leden. Soms wordt er uitgeweken naar schietverenigingen in de omgeving waar ook een 100 meter baan aanwezig is. Ook wordt er gekeken of er elders in de gemeente een geschikte locatie is waar de ambitie kan worden waargemaakt.

Schietinstructie leerzaam

Nico de Lange met scorekaart
Foto Stadspartij-BPP

Dat dit niet zomaar overal kan bleek later bij de uitleg en de geboden kans om met geweer en/ of pistool het doel op 12 of 15 meter te raken. De veiligheid is een belangrijk onderdeel van deze sportbeoefening. Zo is er een uitgebreid protocol hoe je met het wapen omgaat, en zeker niet onbelangrijk welke houding je aanneemt voordat je de trekker overhaalt. Het resultaat viel best mee mede door de goede instructies.
Daarna nog even napraten in de kantine en gesproken over de toekomst van de SSV. Er lopen gesprekken met de gemeente over een mogelijke verhuizing naar ’n goed bereikbare locatie waar geen overlast ontstaat voor omwonenden als het gaat om de harde knallen en ook de veiligheid wordt gewaarborgd.

Bezoek aan fractie Stadspartij-BPP

Afgesproken werd dat het bestuur van de SSV binnenkort komt inspreken op ons fractieberaad en hoe een mogelijke verhuizing gestalte kan krijgen. De vereniging beschikt over een mooie locatie om tot herontwikkeling te komen en dat biedt perspectief voor de toekomst wanneer er daadwerkelijk wordt besloten tot verhuizing.

Na een hapje en drankje zijn we tegen 18.00 uur weer huiswaarts gegaan met een mooie ervaring rijker, met dank aan Jan Lucke voor de organisatie. We zien alweer uit naar de volgende (bedrijfs)bezoeken ditmaal in de Beemster op woensdag 2 april.

Bezoek aan Pel Energie

Edwin Rosema geeft uitleg
Foto Stadspartij-BPP

Bij het bedrijfsbezoek op 28 maart waren Roza Marie Langerijs, Jan Lucke, Nico de Lange, Sonja Sturz en Leo Schagen (verslag) aanwezig

Eigenaar/directeur Edwin Rosema nam ons mee in zijn wereld van Pelletkachels. Kachels die tot doel hebben verduurzaming van woningen en gebouwen.

Een Pelletkachel is een gesloten apparaat waar regelmatig samengeperste houtresten (pellets ongeveer 3 cm lang zo dik als spaghetti op je bord) van houtzagerijen in moeten worden gestort, waarna een interne vijzel de korrels geleidelijk naar een verbrandingsdeel transporten.
Behalve het zelf vullen verloopt alles volkomen automatisch, veilig en geurloos. Er kan wel enig geluid vrijkomen, maar bij een aparte opstelling bijvoorbeeld in een bijkeuken is dat geen probleem. Met deze kachel kan het hele jaar alle vraag naar warmte voor douche, tapwater en verwarming worden geleverd.

De pellets zitten in draagbare zakken die op afroep geleverd kunnen worden.

In Purmerend is er een natuurlijk spanningsveld tussen deze leverancier en installateur van energie/warmte systemen en de Stadsverwarming Purmerend (SVP). Omdat dit soort lokale warmte systemen aanvullend kunnen zijn op het aanbod van centraal geproduceerde warmtesystemen is Edwin jaren terug al in gesprek geweest met SVP. Dit gesprek bleek niet vruchtbaar.

SVP gebruikt hout uit de bossen dat wordt aangeleverd door Staatsbosbeheer.
De pellet houtkorrel wordt geproduceerd op basis van overschotten van zaagsel (spaanders en zaagsel uit de eerste verwerking) en wordt geleverd door Badger. Er is geen specifiek boskap voor de productie van korrels. De overschotten (spaanders en zaagsel uit de eerste houtverwerking, houtdunners) werden vroeger beschouwd als afval maar vandaag kent men de waarde ervan en worden deze overschotten gebruikt als lokale en vernieuwbare korrels met een hoge energiedichtheid. Ze zorgen voor verwarming en vervangen de geïmporteerde fossiele brandstoffen.

Door het ontbreken van warmteverliezen en dure infrastructuur zijn aldus Edwin de Pelletkachels veel effectiever om de energiewaarde in huis of bedrijf te brengen.
Verder is de potentie van de bronnen waar pelletkachels nog maar voor 4% benut. Er is dus nog veel potentie voor uitbreiding van de pelletkachel als warmtebron.

Bewoners die meer zeggenschap willen krijgen over waar zij zich m.b.t. hun warmteleverancier aan willen binden en de SVP met haar monopoliepositie voor steeds meer mensen een struikelblok is zijn pellet kachels een uitkomst.

Pelletkachels beter dan houtkachel of open haard Milieu Centraal verder kritisch

Nu is het niet allemaal rozengeur en maneschijn met Pelletkachels beseffen onze fractieleden. De aanschaf voor een woning is toch gauw 20.000 tot 25.000 euro. Maar de kachels hebben wel een hoog rendement (107% ) die net als gasgestookte HR CV ketels condensaatwarmte terugwinnen. En zo voorkomen dat bij opstart onvolledige verbranding en een vervelende geur waarneembaar kan zijn op straatniveau. Voor een flinke woning kosten de pellets per jaar ongeveer 3000 euro en daarbij komt het onderhoud van 1 keer in de 2 jaar voor 200 tot 300 euro.

Voorts laat Milieu Centraal  weten dat Pelletkachels en biomassaketels wel minder fijnstof uitstoten dan een open haard of houtkachel. Ze werken namelijk automatisch waardoor ze een betere verbranding hebben. Als de pelletkachel in de plaats komt van een open haard of gewone houtkachel én je niet meer gaat stoken, daalt de hoeveelheid fijnstof met 70 procent. Maar pelletkachels worden vaak voor verwarming gebruikt. Ga je met deze pelletkachel meer stoken dan je eerder met je houtkachel of open haard deed, dan zal de hoeveelheid fijnstof niet of nauwelijks dalen, of zelfs stijgen. Hierdoor kunnen je buren overlast blijven ervaren. Fijnstof kan tijdelijke klachten veroorzaken (verstopte neus, hoesten), maar ook blijvende longschade. Vooral kinderen, ouderen en mensen met een longziekte (bronchitis, astma, COPD) of hart- en vaatziekte hebben er last van. Lees meer over fijnstof en gezondheid.

Volgens Milieu Centraal is de pelletkachel zeker een vooruitgang als je eerst een houtkachel of open haard had. Een pelletkachel stoot namelijk 80 procent minder fijnstof uit dan een houtkachel. Maar vervangt de pelletkachel de cv-ketel, dan gaat de luchtkwaliteit flink omlaag. Een pelletkachel zorgt voor een veel grotere uitstoot van fijnstof dan verwarming op gas of stroom. Wil je het écht milieuwinst boeken, dan is de warmtepomp op dit moment de beste keuze.

Er is dus nogal enige discussie over het gebruik van de pelletkachel. De overheid heeft onlangs het doel gesteld dat de uitstoot van pelletkachels (en houtkachels) in 2030 met 50% moet zijn teruggebracht. De pelletkachel is dus nogal een discussiepunt, maar niets wijst op een verbod in de toekomst. Vanaf 2023 moeten pelletkachels die worden verkocht voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Uiteraard voldoen de kachels van Pel Energie hieraan.

Edwin Rosema verkoopt ook sfeer kachels op pellets, maar zegt nadrukkelijk dat juist die niet zonder beheer altijd gestookt kunnen worden. Bij zware wind kan namelijk het verbrandingsdeel in verbinding komen met de voorraad pellets.

Praktijkvoorbeeld bezocht

Praktijk Pellet kachel
Foto Stadspartij-BPP

Afsluitend werd nog een bezoek gebracht aan een complex met 19 appartementen, 3 studio’s en 8 eengezinswoningen op het voormalige treinstation Kwadijk waar een centrale unit deze woningen van warmte voorziet. Op die wijze is per woning de investering veel gunstiger. Het concept met de pelletkachel leent zich goed voor verder afgelegen locaties die niet effectief zijn aan te sluiten op stadsverwarming.

Middenbeemster had in die zin een mooi voorbeeld kunnen zijn. Maar daar is gekozen voor een duur leidingsysteem met lokale na-verwarming. Dit heeft wel het voordeel dat nu de afstand tot potentiële andere gebruikers zoals CONO nu dichter bij zijn gekomen.

Het was een leerzame en interessante middag bij PEL Energie

Column artikelen