HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningDe Raad van State doet uitspraak in twee geschillen: Tarwestraat en Stalling31

De Raad van State doet uitspraak in twee geschillen: Tarwestraat en Stalling31

Het betreft het geschil over de bouw van 21 sociale huurappartementen aan de Tarwestraat en de reparatie van het bestemmingsplan Beemster Buitengebied 2021. De reparatie van het bestemmingsplan moet het mogelijk maken dat er een stalling voor  recreatieobjecten: caravans en andere kampeer- en vervoersmiddelen, zoals campers, boten, vouwwagens en oldtimers, kan worden gerealiseerd.

Het Bestemmingsplan voor sociale huurappartementen aan de Tarwestraat in Purmerend kan door

Project Tarwestraat
Impressie Intermaris

De gemeenteraad heeft eerder het bestemmingsplan Tarwestraat 22 vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt de bouw van 21 sociale huurappartementen voor senioren mogelijk op de plek waar voorheem de schooltuin was.

Enkele omwonenden kwamen tegen dit bestemmingsplan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de zaak op 11 juni 2024 op zitting behandeld.

De Raad van State komt tot de conclusie dat de gemeenteraad een redelijkerwijs juist besluit heeft genomen. Het betoog van de omwonenden wordt op alle aangevoerde bezwaarpunten ongegrond bevonden door de Raad van State. Gelet op deze uitspraak staat niets de uitvoering van het bestemmingsplan in de weg.

Lees HIER de volledige uitspraak

 

Simone en Jan Al eigenaren van Stalling31.nl
Foto Stadspartij-BPP

Tussenconclusie Raad van State over Reparatie partiële Bestemmingsplan Buitengebied Beemster 2012

Op 29 juni 2023 heeft de raad van de gemeente Purmerend het bestemmingsplan “Buitengebied Beemster 2012 – reparatie partiële herziening 2021” vastgesteld. Aanleiding voor het vaststelling van het reparatieplan is de eerdere uitspraak van 1 maart 2023 van de Raad van State. In die uitspraak oordeelde de Raad van State dat het Bestemmingsplan gebreken vertoonde.

De gemeenteraad heeft met het reparatieplan beoogd een deel van de door de Afdeling geconstateerde gebreken in het bestemmingsplan “Buitengebied Beemster 2012 – partiële herziening 2021” van 26 oktober 2021 te herstellen.

Hiertegen zijn door een omwonende en de Stichting Behoud Waterland, Stichting Nekkerzoom en Stichting Beemstergroep bezwaar gemaakt.

Uitspraak Raad van State

De Raad van State komt over Reparatie partiële Bestemmingsplan Buitengebied Beemster 2012 tot een tussenconclusie.

  1. Het bezwaar van de omwonende wordt niet gegrond verklaart.
    Deze uitspraak zorgde voor opluchting bij Simone en Jan Al van Stalling 31 die hun onderneming kunnen voortzetten.

  2. M.b.t. tot de door de stichtingen komt de Raad van State met een tussenconclusie.

Naar het oordeel van de Raad van State heeft de gemeenteraad evenwel onvoldoende inzichtelijk gemaakt op welke wijze de instandhouding van situaties waarin wordt voldaan aan de harde randvoorwaarden uit het ruimtelijk kwaliteitskader is gewaarborgd in de planregels of hoe de planregels bevorderen dat aan die harde randvoorwaarden zal worden voldaan. Dat had wel gemoeten.

In het plan is echter ook niet uitgewerkt wat onder aanwezige cultuurhistorische waarden wordt verstaan en onder welke omstandigheden in overeenstemming hiermee wordt gebouwd. Verder is in het herzieningsplan als nadere eis opgenomen dat het bevoegd gezag voor de bouw van bouwwerken bij afwijking van de bouwregels kan eisen dat de kernkwaliteiten van onder meer UNESCO-werelderfgoed Droogmakerij de Beemster worden behouden en/of versterkt. In dit artikel wordt verwezen naar de planregels, waarin algemene kenmerken van het Beemstergebied zijn omschreven. Deze planregels bevatten echter geen verwijzing naar de kernkwaliteiten of de harde randvoorwaarden uit het ruimtelijk kwaliteitskader. Naar het oordeel van de Raad van State zijn deze regels daarom onvoldoende duidelijk en handhaafbaar. De raad heeft daarmee de instandhouding of versterking van de kernkwaliteiten die in het ruimtelijk kwaliteitskader zijn omschreven onvoldoende gewaarborgd.

Voor de Raad van State staat een spoedige beëindiging van het geschil centraal

De Afdeling ziet in het voorgaande, ook in het belang van een spoedige beëindiging van het geschil, aanleiding om de gemeenteraad de gelegenheid te geven om de geconstateerde gebreken te herstellen. Bij de voorbereiding van een gewijzigd besluit of een nieuw besluit hoeven de wettelijke procedureregels dan ook niet opnieuw volledig te worden doorlopen.

De Raad van State draagt de gemeenteraad dan ook op, in het kader van het beroep van Stichting Behoud Waterland, Stichting Nekkerzoom en Stichting Beemstergroep, op om binnen zesentwintig weken na verzending van deze uitspraak de gebreken te herstellen. En de Stichting Behoud Waterland, Stichting Nekkerzoom en Stichting Beemstergroep de uitkomst mede te delen en het gewijzigd besluit op de wettelijk voorgeschreven wijze bekend te maken en mede te delen.

Lees HIER de volledige uitspraak.

Ruimtelijke Ordening artikelen