Fractieleden van Stadspartij-Beemster Polder Partij brengen regelmatig een bezoek aan bedrijven en interessante situaties in Purmerend.
Op 27 februari heeft de fractie in gezelschap van wethouder Mario weer een drietal bedrijfsbezoeken afgelegd en onderweg de polderwegen geschouwd.
Het eerste bezoek was bij een agrariër met de woon behoefte om dicht bij het familiebedrijf te kunnen wonen. Het bedrijf is een samenwerkingsverband / familiebedrijf, vader, zoon en dochter, met 270 stuks melkvee verdeeld over drie locaties. Op geringe afstand van het bedrijf wonen komt dan zeker in efficiënt opzicht ten goede aan de bedrijfsvoering. Dat blijkt geen eenvoudige wens.
Enkele aandachtspunten werden uitgewisseld en deze worden meegenomen in het vervolg. De fractieleden worden op termijn verder geïnformeerd hoe dit wordt opgepakt.
Het tweede bezoek was bij de familie Burauen op Jisperweg 103 Westbeemster. De familie en twee dochters met aanhang wonen aldaar en hebben een totale vernieuwing van het dak van hun monumentale stolp (rijks monument) achter de rug. Intussen wonen de gezinsleden in een sober deel van de boerderij in een chalet achter op het terrein, een bijgebouw waar de appeltaart klaar stond.
Deze stolpboerderij met een dubbel vierkant is reeds jaren niet meer in gebruik als stalling voor melkvee en jongvee. Het vee stond vroeger vanaf bijna de voorkant tot de achterkant op een lange en korte regel opgesteld. De lange en korte regel zijn mogelijk al 100 jaar geleden ingevuld door er een serie kamertjes te bouwen met een lange gang als ontsluiting naar het voorhuis.
Imposant is te zien hoe alle sparren in het dak zijn vernieuwd. Wetend hoe door koedamp, houtworm, spinnenwebben, uitgezakt riet en stof dit dak er uitgezien moet hebben is het nu een bijna maagdelijk gewaarwording. Waarbij boven op de vierkante basis ook nog een vloer is gelegd die wordt doorkruist met schoren en balken om de nok te ondersteunen. De nok steekt nog ver boven het vierkant uit op ongeveer 12 m hoogte. Binnenkort komen in dat dak nog een flink aantal ramen waarbij het verblijf op die hoogte en het uitzicht op de polder een belevenis wordt.
Wandelend door de oude half gesloopte kamers, met hier en daar een begin van de rest van de verbouwing, begrijp je dat hier nog jaren getimmerd kan gaan worden. Tegelijkertijd zullen er ook ideeën ontspruiten hoe al die ruimte uiteindelijk een nieuwe bestemming gaat krijgen. Bijvoorbeeld ten behoeve van een Bed & Breakfast.
Menigeen zou de moed in de schoen zakken bij al dit werk, maar hier kijkt de familie uit naar het moment dat de dakpannen er medio april 2025 weer op liggen.
Fractieleden Barbara Jonk, Nico de Lange, Wout Zeekant, Jan Lucke Mario Hegger en Leo Schagen waren onder de indruk van deze mega klus. Die gewoon uit de salarissen van de bewoners bekostigd moet worden. De weg naar subsidies is zeker nodig om dit betaalbaar te houden maar vergt nog een lange leerweg om dit effectief te doen.
Respect voor de familie Burauen en de fractieleden komen graag nog eens kijken wat dit allemaal straks is geworden. Wij moesten snel weer naar het volgende bezoek.
Onderweg naar het volgende bezoek werd gekeken naar de staat van onderhoud van de polderwegen. Nu nog de zorg voor het Hoogheemraadschap (HHNK). Beoogd wordt het onderhoud over te dragen aan de gemeente Purmerend. Omstreeks 1990 wilde HHNK (toen nog Uitwaterende Sluizen etc) perse het wegen onderhoud erbij hebben. Nu is de organisatie al 15 jaar bezig om zich te richten op de kerntaken en deze wegen weer af te stoten naar de gemeenten.
Gestopt werd op diverse plekken op de Jisperweg om te laten zien hoe de staat van de door HHNK onderhouden 60 km wegen is. Uitslijping van in en uitstromend water door de sloten, karpers die schuilen in de walkant en vooral verkeerd baggeren hebben de wegfundatie tot diep onder het talud doen instorten. Tegenwoordig wordt er op de kil gebaggerd waardoor meer “body” op de waterlijn.
Door boomwortels wordt het geheel nog bij een gehouden, maar er zijn veel plaatsen waar je bij laagwater wel een meter onder de weg kan kruipen.
Stukken van het Duurzaam Veilig ingerichte tracé met fietssuggestie stroken zijn opnieuw maar met gewoon zwart asfalt geëgaliseerd. Maar dat is bij zo’n verzwakt fundament geen oplossing. Het zware verkeer rijdt deze stukken er in korte tijd weer uit.
Dit fenomeen kan bij bijna alle wegen in het buitengebied worden waargenomen. Het bijzondere is dat het Hoogheemraadschap nog niet een aanzet heeft gegeven om anders te baggeren, door stevig klei in het talud op de kil te ‘zetten’ (overgang water naar het talud te duwen en na te klappen).
Aan de Middenweg zijn 10 jaar terug over een lengte van 6 km aan de Oostkant tussen Noordbeemster en Middenbeemster wel maatregelen genomen door een hard gerecycled kantbord met palen in de kil te plaatsen en zo het gat ertussen op te vullen. Maar daarmee is ook het fundament nog niet hersteld en bestand geworden tegen het zware verkeer.
De provincie heeft het op de N 503 beter gedaan door het talud met stalen damwand te versterken en de kant te verbreden. Maar ook daar zakt het duurzaam ingerichte asfalt op meerdere plekken nog steeds weg. De overdracht van deze wegen zal daarom met de grootste zorg moeten geschieden om dit slechte onderhoud van de afgelopen 35 jaar niet op de inwoners van Purmerend af te wentelen.
Het derde bezoek was bij Transportbedrijf Hellingman. Ongeveer twee jaar terug brachten we daar ook een bezoek. Het bedrijf was toen een ware zoektocht aan het doen om te komen tot sloop van de woning en het verbreden van de toegangsdam voor het telkens grotere materiaal. Met enkele adviezen en terugkoppeling is er inmiddels veel bereikt.
We zagen dan ook aanleiding om wederom een bezoek te brengen bij de familie Hellingman aan de Middenweg te Noordbeemster. En werden ontvangen door blijde ondernemers.
Op een plek waar ongeveer 65 jaar terug een stolpboerderij is afgebrand en jaren een relatief eenvoudige witte bungalow met kleine kap heeft gestaan is na vijf jaar voorbereiding onder architectuur en bouwmeesterschap van Maarten Koning een nieuwe 15 bij 15 m stolp gebouwd.
Een prachtig resultaat waarin i.p.v. alleen moderne materialen de stolp zowel van buiten als van binnen als echte stolp wordt herkend. Dit ontstaat door het gebruik van oude balken die via een volledig vierkant met kruisbalken je weer in een stolp doen belanden en waar de oude brandmuur tussen een denkbeeldige hooiberg met eveneens oude gemetseld stenen in de entree tot in de nok je meteen de sfeer van het verder fonkelnieuwe gebouw toewerpt.
De familie heeft in de voormalige gemeente Beemster de eerste stappen gezet om hun droom te realiseren. Dat kwam pas in een stroomversnelling na de fusie met Purmerend waarna de bouw nu na ongeveer een jaar dit prachtige resultaat heeft opgeleverd, bewoonster Tanja zelf zegt het is als of het er altijd heeft gestaan. Wij kunnen dat meteen beamen.
Jan Lucke ontviel bij het zien van dit alles deze middag “Is dit ook Purmerend?”
Het was weer een geslaagde middag op stap met de wethouder en een smaldeel van de fractie.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Ok