Wethouder Economie Mario Hegger: “Het is belangrijk dat iedereen kan profiteren van onze gunstige economie”.
Dinsdag 9 juli werden de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam (EVMRA) gepresenteerd. In dit onderzoeksrapport worden trends en ontwikkelingen op het gebied van economie en arbeidsmarkt beschreven. De Metropoolregio Amsterdam (MRA) is een belangrijke motor van de Nederlandse economie en één van de meest welvarende regio’s ter wereld. Voor bedrijven, werknemers, starters op de arbeidsmarkt en studenten uit binnen- en buitenland is de regio een aantrekkelijk gebied om zich te vestigen. In de afgelopen 10 jaar is op veel onderdelen van brede welvaart vooruitgang geboekt.
Als het gaat om duurzaamheid zijn bijvoorbeeld forse verbeteringen te zien in de uitstoot van fijnstof tussen 2012 en 2022. Ook de opwek van duurzame energie is in deze periode flink toegenomen. Ondanks een sterk verdienvermogen, een goed opgeleide bevolking en grote vermogens is toch sprake van hoge werkloosheid, een hoge gemiddelde schuld per huishouden en nog altijd veel fijnstof uitstoot. De verdeling van welvaart en de zorg voor kwetsbare groepen vraagt om voortdurende aandacht. De afstand tot voorzieningen nam toe, er wordt minder vrijwilligerswerk gedaan en de ervaren gezondheid in de MRA is achteruitgegaan.
Zaanstreek-Waterland
Wethouder economie Mario Hegger: ‘Het is belangrijk dat iedereen kan profiteren van onze gunstige economie. Samen met het bedrijfsleven staan wij aan de lat voor het in stand houden van voorzieningen in wijken en het verbeteren van leefomstandigheden van personeel. Ook het bieden van aangepaste werkprocessen voor inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt is ontzettend belangrijk. Gemeente Purmerend ziet veel mogelijkheden om de samenwerking met het bedrijfsleven aan te gaan. Samen met de regio gaan wij de komende tijd aan de slag met de uitdagingen die er liggen.’
In Zaanstreek-Waterland zijn het besteedbaar inkomen en de arbeidsparticipatie ongeveer vergelijkbaar met de rest van de MRA en Nederland. De beroepsbevolking is voor het grootste deel opgeleid op mb0-niveau. De gemiddelde schuld per huishouden en de werkloosheid zijn lager dan het gemiddelde in de MRA, net als het aantal geregistreerde misdrijven. De deelregio scoort ongunstig ten opzichte van de MRA en Nederland als het gaat om de tevredenheid met de woonomgeving.
In de afgelopen 10 jaar is in Zaanstreek-Waterland een positieve ontwikkeling te zien rond de uitstoot van fijnstof. Ook economisch zijn er gunstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, met een afname van de werkloosheid en een toename van de vermogens. Op sociaal gebied is het vertrouwen van inwoners in andere mensen en instituties gegroeid. De afstand tot voorzieningen, zoals basisscholen en openbaar vervoer, is toegenomen.
‘Gezamenlijke investeringen’
Esther Rommel, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en vicevoorzitter van het MRA-platform Economie: ‘Het gaat de MRA economisch voor de wind en dat is goed nieuws. Maar er zijn grote uitdagingen, zo blijkt uit deze verkenningen. Met name de verduurzamingsopgave duldt geen uitstel. We hebben te maken met snelle klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en de problemen met zowel de hoeveelheden als de kwaliteit van ons drinkwater. Hier is dus echt actie nodig. De aanpak van het duurzaamheidsvraagstuk vraagt om op de lange termijn gerichte en gezamenlijke investeringen van de MRA-deelnemers.’