Feest

circus krone.jpg
Het personeel van het GVB in de garage Noord mag geen kerstfeest meer vieren. De bedrijfsleiding vindt het feest niet langer passen bij de multiculturele samenstelling van het personeel. De personeelsvereniging die het feest gewoonlijk organiseert en waar 90% van de vierhonderd medewerkers zijn aangesloten, is verbijsterd. Het bestuur zelf is multicultureel. Aan het gezellige kerstgebeuren doen naast de medewerkers met een autochtone en allochtone achtergrond ook gewoon niet gelovigen mee van alle ‘tonen’. Bij de gezellige samenkomt met kerst werd bij de hapjes en drankjes bovendien al rekening gehouden met de afkomst van de leden. Dus wat wil je nog meer. Het kerstfeest met de kerstman voorop, is al lang van een religieus feest een ontmoeting- en onthaasting moment geworden. Het Id-al-Fitr (Suikerfeest) is zo ook al in rap tempo een feestelijke gebeurtenis aan het worden, waaraan gelovigen en ongelovigen deelnemen.

De bedrijfsleiding verdedigt zich ook nog zwakjes met de stelling dat een feest ook in de zomer kan worden gehouden. Nu heeft deze bedrijfsleiding noch over het kerstfeest noch over een extra zomerfeestje de personeelsvereniging iets gevraagd. Anders was dat natuurlijk ook wel even te regelen geweest.
De inburgering en integratie van autochtonen en allochtonen en ongelovigen, door elkaars feestelijke gelegenheden op te luisteren, is door Gertjan Kroon (directeur van GVB-circus Kroon) een ondoordachte beslissing rijker.

Gert Wilders is er meteen kamervragen over gaan stellen. Hij wint met zijn non-conformistische opstelling daarmee uiteraard de harten van: gelovigen en ongelovigen, allochtonen en autochtonen, GVB-ers. De brede volkspartij van Wilders en in het kielzog die van Verdonk, krijgt zo ook steeds meer gestalte. De enquêtes van Maurice de Hond laten ondertussen zien dat inmiddels de halve aanhang van de PvdA en VVD naar de partij van Wilders en zijn zusje Verdonk aan het overlopen is.

glazen bollen.gifMet behulp van de mij bevriende statisticus en enquêteer -G. Bol- (van bureau Bol&Bol) heb ik ook voor Purmerend het stemgedrag van vandaag in kaart weten te  brengen.
‘Het was even dringen’, vertelde Bol me om de SP op de Kaasmarkt voor te blijven bij het aanklampen van passanten. Maar met wat ellebogenwerk en wat mooie praatjes is het hem gelukt 135 mensen een mening te ontfutselen en zo een representatieve steekproef te maken.

Wat blijkt. Als er nu in Purmerend gemeenteraadsverkiezingen zouden worden gehouden dan zou er een ingrijpende machtsverschuiving plaatsvinden. De PvdA zou van nu 10 zetels naar 4 terugvallen. De VVD zou er ook 4 halen (nu 6). Het CDA zou 1 zetel verliezen, maar het jongere zusje ChristenUnie zou met 2 zetels nieuw in de raad verschijnen. Opmerkelijk zou ook de terugval van de SP van 4 naar 2 zijn.

De grote winnaar zou Leefbaar Purmerend zijn, die wederom 8 zetels zou halen (nu 5). Bol schrijft dit toe aan een neo-Fortuyn effect dat de partijen van Wilders en Verdonk duidelijk oproepen. Die partijen doen niet mee aan de lokale verkiezingen is al aangekondigd. Dat bespaart Arie-Wim Boer van Leefbaar Purmerend dus een naamswijziging van zijn partij. D66 zou ook spectaculair winnen, van 1 naar 4. Sinds de woordvoerders van deze partij bij Amerikaanse mannetjesmakers toneellessen hebben genomen zit de partij duidelijk in de lift. De Stadspartij stijgt ook, maar niet zo spectaculair, van 2 naar 4 zetels. De partij blijft last houden van een oud imagoprobleem en concurrent Leefbaar, zegt Bol. Maar daar wordt ingrijpend aan gewerkt weet ik uit betrouwbare bron, dus dat moet beter kunnen als het er echt op aankomt. GroenLinks en AOV handhaven zich. Naast nieuwkomer ChristenUnie zou ook de Partij voor de Dieren met 1 zetel toetreden tot de Purmerendse raad. Vooral de publiciteit de laatste weken over het ganzendrama heeft aan deze momentopname bijgedragen, veronderstelt Bol.

Ik heb Bol gevraagd om mij van tijd tot tijd van zijn enquêtes op de hoogte te houden. Hij vertelde me dat dit zijn zomerenquête was en hij met de kerst er weer één zal uitvoeren. Ben benieuwd of het GVB-effect dan nog meer verschuivingen teweeg brengt.

Column artikelen