HomeNieuwsSociale ZakenGeen sprake van verboden staatssteun bij ‘Buurtzorg-deals’

Geen sprake van verboden staatssteun bij ‘Buurtzorg-deals’

Huishoudelijkehulp
Bij het contracteren door gemeenten van andere thuiszorgaanbieders vanwege het faillissement van TSN Thuiszorg, is geen sprake van verboden staatssteun of van het overtreden van de Aanbestedingswet 2012. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) in antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn.

Alle gemeenten hebben inmiddels afspraken gemaakt met andere aanbieders, zodat de ondersteuning van inwoners die voorheen door TSN werd geleverd, wordt gecontinueerd. De FNV maakt zich grote zorgen over een deel van de gemaakte afspraken en stapt naar de rechter.

Innovatiegelden

In ieder geval Enschede, maar ook een aantal andere gemeenten waaronder Den Haag, Purmerend, Amersfoort en Zaanstad, hangt een rechtszaak van Branchevereniging Thuiszorg Nederland (BTN) boven het hoofd. BTN stelt dat deze gemeenten bij het contracteren van Familiehulp (Buurtzorg Nederland) verboden staatssteun geven en andere aanbieders geen eerlijke kans hebben gegeven werk van TSN over te nemen. Gemeenten die met Buurtzorg in zee wilden gaan, moesten van Buurtzorg onder meer een beroep doen op de innovatiegelden die het rijk aan gemeenten beschikbaar heeft gesteld. Volgens BTN staat die regeling niet voor alle aanbieders open.

Rechtszaak

Van Rijn ‘zijn geen voorbeelden van het overtreden van de Aanbestedingswet 2012 of het toekennen van verboden staatssteun bekend’, zo schrijft hij aan de Kamer. ‘Als de Branchevereniging Thuiszorg Nederland van mening is dat zij hiervan wel voorbeelden kent, staat het de branchevereniging vrij om een rechtszaak te starten.’ Enschede heeft aan Van Rijn laten weten dat met Buurtzorg geen aparte afspraken zijn gemaakt over de besteding van het transformatiebudget voor thuisondersteuning.

Lokale aanbieders

Van de 226 gemeenten die met TSN een contract hadden, zijn er 19 in zee gegaan met Buurtzorg, zo blijkt een recente Kamerbrief van Van Rijn. 73 gemeenten hebben contracten gesloten met andere (lokale) aanbieders die in veel gevallen niet alleen de cliënten, maar ook het voormalige TSN-personeel hebben overgenomen. In 88 gemeenten mogen cliënten zelf kiezen uit een voorgeselecteerd aanbod aan aanbieders. Het is daarmee in die gemeenten nog niet duidelijk hoeveel voormalige TSN-medewerkers aan het werk kunnen blijven. Nog eens 46 gemeenten hadden voor het faillissement om diverse redenen afscheid genomen van TSN, en van de daar 120 werkzame huishoudelijke hulpen. Per saldo komt het er volgens Van Rijn op neer dat 60 procent van de voormalige TSN-thuishulpen (zo’n 5.500 van de ruim 9.400) een nieuwe baan hebben, waarvan het overgrote deel met behoud van de oude arbeidsvoorwaarden.

Kort geding

Volgens de FNV is voor zo’n 7.000 oud-TSN-medewerkers een oplossing gevonden. Naar schatting ruim 2.000 voormalige TSN thuiszorgmedewerkers worden echter geconfronteerd met slechtere arbeidsvoorwaarden. De vakbond spant daarom een kort geding aan tegen Axxicom; een van de thuiszorgaanbieders die medewerkers van TSN heeft overgenomen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. ‘Met dit kort geding willen we voor elke zorgaanbieder en gemeente in Nederland duidelijk maken dat het niet mag om zorgmedewerkers hetzelfde werk te laten doen tegen slechtere arbeidsvoorwaarden. De zorgaanbieders moeten de cao naleven en de gemeenten moeten de zorgaanbieders voldoende betalen’, stelt de FNV.

Sociale Zaken artikelen