Uiteindelijk moeten alle gemeenten in Nederland plastic afval gaan scheiden van het restafval. Dat meldt de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) op haar website. De ene gemeente door het plaatsen van containers, de andere door inzameling huis aan huis. Sommige gemeenten laten het plastic ‘achteraf’ scheiden in nascheidingsinstallaties. Uiterlijk 1 januari 2010 moet elke gemeente kunststof verpakkingsafval scheiden van de rest van het huishoudelijk afval.
Waarom scheiden?
Flesjes, flacons, tasjes, blisters, patatbakjes, folies, ga zo maar door: de hoeveelheid plastic verpakkingsafval is gigantisch. Met recycling krijgt het verpakkingsafval een nieuw leven, bijvoorbeeld als fleecekleding, speelgoed, tennisballen of mobiele telefoontjes. Kortom: afval wordt tot grondstof!
Waarom nog niet overal?
Waarom gaan niet alle gemeenten tegelijkertijd van start met het scheiden van plastic? Eerst hebben aantal pilotgemeenten ervaring opgedaan. Dat was ook nodig om een beeld te krijgen van de kosten. Het ‘verpakkende bedrijfsleven’ vergoedt de kosten die gemeenten maken voor het inzamelen van het plastic. Daarover hebben bedrijfsleven en VNG onlangs afspraken gemaakt. Elke gemeente kan nu een verantwoorde beslissing nemen over de methode van inzameling en de investeringen die daarmee zijn gemoeid. Purmerend wil vooralsnog niet overgaan tot het apart inzamelen van plastic afval.
Meer informatie
De campagne Plastic Heroes ondersteunt de inzet van gemeenten. Onderstaand vindt u een link naar de campagnesite waarop veel informatie staat over het scheiden van plastic. Verder een overzicht van recente nieuwsberichten van de VNG over het onderwerp.
Bron: VNG
ZIE OOK: