Heb ik even geluk dat ik geen lid meer ben van de PvdA. Nu hoef ik niet geroyeerd te worden of moet ik ter voorkoming daarvan in alle haast mijn PvdA-lidmaatschap opzeggen. De PvdA zet namelijk grootverdieners in de publieke sector uit de partij. Dat kondigt vertrekkend partijvoorzitter Lilianne Ploumen stoer in het nieuws aan. Grootverdiener ben je al als je meer dan 188.000 euro per jaar verdient. Maar wat is nu het verschil tussen een grootverdiener in de publieke sector en één in de andere sectoren?
Nu de veroordeling van grootverdieners door de PvdA een feit is, zal dat de partij coryfeeën, waaronder Wim Kok en Lodewijk de Waal, niet in de kouwe kleren gaan zitten. Marjanne Sint, ex partijvoorzitter, hield de eer aan zichzelf en zegde het lidmaatschap reeds in 2010 op. En zo is er nog wel een hele rits PvdA-kopstukken in en buiten de publieke sector te vinden die niet zuiver zijn volgens de nieuwe PvdA-leer. En hoe zit het met het door PvdA-ers gedomineerde Amsterdamse college van B&W? Die besloten net dat de nieuwe directeur van het GVB wel 318.000 euro per jaar mag verdienen. Nu is Bart Schmeink schat ik in geen PvdA-lid, maar wat is het verschil tussen het uitdelen van de grootverdienerprijs en hem zelf ontvangen?
‘Socialisten zijn mensen met gewetensbezwaren over geld dat andere mensen verdienen’, zei de misschien wel grootste Nederlandse schrijver W.F. Hermans eens.
Hoofdschuddend zie ik het geworstel van de PvdA aan bij de zoektocht naar een nieuwe identiteit. Graag zou ik ze helpen om uit de impasse te komen, maar helaas, ik en de anderen die met het exploiteren van hun verstand de grootverdienerstatus verkregen, mogen niet meer meedoen. Toen ik las dat de NS met plaszakken gaat werken, was ik snel over mijn sombere mijmeringen heen. In grote advertenties worden al geheel nieuwe banen aangeboden. ‘Zakkenwassers gezocht’, las ik met grote letters in de vacaturepost op mijn PC. In allerlei toeristisch getinte tv-uitzendingen op buitenlandse netten werd breed stilgestaan bij deze nieuwe service van de NS. Gelijktijdig met dit heugelijke nieuws wordt ook aangekondigd dat er een actiegroep is die het in het verleden met een verzakking opgesierde metrostation Vijzelgracht naar Ramses Shaffy willen noemen.
Twee Amsterdamse marketingjongens kwamen op dit idee toen ze in Brussel uitstapten op het metrostation Jacques Brel. Zestig ambassadeurs van naam hebben zich eraan verbonden, onder wie: de acteurs Kitty Courbois en Jeroen Krabbé, de oud ministers Erica Terpstra en Ed Nijpels, filmmaker Michiel van Erp (?) en bejaarden-dj Frits Spits. Ook oud-premier en grootverdiener Wim Kok zit onder de ambassadeurs. Als ultieme reden wordt aangevoerd dat Ramses ooit woonde om de hoek van het station, in de Derde Weteringdwarsstraat. Maar dat is er wel met de haren bijgesleept. Ramses heeft op zo veel plaatsen in Amsterdam gewoond. Onder ander op een woonboot, waarvan het verhaal gaat dat hij er door het raam naar binnen stapte vanwege angst voor boze geesten.
Het wachten is nu natuurlijk op het initiatief om de namen van veel grotere Amsterdamse artiesten te verbinden aan stations. Ik denk daarbij aan: Johnny Jordaan, Tante Leen, Johnny Meijer (foto), Andre Hazes, Manke Nelis, Willy Alberti. Allen echte ras-Amsterdammers en ongeëvenaarde artiesten die naar mijn mening eerder dan Shaffy een naar hen vernoemd ondergrondse stationnetje verdienen.
Terwijl ik de vergadering van commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer via de tv volg, lees ik ondertussen wat geheime stukken uit de Stadsregio. Kwamen zomaar door de brievenbus bij mij binnen. Ik lees dat de Stadsregio het in een achterkamertjesoverleg eens is geworden om de bezuiniging op het Amsterdamse openbaar vervoer uit te smeren over de hele regio. Wij Purmerenders zullen er dus ook voor moeten bloeden. Infrastructurele projecten gaan niet door, forse prijsverhogingen voor het streekvervoer is verder de boze opzet. De smoes erachter is dat veel streekbewoners ook profiteren van het Amsterdamse OV, dus daar ook voor mogen betalen. Dat is in de kern natuurlijk juist, maar nu wordt het indirect betaald door de prijs van het streekbuskaartje met 30% te verhogen. En dat is niet juist! 30 van de 50 stadsregioraadsleden komen uit de regiosteden. Dus daar moet een stokje voor zijn te steken. Welke Purmerendse politicus maakt zich hiermee onsterfelijk?
Een volgende keer misschien ook weer eens iets over de Stadsverwarming. Uit betrouwbare bron weet ik dat er weer geheime vergaderingen zijn gestart. Ditmaal houden al mijn bronnen hun mond potdicht tegen mij. Dat prikkelt mijn nieuwsgierigheid ontzettend. Die geheimzinnigdoenerij belooft weinig goeds. Let op mijn woorden! Ik zal mijn grootverdieners vriendjes in den lande er eens over polsen!