Brood en spelen beheersen de actuele gang van zaken. De verkiezingen naderen en zelfs de oude loopgravenvechter Remi Poppe van de SP is er in de ouverture voor van stal gehaald. Maar dit terzijde.
Zelfs het flessenwatertje wordt door GroenLinkser Jesse Klaver van zijn trendy uitstraling ontdaan. Free publicity dat is de beloning. Nog even en op het etiket van zo’n waterflesje kan straks een waarschuwing staan analoog aan die op pakjes sigaretten.
Jan Peter Balkenende (?) hoorde ik enthousiast over de Olympische Spelen en in de sportpraatprogramma’s zie je de politieke kopstukken elkaar verdringen. ‘Ja, ja het is verkiezingstijd’, hoor ik Wilfred Genee nog net zeggen voor ik naar de oude vertrouwde Mart Smeets overschakel.
De grootste slag was er voor het televisie voetbal, althans dat lijkt zo. Een 81 jarige Amerikaan heeft voor 12 jaar alle Nederlandse TV rechten opgekocht en betaalde daar het schijntje van 1 miljard dollar voor. Verwacht wordt, met de somberdenkers van PvdA en SP voorop, dat ons nationale speeltje van het openbare net zal verdwijnen, er zijn door beide partijen al Kamervragen over gesteld.
Dit terwijl het voetbal natuurlijk al lang van zijn onschuldig vermaak-imago is ontdaan.
Voetbal is oorlog, is een bekende uitspraak. Voetbal is ook big business. Eigenlijk zou er ook een waarschuwing op het ‘etiket’ moeten komen te staan. ‘Voetbal maakt het slechtste in de mens zichtbaar.’
Net terwijl ik dit stukje schrijf maakt het Duitse televisienet ZDF in een documentaire duidelijk dat de wereldkampioenschappen in 2006 door Duitsland werden gekocht. Niet om te winnen, maar om in dat land te worden gehouden. Tonnen, ruim boven de Balkenende-norm, zijn er besteed om FIFA keuzeheren voor Duitsland te laten stemmen. Geniaal blijken de constructies te zijn geweest om het omkoopgeld in de zakken van de FIFA keuzeheren te laten glijden. Oud-voetballers nu nog van naam en faam blijken de handtekeningen te hebben gezet of koeriersdiensten te hebben verricht.
Een gehaaide Amerikaan die niets geeft om voetbal, maar wel om geld zag het gat in de markt. Het geld rolt wild in het rond zo zag hij, nu alleen nog naar zijn zakken of beter nog dat van zijn media imperium.
Fox Broadcasting Company neemt de nationale abonnee zender eredivise-live over inclusief alle rechten. De abonnementsprijzen zullen zoals nu al wordt voorspeld minimaal verdubbelen. De politieke lobby om de samenvattingen, die nu nog door de NOS worden uitgezonden, ook achter de decoder te krijgen is ook al gestart.
De NOS wordt binnenkort gekort op het budget, dus die verliezen het voetbal gegarandeerd aan het grote kapitaal.
Ik gaf al aan dat die 1 miljard een schijntje is bij wat de werkelijke handelswaarde van voetbal is. Minstens 10 miljard dollar zou meer in de richting zitten.
Bedenk dat de fantastische Belg Jan Verthongen voor ca. 8 miljoen naar Tottenham Hotspur werd doorverhandeld. Een volkomen onbekende Engelse voetballer David Bentley wordt voor ca het dubbele aan Spurs verkocht. En zo zijn er nog wel meer van dergelijke voorbeelden. Ben ik nu gek of de incompetente Hollandse onderhandelaars? Voetbal is handel, voetballers zijn handel. Nederlanders zijn steeds slechtere onderhandelaars aan het worden.
Je kunt die lijn zo doortrekken naar andere zaken.
Het kraanwater is in Nederland nog van een onberispelijke kwaliteit. De bronwatertjes leggen het er tegen af. Zelfs dat begint nu door te dringen tot het zogenaamde zuinige trendy volkje. Een emmer drinkwater kost nog geen 2 cent per emmer. Daar moet toch meer aan te verdienen zijn als je daar met handelaarogen naar kijkt. Nederlanders kunnen dat niet meer, dat is me wel duidelijk. In Griekenland waar drinkwater duur is snappen ze niets van deze geldverspilling van de Nederlanders. Mijn buren hadden laatst Grieken op bezoek die het zelfs niet geloofden dat je water zo uit de kraan kon drinken. Er moest flink worden voorgeproefd voor ze de proef op de som namen.
Boze tongen beweren dat Rupert Murdoch (foto cover Time) graag water drinkt. Dat belooft weinig goeds als de heer Murdoch hier de smaak van te pakken zou krijgen. Ondeugedelijke derivaten zijn ook zo verkocht aan nutsbedrijven om maar wat te noemen.