Het aantal senioren in Purmerend is almaar groeiend.
Door deze groei ontstaat er ook steeds meer behoeft aan zorg en begeleiding.Ook neemt het percentage eenzaamheid onder senioren toe, al is eenzaamheid niet een leeftijdsgebonden verschijnsel.
De Stadspartij beseft dat er veel onwetendheid is over de mogelijkheid voor ondersteuning en begeleiding voor senioren. Het rijksbeleid is er op gericht om senioren langer zelfstandig te laten wonen. Wil men in aanmerking komen voor een plaats in een verzorgings- of bejaardentehuis dan moet het thuis wonen niet langer verantwoord zijn. Dit levert in de praktijk in veel gevallen de nodige problemen en spanningen op.
Naast het vaak invullen van mantelzorgtaken door een partner, familie of bekenden komen er nog meer problemen om de hoek kijken. Er moeten mogelijk investeringen worden gedaan in de woning, bijvoorbeeld een traplift of aanpassingen in de doucheruimte, om langer thuis te kunnen blijven wonen.
Vaak moet er een beroep worden gedaan op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) voor diverse hulpmiddelen zoals een scootmobiel of aanvullend openbaar vervoer, dit kan gepaard gaan met langdurige procedures. Door het verlenen van mantelzorg aan een partner kan er een verhoogd risico ontstaan op eenzaamheid doordat men in een isolement en dus de sociale contacten verliest. En, niet onbelangrijk, het kan door oplopende zorgkosten ook zorgdragen voor financiële problemen.
Naast dit alles blijkt na onderzoek van seniorenorganisaties KBO-PCOB en KNVG dat veel senioren toeslagen mislopen. Uit dit onderzoek blijkt dat één op de zes huishoudens die op grond van hun inkomen recht hebben op huurtoeslag hier geen gebruik van maken.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Ok