De milieustraat van Purmerend is toegankelijk voor huishoudens uit de gemeenten Purmerend, Beemster en Neck en vanaf augustus 2019 voor huishoudens van Waterland voor een periode van 5 jaar. Bedrijven mogen geen gebruik maken van de milieustraat, zij moeten zelf voor de afvoer van hun afval zorgen.
Agressie
Op dit moment is de controle op wie de milieustraat bezoekt beperkt. Bezoekers moeten zich kunnen legitimeren als zijnde bewoner uit één van de vier gemeenten. Daarnaast krijgen de medewerkers helaas steeds vaker te maken met agressie op de milieustraat. Bezoekers die eigenlijk niet op de milieustraat mogen komen, worden nu pas op het afvalperron gecontroleerd. Bij wegsturen ontstaan vaak onaangename situaties.
In dit voorstel wordt dan ook gevraagd om een toegangssysteem voor de milieustraat aan te schaffen, zodat oneigenlijk gebruik van de milieustraat voorkomen wordt en agressie door bezoekers die worden weggestuurd, voorkomen wordt.
Slagboom opent met pasje
Bij de milieustraat wordt een paslezer en slagboom geplaatst. In de oorspronkelijke maatregel zit ook nog 1 extra weegbrug, maar met het oog op het lopende onderzoek naar de toekomstbestendigheid van de milieustraat, wordt deze nog niet geplaatst.
Elk huishouden in de gemeenten die de milieustraat mogen gebruiken, krijgt een afvalpas ter beschikking gesteld waarmee toegang tot de milieustraat verkregen wordt. Bij gebruik van de pas op de milieustraat worden geen gegevens geregistreerd, er wordt alleen geteld hoeveel bezoekers er dagelijks komen.
Pas ook voor alle ondergrondse containers
De pas is tevens geschikt om toegang te kunnen verstrekken tot ondergrondse containers. Huishoudens die reeds een toegangspas voor de ondergrondse container(s) hebben kunnen deze gebruiken om toegang te krijgen tot de milieustraat.
foto Stadspartij