“Een goed avondje stappen? Dan moeten we toch maar naar Amsterdam,” is een veelgehoorde uitspraak van jongeren uit Purmerend en de regio. Purmerend lijkt, als centrumgemeente van de regio Waterland, steeds minder te kunnen voldoen aan de wensen van de hedendaagse jongeren. Maar waarom eigenlijk? Purmerend is een grote stad met 80.000 inwoners, maar lijkt te klein om goede uitgaansvoorzieningen te creëren.
In Purmerend is het uitgaansgebied geconcentreerd op en deels rond de Koemarkt. Ook poppodium P3 en de JT-bioscoop reken ik tot de uitgaansmogelijkheden in Purmerend. Maar daar houdt het mee op. Kroegen op de Koemarkt zijn op zaterdagavond overvol, de bioscoop draait niet altijd de films die ik wil zien en P3 is regelmatig dicht op zaterdagavond. Wat is dan het alternatief? Toch dan maar weer naar Amsterdam?
Purmerend denkt nog steeds dat het een klein ‘stadje’ is en beseft niet dat er veel potentie ligt voor die 80.000 inwoners die Purmerend rijk is. Maar ook durft de stad niet buiten de stadsgrenzen te kijken om toeristen te trekken. Focus je niet alleen op de regio, maar durf groter te denken. Voor het wekelijkse uitgaan mag nog best wel wat gebeuren in Purmerend. Door de ‘grootte’ van de bioscoop, is het aanbod van voorstellingen beperkt. Een flinke bioscoop zoals de Pathé-bioscopen in Amsterdam zou niet misstaan in Purmerend. Zet een Holland Casino neer in Kop van West. En durf nu eindelijk eens die discotheek te bouwen!
Ondernemers kunnen ook onderling samenwerken om de de uitgaansmogelijkheden te versterken. Daarbij kun je denken aan arrangementen waarbij je eerst een hapje gaat eten op de Koemarkt. Daarna kun je met korting dansen in P3. Hiermee wordt de functie van P3 versterkt en wordt zij minder afhankelijk van gemeentelijke subsidies.
Wat ook een belangrijke rol speelt in het feit dat het uitgaanspubliek liever naar Amsterdam trekt, is de veiligheid op de Koemarkt in het weekend. Elk weekend lees ik weer dat jongeren met elkaar op de vuist zijn gegaan en dat er vernielingen zijn aangericht rond de binnenstad. De sfeer op de Koemarkt is met regelmaat vijandig te noemen. Hoe komt dit? Waarom voel ik me veiliger op het Rembrandtplein in Amsterdam dan op de Koemarkt in Purmerend? Heeft dat met de instelling van Purmerenders te maken?
Pas als Purmerend groot durft te denken en de veiligheid op de Koemarkt toeneemt, zal het uitgaanspubliek weer naar Purmerend trekken. Alleen als de ondernemers en de gemeente gezamenlijk oplossingen bedenken, kan Purmerend als stad echt wat bereiken. Tot die tijd moeten we het maar met Amsterdam doen.
Is uitgaan in Purmerend aantrekkelijk genoeg of kan het beter? Laat je reacties en suggesties achter op Dichtbij.nl.
Volg ons ook op Twitter, via: @Stadspartij