Opstappen van politiek leiders van nationale partijen, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen lijkt een trend te worden.
In 2006 was het VVD fractieleider Jozias van Aartsen die de eerste stap zette door na een verlies van 128 raadszetels de brui eraan te geven.
Nu in 2010 is het Agnes Kant die de nederlaag van de SP op gemeenteraadsniveau een Haags tintje geeft. De SP verloor 50 gemeenteraadszetels.
Erg, denk je zo op het eerste gezicht. Maar dat is nog niets vergeleken bij het verlies van het CDA. Die bedroeg maar liefst 190 gemeenteraadszetels. Ruim meer dus dan die van Van Aartsen’s VVD in 2006 en van de SP van Kant nu in 2010.
Maar de kroon spant toch echt wel de PvdA. Die viert landelijk het verlies nu nog alsof het winst betreft. Het besef dat de partij Van Wouter Bos maar liefst 663 gemeenteraadszetels op landelijk niveau verloor, moet bij die partij nog even komen lijkt wel.
Zal in 2010, na Agnes Kant ook de politiek leider van het CDA, onze eigen minister-president Jan Peter Balkenende, aan de dijk worden gezet? Het rumoer zwelt aan bij de CDA notabelen, dat is wel duidelijk.
En hoe zal het aflopen met brokkenpiloot Wouter Bos, die spant echt de kroon met verloren zetels?
Bij de PvdA gebeurt alles altijd net iets trager dan bij de rest. Ik voorspel u dan ook dat ook daar ‘de bijl aan de wortel’ van de politiek leider gezet gaat worden.
Tja, boontje komt om zijn loontje zal ik maar denken. Moet je je als landelijk politicus maar niet met lokale verkiezingen bemoeien.
In Purmerend was de winst nu van de VVD niet voldoende om het verlies van de PvdA te compenseren. De collegepartijen verloren zo wel de raadsmeerderheid en zijn nu op zoek naar een nieuwe meerderheid. Dat kan nog spannend worden, want het politieke middenveld in Purmerend is ruim. Maar liefst vijf niet-college partijen hebben drie zetels, en twee partijen twee.
Ik durf eerlijk gezegd op dit moment geen voorspelling te doen welke kant het op gaat.
Wordt het college van VVD, PvdA en CDA aangevuld met TON of Stadspartij. Loopt AOV of Leefbaar Purmerend met de ereplaats weg? Mag D66 toch aanschuiven? Wie zal het zeggen.
De redactie van de website van de Stadspartij volgt de Purmerendse politieke ontwikkelingen op de voet. Zoals de afgelopen weken goed zichtbaar was zijn daar dikwijls de eerste politiek interessante nieuwtjes te vinden. Dus goed in de gaten houden deze website de komende week. Welke kant het opgaat met de collegevorming leest u hier hoogstwaarschijnlijk het eerst.
Ook is er feest op de Purmerend redactie van de Stadspartij. Daarop hoeft niet bezuinigd te worden, dat heb ik al vernomen van de partijleiding. Uitbreiding moet zelfs niet worden uitgesloten.
Ook mag ik nog even doorgaan met mijn meanderende stukjes op deze website.
En de komende maanden is er stof tot schrijven voldoende. Naadloos gaan de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen over in die van de landelijke verkiezingen op 9 juni a.s.
Of ik net als voor de lokale verkiezingen weer borden per ongeluk expres op de verkeerde plek ga hangen weet ik nog niet. Een eerder zelf bedacht wethouderschap zit er met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet in, zoals ik in mijn vorige column nog suggereerde.
Om me weer onafhankelijk te maken start ik misschien wel de lijst Meander. Want ik ga er vanuit dat het niet lang zal duren of de trend in de Purmerendse raad om voor jezelf te beginnen zal weer toeslaan. Waarom zou ik niet een keer daarmee de eerste zijn?