Het is belangrijk dat alle Purmerenders een passende plek hebben om te kunnen wonen. Dat geldt ook voor inwoners die veel zorg en ondersteuning nodig hebben. Een passende woon- zorgvoorziening waar mensen met multicomplexe problemen kunnen wonen is er nu niet in de gemeente Purmerend.
In 2020 heeft de gemeenteraad ingestemd met het realiseren van deze woon-zorgvoorziening in de gemeente Purmerend. In de zoektocht naar een geschikte prikkelarme locatie waar het mogelijk is de juiste zorg te verlenen, heeft de gemeenteraad in 2021 locatiecriteria vastgesteld en is de opdracht gegeven aan het college om een geschikte locatie te zoeken.
Er zijn door de gemeenteraad in 2021 randvoorwaardelijke (uitsluitingscriteria) en overige locatiecriteria vastgesteld.
De randvoorwaardelijke criteria (uitsluitingscriteria)
Goede bereikbaarheid (dichtbij OV, centrale omgeving en goede ontsluitingsmogelijk). Criterium: de locatie moet op maximaal 15 minuten loopafstand van openbaar vervoer liggen;
Nabij (algemene) voorzieningen.
Criterium: De locatie moet op maximaal 15 minuten loopafstand van algemene voorzieningen (als een winkelcentrum) liggen en maximaal 20 minuten fietsafstand van het centrum;
Niet afgelegen en niet middenin een woonwijk.
Criterium: minimaal 100 meter van de eerste bestaande woning c.q. voorziening, tenzij sprake is van een natuurlijke afscheiding (zie hieronder onder toelichting en overige criteria). In beide gevallen geldt een maximale afstand van 800 meter.
Overige locatiecriteria
Onder overige locatiecriteria vallen onderdelen die niet absoluut noodzakelijk zijn, maar ondersteunend zijn aan de locatie. Het gaat om:
-Mogelijkheid tot terugtrekken in prikkelarme omgeving op de locatie zelf (denk aan een moestuin of contact met dieren);
Mogelijkheid om op de locatie of dicht daarbij dagbesteding te organiseren;
‘Natuurlijke’ afscheidingen (zoals een locatie aan een doodlopende weg, een grotere weg die tussen de locatie en woningen c.q. voorzieningen ligt of een sloot);
Geen drukke, doorgaande loop- en fietsroutes direct langs de locatie;
Gemeentelijk eigendom.
Uitkomsten locatieonderzoek naar een woon-zorgvoorziening
Uit het locatieonderzoek blijkt dat geen enkele locatie volledig voldoet aan de gestelde randvoorwaardelijke- èn overige criteria. Er zijn drie locaties die voldoen aan de gestelde randvoorwaardelijke criteria. Dat zijn:
Jaagweg 15 en 16,
Bamestraweg (Breidablick) en
het parkeerterrein aan de Stationsweg.
Het college ziet Jaagweg 15 en 16 als geschikte locatie voor deze woon-zorgvoorziening. Deze locatie voldoet aan de gestelde randvoorwaardelijke criteria, maar scoort niet volledig op de gestelde overige criteria, omdat de Jaagweg een drukke doorgaande weg is.
Overweging en advies college
Het terrein van Jaagweg 15 en 16 bevindt zich aan de rand van wijk de Gors. Op dit moment wordt de boerderij op Jaagweg 16 gebruikt door de Algemene Opvangcentrum Purmerend (AOP) voor kantoorruimte en ruimte om gesprekken te voeren met voornamelijk bewoners van de tijdelijke woningen. Ook gebruiken een aantal teams van het Ruimtelijk Domein van de gemeente deze locatie.
Jaagweg 16 is in het verleden aangekocht in het kader van een verkeerskundige oplossing voor het naastgelegen kruispunt. De verkeerskundige oplossing is ook mogelijk als de locatie wordt aangewezen voor deze woon-zorgvoorziening.
Voor Jaagweg 15 is vanuit strategische oogpunt en gezien de ligging naast Jaagweg 16 een voorlopige koopovereenkomst getekend. In de aankoopvoorwaarde is gesteld dat de raad positief besluit over het krediet dat nodig is voor de aankoop van deze locatie. In december ontvangt de raad het voorstel voor de aankoop en financiering van Jaagweg 15.
Schooltuinen
Tussen het perceel van Jaagweg 15 en 16 en de aangrenzende wijk liggen de schooltuinen en is er natuurlijke afscheiding met een sloot, bomen en struiken. Met de komst van deze woon- zorgvoorziening kunnen de schooltuinen behouden blijven. De schooltuinen zijn niet verbonden met het perceel van Jaagweg 15 en 16 vanwege de scheiding met een sloot. De ingang van de schooltuinen ligt aan de kant van de wijk en de toegang tot de locatie voor de woon-zorgvoorziening ligt aan de Jaagweg. In de huidige situatie is het zicht tussen de genoemde percelen nihil door de hoge begroeiing en de aanwezige sloot. De inschatting betreffende de interactie tussen de gebruikers schooltuinen en de bewoners woon- zorglocatie, zoals in de locatiecriteria staat, wordt als laag ingeschat.
Ligging aan weg en fietsroute
Uit het locatieonderzoek blijkt dat de locatie Jaagweg 15 en 16 onvoldoende scoort op het criterium dat de locatie bij voorkeur niet aan een drukke, doorgaande weg of fietsroute ligt. Langs de Jaagweg ligt een fietspad dat dagelijks gebruikt wordt door inwoners om te komen tot voorzieningen, scholen en de (tijdelijke) woningen. Voor het college is dit een afweging geweest. Het college ziet ook dat het op de Jaagweg druk is met verkeersbewegingen, echter voldoet deze locatie ruimschoots aan alle andere door de raad gestelde locatiecriteria.
Noodzaak en inzet aantal bewoners
De doelgroep van inwoners in Purmerend met multicomplexe problemen is toegenomen. We spreken nu over een groep van 25 tot 35 inwoners met multicomplexe problemen, die vrijwel dagelijks voor overlast zorgen in onze gemeente. In veel gevallen is er een terugkerend patroon te herkennen: inwoners raken steeds in conflict met anderen, handhaving en/of politie en zijn niet op hun plek binnen de reguliere specialistische instelling of woonwijk. Het realiseren van de woon- zorgvoorziening draagt bij aan het stabiliseren van de huidige situatie. Gezien de aard en intensiteit van de problematiek is de verwachting dat deze groep niet of nauwelijks uitstroomt. Dit betekent dat in de toekomst deze groep inwoners eerder toeneemt dan afneemt.
Voor de nadere uitwerking van de voorziening is het belangrijk dat er een besluit genomen wordt over het aantal bewoners. Het college wil, overwegende de behoefte binnen de gemeente, inzetten op een voorziening voor 35 bewoners op Jaagweg 15 en 16.
Participatie omwonenden en besluitvormingsproces
Op 30 september 2024 is dit raadsvoorstel gepubliceerd en worden vanaf die datum de omwonenden en ondernemers in de buurt geïnformeerd.
Het vervolgproces ziet er als volgt uit:
In de periode van 8 oktober tot 25 oktober 2024 zijn er informatiebijeenkomsten voor omwonenden en geïnteresseerden uit onze gemeente. Hiervan wordt een onafhankelijk verslag gemaakt en nagezonden voor de commissievergadering van 13 november 2024;
Het raadsvoorstel wordt besproken in de commissie van 13 november 2024;
Het raadsvoorstel wordt behandeld in de raadsvergadering van 28 november 2024.
Op de website van de gemeenteraadvindt u het hele locatieonderzoek en het raadsvoorstel bij de agenda van 13 november 2024.
Uitwerking
Wanneer de raad instemt met dit voorstel over de locatiekeuze, wordt het plan voor deze voorziening nader uitgewerkt. Er vindt een participatieproces plaats over de inrichting en invulling van de locatie met de direct betrokken buurtbewoners, ondernemers en zorgpartners. Wat wil de buurt hierop nog meegeven, waar liggen mogelijke zorgen en hoe kan deze locatie het beste worden ingevuld voor zowel de nieuwe bewoners als de omwonenden en ondernemers? Ook worden de financiële consequenties nader uitgewerkt. Waarna de financiële uitwerking en het voorlopig ontwerp ter definitieve besluitneming aan de gemeenteraad aan wordt voorgelegd.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.Ok