HomeNieuwsAlgemeen BestuurOmnibusenquête wonen, werken en leefbaarheid Purmerend 2024 gepresenteerd

Omnibusenquête wonen, werken en leefbaarheid Purmerend 2024 gepresenteerd

Tekstbord-stadspartij-maakt-verschil
Foto Stadspartij-BPP


Met een bericht heeft burgemeester Van Selm de Omnibusenquête 2024 gepresenteerd. Aan bod komen onderwerpen met een sociaal en maatschappelijk karakter: buurthuizen, vrijwilligerswerk, bewegen en sport, contacten in de buurt, mantelzorg, gezondheid, eenzaamheid, bekendheid met initiatieven voor hulp en ondersteuning, werk en rondkomen.

Op 13-11 is ook het rapport ‘Zorgen over New Towns’ gepubliceerd. In de slotalinea van deze memo wordt de relatie tussen omnibus en het New Towns rapport toegelicht.

Fusie Purmerend en Beemster

Op 1 januari 2022 zijn de gemeenten Beemster en Purmerend gefuseerd. De voormalige gemeente Beemster is nu een wijk/gebied van de nieuwe gemeente Purmerend. Resultaten voor de Beemster zijn te vinden in de tabellen naar wijk.

In verband met de vorming van de nieuwe gemeente kunnen de resultaten van 2024 alleen vergeleken worden met het peiljaar 2022. Eerdere historische gegevens zijn alleen beschikbaar voor de voormalige gemeente Purmerend. Hiervoor zijn de rapporten uit 2022 en eerder te raadplegen.

In een enkel hoofdstuk zijn wel historische gegevens van voormalig Purmerend opgenomen.

Enkele resultaten uit de omnibusenquête 2024

In de Omnibusenquête 2024 komen veel onderwerpen aan bod. Hieronder volgt een kleine greep uit de resultaten. De volledige onderzoeksresultaten staan in de bijlage.

Vrijwilligerswerk en mantelzorg

Ruim een derde van de inwoners zet zich vrijwillig in voor de maatschappij. Dit percentage loopt de laatste jaren terug. 6% doet momenteel geen vrijwilligerswerk, maar is hier wel toe bereid. 20% van de inwoners heeft gehoord van het Vrijwilligerspunt Purmerend. Een op de vijf inwoners geeft mantelzorg. Dit zijn vooral 50-74 jarigen. De helft van de mantelzorgers voelt zich sterk belast; 21% heeft de baan of het werk moeten aanpassen. 17% van de mantelzorgers staat geregistreerd bij loket Wmo; 11% niet maar wil dit wel.

Bewegen

Zeven op de tien inwoners voldoen aan de landelijke beweegrichtlijn; dit is iets meer dan in 2022. Drie op de vijf inwoners sporten wekelijks. Dit doen zij voornamelijk in gemeente Purmerend.

Eenzaamheid, hulp bij ziekte

Bijna de helft van de inwoners voelt zich eenzaam. Een op de tien inwoners voelt zich (zeer) ernstig eenzaam. Bij 18-29 jarigen is dit aandeel hoger dan bij de andere leeftijdsgroepen: 21%. Dit lijkt aan te sluiten bij het landelijke beeld.

Bij langdurige ziekte en hulpbehoevendheid verwacht een op de vijf inwoners (waarschijnlijk ) onvoldoende hulp te krijgen van mensen om hun heen.

Buurthuizen

87% van de inwoners kent een of meer buurthuizen in de gemeente; 16% bezocht er de afgelopen 12maanden minstens een. Triton is het meest bezochte buurthuis.

Betaald werk en rondkomen

Van de inwoners van 18-74 jaar heeft 72% betaald werk van minstens 1 uur. 39% heeft een voltijdbaan van 35 uur of meer. Hierbij is er een groot verschil naar geslacht: bij mannen is dit 57% en bij vrouwen 23%.

Het merendeel van de inwoners kan (vrij) makkelijk rondkomen van het huishoudensinkomen; 13% heeft hier (enigszins) moeite mee. Dit laatste is verbeterd ten opzichte van 2022; toen wat dit percentage iets hoger.

Over de omnibusenquête; een schat aan informatie

Sinds 1990 houdt de gemeente Purmerend de omnibusenquête. In een omnibusenquête wordt een aantal onderwerpen aan de inwoners voorgelegd. Onder meer door de bundeling van onderwerpen geeft het onderzoek op een efficiënte manier de mening weer van onze inwoners over tal van onderwerpen.

Doordat onderwerpen door de jaren heen worden herhaald, kunnen ontwikkelingen in de tijd in beeld worden gebracht. In de omnibusenquête komen in de even peiljaren andere onderwerpen aan bod dan in de oneven peiljaren.

Internetpanel

De enquête wordt afgenomen bij leden van het internetpanel. In maart-april 2024 kregen ruim 3.100 panelleden van 18 jaar en ouder het verzoek deze omnibusenquête in te vullen. 1.873 personen hebben de enquête ingevuld; een respons van 60% (2022: 65%). Door de omvang en samenstelling van het internetpanel geeft het onderzoek een representatief beeld van de inwoners van de gemeente Purmerend.

Trends en beleid

De uitkomsten van de omnibusenquête gebruiken we voor het signaleren van trends in de samenleving. Ook helpen de uitkomsten bij het opstellen van beleid.

New Towns

Onlangs is het rapport ‘Zorgen over New Towns’ gepubliceerd. Dit onderzoek is gebaseerd op zowel kwalitatieve als kwantitatieve data en richt zich op zeven gemeenten, waaronder Purmerend.

De omnibusenquête is het eigen periodieke onderzoek van gemeente Purmerend. De Omnibusenquête vraagt inwoners, met behulp van een vragenlijst, hoe ze de stad ervaren. Het New Towns rapport gebruikt openbare bronnen en CBS data en vergelijkt deze met andere gemeenten.

De rapporten gaan deels over dezelfde onderwerpen maar zijn door de verschillende onderzoeksmethode en het verschillende onderzoeksdoel niet vergelijkbaar.

Lees HIER de volledig resultaten van de enquête

Algemeen Bestuur artikelen