HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningOpfrissing stand van zaken projecten Wheermolen-Oost

Opfrissing stand van zaken projecten Wheermolen-Oost

Wheermolen Oost
foto Stadspartij-BPP


Wethouder Verkroost geeft door een memo een update over de projecten in de wijk Wheermolen-Oost

Nieuwbouw Gouwzeestraat
Op 18 juni is de eerste omgevingsvergunning via een BOPA verleend voor de nieuwbouw in deGouwzeestraat. Deze vergunning is op 20 juni gepubliceerd op www.officielebekendmakingen.nl (zoek op ’Gouwzeestraat 6). Omwonenden zijn hiervan op de hoogte gesteld.
Sinds 1 juni staat het gebouw leeg en in juli is asbestonderzoek gedaan. Bedoeling is dat het gebouw in het najaar wordt gesloopt. Voor de start daarvan plaatst het sloopbedrijf een wand van zeecontainers langs de flat. Om zo de overlast van geluid en stof zo veel mogelijk te beperken. De gemeente en aannemer hebben samen een inloopbijeenkomst georganiseerd voor omwonenden. Als alles loopt zoals gepland, is de grond eind 2024 bouwrijp en kan worden begonnen met de bouw.

Voorlopig ontwerp openbare ruimte
Voor de openbare ruimte is een voorlopig ontwerp gemaakt. Tijdens de informatiebijeenkomst van 31 januari vroeg de gemeente de bezoekers naar hun wensen voor de openbare ruimte rond de woningen. Zij willen mooie groenvoorzieningen en een speelplaatsje tussen D’ Blauwe Gouwe en de nieuwbouw. Die zijn in het voorlopig ontwerp opgenomen. De waterkant achter de ene flat wordt een overloopgebied voor als het heel hard regent, compleet met oeverplanten. Zo wordt wateroverlast voorkomen én creërt de gemeente een aantrekkelijk gebied voor vogels en insecten. Achter de andere flat worden grove struiken geplant. Het gebied voor de gebouwen wordt bestraat. Hier komen plantenbakken en fietsenstallingen voor bezoekers. Het ontwerp kunt u bekijken op de website van het project.

Definitief ontwerp gebouwen
Het ontwerp van het gebouw is geoptimaliseerd. Zo is de ontsluiting van de galerijen en het noodtrappenhuis verbeterd. De entree is extra uitnodigend gemaakt met meer glas. De ruimte rondom de bergingen zijn anders ingericht, zodat mensen zich hier veilig voelen. Er zijn vleermuizenkasten en vogelnestkastjes verwerkt in het ontwerp. En er is gekozen voor een retentiedak. Dit houdt regenwater vast en laat dit langzaam weer los. Hierdoor raakt het riool minder snel overbelast bij hevige buien.

Nieuwbouw Henri Dunantstraat
Bij het zoeken van alternatieven voor de nieuwbouw in de Henri Dunantstraat wordt uitgegaan van gebouwen die Intermaris heeft laten ontwerpen. De komende maanden wordt bekeken welke alternatieve mogelijkheden er zijn om deze gebouwen te plaatsen. Daarbij wordt rekening gehouden met voldoende parkeerplaatsen, goede verbindingen voor auto’s, fietsers en voetgangers, en voldoende groen. In september gaat de gemeente opnieuw in gesprek met de buurt om de verschillende alternatieven en mogelijkheden te bespreken met belanghebbenden. Dit wordt gedaan in drie groepen: de bewoners van de woningen aan de kant van de Roggebotstraat, bewoners van de woningen aan de kant van de Henri Dunantstraat en een vertegenwoordiging van huurders uit de wijk en de huurdersvereniging Interwhere. Op basis daarvan worden de alternatieven uitgewerkt en uit die door een enquête wordt voorgelegd aan de belanghebbenden.

Kerngroep bewoners Roggebotstraat
Onlangs ontvingen de gemeente van een groep bewoners aan de Roggebotstraat een “startdocument” met de mededeling dat een kerngroep van vijf mensen vanaf nu de belangen van 37 bewoners (21 huishoudens) in deze straat vertegenwoordigen. Inmiddels heeft het eerste gesprek met de kerngroep plaatsgevonden en zijn er praktische afspraken gemaakt over het proces. Daarbij is ook afgesproken dat het een taak van de gemeente blijft om alle omwonenden te betrekken bij de plannen. De kerngroep is dus een belangrijke en constructieve partner om mee te denken over de mogelijke alternatieven, maar op all“formele” momenten betrekt de gemeente actief alle belanghebbende.

Besluitvorming
Zoals gezegd worden alle belanghebbenden gevraagd om een enquête over de alternatieven in te vullen en aan te geven waar hun voorkeur naar uitgaat. Parallel daaraan wordt bekeken in hoeverre de alternatieven voldoen aan het gemeentelijke beleid en bekijkt Intermaris de voor- en nadelen vanuit hun vastgoedexploitatie. Dit wordt samengevat in een voorstel waarin de alternatieven worden toegelicht met hun voors en tegens. Zo brengt de gemeente alle mogelijkheden, consequenties en belangen in kaart op basis waarvan het college de gemeenteraad een voorstel voorlegt. Vervolgens kan de raad met al deze informatie een weloverwogen besluit nemen in het kader van het adviesrecht.

Nieuwbouw omgeving Boeierstraat
Vorig jaar november konden buurtbewoners reageren op de eerste schetsen van de nieuwbouw aan de Boeier-, Pluut- en Schokkerstraat. Op basis daarvan ligt er nu een eerste versie van een bouwenvelop met daarin een voorstel voor de hoogte, breedte en plaats van de nieuwe woongebouwen, verkeersafwikkelingen en parkeren. Tijdens de bijeenkomst in november vorig jaar liet de gemeente twee maquettes zien: één met een woontoren bij het spoor aan de kant van de Pluutstraat en één met de toren bij het spoor aan de kant van de Churchilllaan. De meningen van de omgeving waren verdeeld. Uiteindelijk is ervoor gekozen om het plan met de toren langs de Churchilllaan verder uit te werken. Dit heeft als belangrijkste reden dat duidelijk is geworden dat de eigenaar van de HOED woningen gaat bouwen boven de huisartsenpraktijk. Als de toren in de buurt van de Pluutstraat komt, dan komt de toren te dicht op de Hoed en de nieuwe appartementen. De toren op de hoek, tegen de Churchilllaan en het spoor aan, levert bovendien de minste schaduw en windoverlast op voor de directe omgeving. De bouwenvelop wordt in juli 2024 met omwonenden van het plangebied besproken. Als de bouwenvelop klaar is, dan zet de gemeente een tender uit voor het ontwikkelen van de koopwoningen. De huurwoningen worden gebouwd in opdracht van Intermaris.

Park de Dwarsgouw
Van het Dwarsgouwgebied wordt een stadspark gemaakt. Een plek om te wandelen en te sporten. Het groen wordt opgeknapt, er komen nieuwe wandel- en fietspaden en misschien kleinschalige horeca. De voorzieningen en verenigingen die nu in het park zitten blijven. Verder wordt gekeken met aanwezige organisaties en buurtbewoners welke functies men wil toevoegen in het gebied en welke elementen behouden moeten blijven. Een landschapsarchitect gaat in september aan de slag met het ontwerp voor het nieuwe park. Deze zomer kunnen inwoners van Wheermolen en Purmer Noord een enquête invullen over hun wensen voor het park. Op een later moment kunnen reageren op het voorlopig ontwerp. Tijdens het gehele ontwerpproces worden ook de vereniging in het Dwarsgouwgebied betrokken.

Als gevolg van de storm Poly zijn er veel bomen omgevallen bij de trimbaan in het Dwarsgouwgebied en is vuilnis omhoog gekomen. De dikte van de laag die het vuilnis afdekt is onderzocht. Deze voldoet op veel plekken niet meer aan de minimale dikte. Ook is de grond vervuild. Daarom herstelt een aannemer de dikte en de kwaliteit van de afdeklaag. De werkzaamheden duren tot eind juli 2024. Tot het park opnieuw wordt ingericht, zaait de gemeente de oude trimbaan in met een bloemenmengsel en wordt een tijdelijk wandelpad rondom gemaakt.

Werkzaamheden aan de riolering en vernieuwen van de straten
In delen van de wijk wordt de riolering vervangen en de straten opnieuw ingericht. Na de Dr. Albert Schweitzerlaan, is nu ook de het eerste gedeelte van de Roggebotstraat zo goed als klaar. De aannemer is nu aan het werk in de Kadoelenstraat, Zuiderzeestraat en de Gouwzeestraat. De rest van de Roggebotstraat volgt in november. In januari 2025 gaat de gemeente aan de slag in de omgeving van de Henri Dunantstraat, Citerstraat, Spinetstraat, Lyrastraat, Schalmeistraat en Luitstraat. In het najaar planten wordt alvast groen in de gebieden geplant waar de werkzaamheden klaar zijn. In de bouwvak begint Stadsverwarming Purmerend met werkzaamheden in de Vrouwenzandstraat. Zij moeten een leiding verleggen, zodat er ruimte is voor het waterbergingssysteem onder de grond. Na de bouwvak vervangt de aannemer de riolering en wordt de straat opnieuw ingericht. Tijdens de werkzaamheden van Stadsverwarming en van de gemeente worden delen van de straat afgesloten. Omwonenden krijgen hierover een brief.

Duurzaamheid
In het kader van de vergroening kunnen bewoners van straten die opnieuw ingericht worden een gratis boom in hun voortuin krijgen. Ook bewoners van de flats gunt de gemeente een groene omgeving. Daarom organiseerden de gemeente en Intermaris de Groene Karavaan. Flatbewoners konden gratis plantjes en een bloempot ophalen. Er is ook een wedstrijd voor het groenste balkon. Recent zijn er vleermuizenkasten opgehangen aan verschillende flats van Intermaris. En er is een proef geweest met boombakken bij werkzaamheden. Bij grote bouwprojecten – zoals de rioolvervanging in de wijk –moeten bomen vaak verplaatst worden. Een groot probleem voor de vleermuis, want daarmee zijn ze hun oriëntatie kwijt. Met tijdelijke boombakken wordt geprobeerd de vliegroutes van de vleermuizen in stand te houden. Volgend jaar wordt de proef geëvalueerd.

Ruimtelijke Ordening artikelen