Donderdag 28 juni heeft politieke
jongerengroepering Politics United Purmerend (PUP) aan een zestal groepen van 3 havo en 3 vwo lesgegeven over de Purmerendse politiek. Geen droge stof of theorie, maar op een interactieve manier laten zien hoe de politiek werkt. In de vorm van het naspelen van een echte raadsvergadering, waarbij de leerlingen fracties vormden en standpunten moesten innemen, gingen de leerlingen van het Da Vinci met elkaar in debat over P3.
PUP is een groep jongeren die bestaat uit raadsleden en fractieassistenten uit de Purmerendse gemeenteraad. PUP probeert op verschillende manieren om jongeren en politiek bij elkaar te brengen. Op 28 juni deed PUP dit in de vorm van gastcolleges op het Da Vinci college. Op een leuke manier kwamen de leerlingen van het Da Vinci in aanraking met de besluitvorming in Purmerend en het thema politiek sloot mooi aan bij de lessen van geschiedenis en maatschappijleer.
Gestart werd met een ludieke quiz, in de vorm van petje op/petje af, afgeleid van het tv-programma Holland Sport. Er kwamen verschillende vragen over de gemeenteraad, de lokale politiek en Purmerend zelf voorbij. Natuurlijk kreeg de winnaar een prijs. Het hoofditem van de les was de behandeling van een fictief collegevoorstel, waarover de leerlingen in debat gingen. Het door PUP verzonnen collegevoorstel was: “Na de rellen rond P3 van begin juni moet P3 voor onbepaalde tijd gesloten worden”. Dat leverde natuurlijk de nodige reacties op. Het voorstel om P3 te sluiten werd door alle vrijwel klassen verworpen. Wel werden de klassen, die ieder een eigen gemeenteraad vormden, het vaak eens over tussenoplossingen, zoals meer bewaking, meer politie en een streng toezicht op alcoholmisbruik. Ook kwamen argumenten als het verbieden van risicovolle feesten over tafel.
In groepjes (die de fracties vormden met namen als: als Jong Purmerend, Algemeen Jongeren Verbond en de Tegenpartij) moest elke groep aangeven wat men van het voorstel vond en dat met argumenten onderbouwen. Vervolgens ging men met elkaar in debat en werd er ook gestemd. In totaal hebben nu bijna tweehonderd leerlingen wat meer inzicht in hoe de Purmerendse politiek werkt, hoe het eraan toegaat tijdens een raadsvergadering en geoefend om standpunten in te nemen en met elkaar te discussiëren.
PUP probeert met haar activiteiten de kloof tussen jongeren en de lokale politiek te verkleinen. Gezamenlijk wil men de politiek en jongeren dichter bij elkaar brengen. Enerzijds wil PUP vertellen aan jongeren wat er in de politiek speelt en waarover besloten gaat worden, en dan met name zaken die jongeren direct raken, zoals uitgaansgelegenheden, sport en jongerenhuisvesting. Anderzijds wil PUP van de Purmerendse jongeren graag horen hoe zij over Purmerend denken en wat beter kan in Purmerend. PUP kan in die zin jongeren en ideeën bij elkaar brengen en zo een motor zijn om voor jongeren het e.e.a. te bereiken. Het Da Vinci college en PUP vonden het debat een geslaagde actie en gaan in overleg over een vervolg hiervan.
Voor meer informatie over PUP, kijk op de officiële PUP-hyves: http://politicsunitedpurmerend.hyves.nl/