Van de vijftig grootste gemeenten in Nederland neemt Purmerend de 16e plaats in als het om leefbaarheid gaat. Dit blijkt uit de onlangs gepubliceerde Atlas voor Gemeenten 2008. Het college van Burgemeester en wethouders van Purmerend is blij met de uitkomsten van dit vergelijkend onderzoek.
De Atlas voor Gemeenten vergelijkt de vijftig grootste gemeenten van Nederland met elkaar. Purmerend is wat betreft inwonersaantal de 37e gemeente van Nederland. Als het gaat om woonaantrekkelijkheid en sociaal-economische situatie, bezet Purmerend een mooie middenpositie. Op de ranglijst van woonaantrekkelijkheid neemt de stad de 27e plaats in. In de sociaal-economische index staat Purmerend op de 22e plaats.
Vergeleken met tien jaar geleden is de sociaal-economische positie van Purmerend verbeterd. Samen met Hoorn heeft Purmerend een gedeelde vierde plaats in de lijst met sociaal-economische stijgers. Gunstig voor de sociaal-economische positie is het minder vaak voorkomen van armoede en bijstand. Ongunstig is de lage score op werkgelegenheid. Desondanks is er in Purmerend minder sprake van (langdurige) werkloosheid. Wel komt jeugdwerkloosheid vaker voor, hoewel dat nog altijd onder het gemiddelde ligt.
Leefbaarheid en veiligheid
In deze editie van de Atlas voor Gemeenten is extra aandacht besteed aan het thema leefbaarheid. In Purmerend woont ongeveer vijf procent van de bevolking in een problematische omgeving. Het gemiddelde van de vijftig gemeenten is bijna tien procent. Dit levert Purmerend een 16e plaats op voor leefbaarheid. Het aandeel inwoners dat overlast ervaart, ligt ook lager dan gemiddeld (19e plaats).
Een opvallende uitkomst is dat Purmerenders zich veiliger voelen dan inwoners in de meeste andere grote gemeenten. Purmerend eindigt hierbij op een zevende plaats. Purmerend neemt een 24e plaats in op basis van het aantal geweldsmisdrijven en vernielingen. Deze vormen van criminaliteit komen in Purmerend wel minder voor dan gemiddeld in de grote gemeenten.
Bron: Gemeente Purmerend