Door het vaststellen van de dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster in 2020 heeft de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Beemster besloten om de ontwikkeling van een Seniorenhof in het dorp te onderzoeken.
Op 6 maart 2024 is met woningcorporatie Wooncompagnie een intentieovereenkomst ondertekend om de haalbaarheid te onderzoeken van de ontwikkeling van 32 levensloopbestendige woningen in de vorm van een Seniorenhof op het trapveldje aan de straat Rijpzicht (achter het voormalige gemeentehuis) in Middenbeemster.
De ontwikkeling is financieel vertaald in een grondexploitatiebegroting. De raad wordt voorgesteld om akkoord te gaan met de grondexploitatie om zo de realisatie van het project mogelijk te maken
Eigendom grond
De gronden binnen het plangebied zijn in eigendom van de gemeente. Om de ontwikkeling van het Seniorenhof mogelijk te maken dient conform de verslaggevingsregels een grondexploitatie vastgesteld te worden. Dit is nodig omdat de gemeente verantwoordelijk is voor het aanpassen van de openbare ruimte en de uitgifte van de grond.
De leden van de lokale ‘trekkersgroep’ zijn de aanvankelijke initiatiefnemers van het Seniorenhof. Deze trekkersgroep bestaande uit een aantal senioren, heeft tot doel de bouw van seniorenwoningen in Middenbeemster te bevorderen. De trekkersgroep blijft in nauwe samenwerking met Wooncompagnie bij het proces betrokken.
Het door Wooncompagnie te ontwikkelen Seniorenhof omvat de nieuwbouw van 32 levensloopbestendige woningen, bestaande uit 26 sociale huurwoningen en 6 sociale koopwoningen. Op deze koopwoningen wordt een terugkoopverplichting met een kortings- en waardedelingsregeling ten behoeve van Wooncompagnie vastgelegd, zodat deze woningen altijd in het sociale segment betrokken blijven en de betaalbaarheid is gegarandeerd. Ook bestaat het Seniorenhof uit een gemeenschappelijke ruimte, bergingen en stalling.
Ten opzichte van de gemeentelijke normstelling van 30-40-30, zoals vastgelegd in het coalitieakkoord 2022-2026, vindt het project volledig in het sociale segment plaats.
Duurzaamheid
Door seniorenwoningen toe te voegen aan de woningvoorraad van Middenbeemster wordt de doorstroming op de lokale woningmarkt gestimuleerd. De hofvorm bevordert sociale interactie tussen bewoners. Door het toevoegen van een maatschappelijke ruimte verwachten we de sociale cohesie in Middenbeemster te versterken voor de senioren. Het streven is om klimaatadaptieve en natuur inclusieve woningen te bouwen die aan de hand van een slim industrieel en/of modulair bouwsysteem gerealiseerd worden.
Vaststellen grondexploitatiebegroting
De gemeente is verantwoordelijk voor de uitgifte van de bouwrijpe grond en het aanpassen van de openbare ruimte. De gemeenteraad wordt voorgesteld een grondexploitatiebegroting vast te stellen, waarin dekking voor de door de gemeente te maken kosten is opgenomen. In een geheime bijlage bij het voorstel is uitgelegd hoe de kosten en opbrengsten zijn opgebouwd.
Doel van het opleggen van de verplichting tot geheimhouding is dat de gemaakte inschattingen niet openbaar inzichtelijk worden voor bijvoorbeeld aannemers die de bouw- en woonrijpe werkzaamheden moeten uitvoeren. Dit omdat het de (economische- en financiële) belangen van de gemeente kan schaden bij openbaarmaking van het stuk. De verplichting tot geheimhouding op de samenvatting van de geactualiseerde grondexploitatie duurt voort tot de raad deze opheft.
Over de voortgang van de ontwikkeling zelf wordt door Wooncompagnie actief periodiek informatie verstrekt aan omwonenden, geïnteresseerden en overige belanghebbenden.