HomeNieuwsWelzijnResultaten regionaal woononderzoek Wonen in de Metropoolregio

Resultaten regionaal woononderzoek Wonen in de Metropoolregio

De tevredenheid met de buurt blijft in de MRA stabiel op gemiddeld 7,7. In Purmerend is dat iets hoger: 7,8. Geen enkele wijk binnen de MRA scoort een onvoldoende

Foto Stadspartij-BPP


Op 11 juli 2024 is het rapport Wonen in de Metropoolregio 2023 verschenen, met de resultaten van het tweejaarlijkse regionale onderzoek Wonen in de Metropoolregio Amsterdam (WiMRA). Het is een belangrijke bron van informatie als het gaat om inzicht in de werking van en de samenhang op de (regionale) woningmarkt. In een memo van de wethouders Saaf en Verkroost wordt ingegaan op dit rapport.

Het regionale WiMRA-onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en de woningcorporaties in de MRA (vertegenwoordigd door het Platform Corporaties Metropoolregio Amsterdam). WiMRA is een breed enquêteonderzoek gecombineerd met CBS-data. Dat wil zeggen dat een steekproef van inwoners uit iedere gemeente van de MRA via een uitgebreide vragenlijst is gevraagd naar hun vorige en huidige woonsituatie, woonlasten, leefomgeving, woonwensen en verhuisplannen.

Daarnaast wordt gebruik gemaakt van CBS-data over verhuizingen van huishoudens.

Omdat het WiMRA- onderzoek op deze schaal ook is gedaan in 2017, 2019 en 2021 is een helder beeld ontstaan van de ontwikkelingen binnen de MRA in (de samenstelling van de) woningvoorraad, hoe die voorraad wordt bewoond, de woon- en verhuiswensen van de inwoners en hun daadwerkelijke verhuisbewegingen.

In totaal hebben ruim 47.000 huishoudens van alle 30 gemeenten binnen de MRA de vragenlijst in gevuld, waarvan 1.775 in Purmerend.

Gemeente deelregio MRA

Het bovengenoemde rapport gaat in op de MRA als geheel en de positie van de zeven verschillende deelregio’s van de MRA daarbinnen; waaronder Zaanstreek-Waterland. Het belicht dus de ontwikkelingen op regionaal niveau. Daar ziet u de grotere bewegingen die de woningmarkt in elke afzonderlijke gemeente beïnvloeden. Zo kunt u de ontwikkelingen in Purmerend en de positie van Purmerend in de (deel)regio als het gaat om wonen beter plaatsen. Voor Purmerend – en de andere gemeenten van Zaanstreek-Waterland – zijn met name de ontwikkelingen in de deelregio Amsterdam (de enige deelregio met één enkele gemeente) belangrijk. Maar andersom beïnvloeden de deelregio’s uiteraard ook de ontwikkelingen in Amsterdam.

Naast het regionale rapport is er ook voor iedere gemeente een uitgebreid overzicht gemaakt dat een mooi beeld geeft van de resultaten van WiMRA 2023 op lokaal niveau. Ook zijn de cijfers opgenomen in het digitale dashboard Metropoolregio Amsterdam, zodat u desgewenst ook zelf informatie kunt samenstellen.

Enkele belangrijke conclusies uit WiMRA 2023

Als voorbeeld hoe regionale ontwikkelingen ook lokaal zichtbaar worden – en andersom -, vindt u hieronder enkele belangrijke conclusies uit het omvangrijke rapport en hun relatie met ontwikkelingen in Purmerend.

De belangrijkste conclusie is dat de druk op de woningmarkt MRA-breed nog weer verder is toegenomen. Dit ondanks een groei van de woningvoorraad met 15.000 woningen. De bouw kan de groei van de vraag simpelweg niet bijbenen. Koop- en huurprijzen zijn dan ook opnieuw gestegen en de mogelijkheden om een betaalbare woning te vinden weer verder afgenomen. Ook in delen van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) waar in eerdere metingen nog substantiële aantallen betaalbare woningen waren – waaronder in de stad Purmerend – zijn deze nu zeer schaars. Het aandeel koopwoningen dat betaalbaar is voor huishoudens met een laag inkomen is inmiddels niet of nauwelijks meer aanwezig in Purmerend en het prijssegment koopwoningen bereikbaar voor huishoudens met een middeninkomen is geslonken tot slechts enkele procenten.

Het aantal verhuizingen binnen en naar de MRA stijgt al sinds 2017. Tussen 2021 en 2022 is 24% van de huishoudens in de afgelopen twee jaar verhuisd. In 2017-2018 was dit 22%. De toegenomen verhuisdynamiek komt vooral door huishoudens die direct vanuit het buitenland naar de MRA verhuisd zijn (17%). Deze groep is als woningzoekenden dan ook voor een groot deel verantwoordelijk voor de groei van de woningvraag. In deze verhuisstroom vanuit het buitenland is zowel het aandeel jongeren als het aandeel hogere inkomens relatief hoog. Ook de groei van het aandeel hogere inkomens op zichzelf binnen de MRA is grotendeels terug te leiden op deze groep. Zij vestigen zich voor het grootste gedeelte nog altijd in Amsterdam, maar een steeds groter aandeel vestigt zich in andere delen van de MRA.

In Zaanstreek-Waterland ging het om 60%. In Purmerend is de instroom van huishoudens direct uit het buitenland in de periode 2021-2022 (640) bijna verdubbeld ten opzichte van 2019-2020 (350). Toch zijn deze cijfers nog altijd een stuk lager dan de groep van 3.010 huishoudens die in 2021-2022 vanuit MRA en de rest van Nederland naar Purmerend verhuisde.

De tevredenheid met de buurt blijft in de MRA stabiel op gemiddeld 7,7. In Purmerend is dat iets hoger: 7,8. Geen enkele wijk binnen de MRA scoort een onvoldoende. De verwachting van bewoners over hoe hun buurt zich zal ontwikkelen is overigens wel iets getemperd en komt in 2023 uit op een 7,0. Eerder was dat een 7,2 (2021) en daarvoor een 7,1 (2017 en 2019). In Purmerend verwachten alleen de inwoners van Purmer Noord dat hun buurt zich negatief zal ontwikkelen.

Raadplegen rapportage en overzichten

De overzichten – waaronder die van Purmerend – zijn, samen met het rapport ‘Wonen in de Metropoolregio 2023’, te vinden via: https://www.metropoolregioamsterdam.nl/wimra. U vindt daar ook het dashboard.

Welzijn artikelen