Volgens het Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen van het CDA betalen alle gebruikers van stadsverwarmingsprojecten gemiddeld 250 euro per jaar te veel. Daarom is hij met zijn Warmtewet gekomen”, legt de Purmerendse actiecoördinator Martien Roelofs uit. Op 18 maart 2008 (5 jaar na het verschijnen van het CDA-persbericht “Stadsverwarming consumenten betalen 250 euro te veel” wil de stichting W.E.T.E.N de door alle aangeschreven consumentenorganisaties, (actie)comités en individuele ondertekenaars onderschreven brief overhandigen aan de voorzitter van de Tweede Kamercommissie Economische Zaken.
Ook in Purmerend ondertekenen Stadsverwarmingsgebruikers massaal de petitie voor snelle invoering van de Warmtewet. Die moet een eind maken aan de door verschillende actiegroepen en politici aangevochten te hoge stadsverwarmingstarieven. De petitieactie wordt gecoördineerd door de stichting W.E.T.E.N. De voorzitter van die organisatie heeft Martien Roelofs van de Purmerendse initiatiefgroep Stadsverwarming, StadverARMing? laten weten dat de respons uit de marktstad boven verwachting is. Purmerend scoort met de reacties in de bovenste regionen van petitie-indieners. Ook Stadspartij P93 steunt als één van de weinige politieke partijen in Purmerend de actie.
Van oudsher is de Stadspartij heel kritisch op de Purmerendse warmteleverancier. Het is niet alleen in financieel opzicht een molensteen om de nek van Purmerend gebleken. Gebruikers van de Stadsverwarming gaan ook bij voortduring gebukt onder de technische en administratieve gebreken van de warmteleverancier. Stadspartij P93 is dan ook al jarenlang actief in het signaleren en adviseren van gebruikers die kampen met ‘onverklaarbaar’ hoge rekeningen.
De prijs van de Stadsverwarming mag niet hoger zijn dan bij het gebruik van gas als energiebron; ‘het niet meer dan anders principe’. De rekenmethode die wordt gebruikt om dit te regelen is heel ondoorzichtig, een heeft in het verleden CDA kamerlid Ten hoopen tot zijn kritische uitlatingen geleid. Het aanvankelijke sterkste punt was het hogere milieurendement van de Stadsverwarming ten opzicht van vele individuele CV ketels. Dat argument verliest momenteel snel aan waarde. Allerlei milieuvriendelijkere technieken zijn er en komen beschikbaar. De monopoliepositie, van de Stadsverwarming zit in Purmerend juist ook die ontwikkelingen in de weg.
De petitie voor de Warmtewet wordt dinsdag 18 maart a.s. aan de minister van economische zaken aangeboden. Tot die tijd staat het petitieformulier op http://stweten2002info.come2me.nl.