In beboste gebieden in Nederland heerst al enkele jaren een tekenplaag. Met warm weer kan de tekenpopulatie explosief groeien. Ook in de Purmerendse parken is de kans op een tekenbeet groot. Bij de Stadspartij is het bericht binnen gekomen dat vooral in het park in en rond de Prinsenstichting veel teken voorkomen. Als je er rekening mee houdt dat er teken zijn dan is het verstandig om iedere dag jezelf, de kinderen en eventuele huisdieren te controleren.
De ziekte van Lyme, ook wel Lymeziekte of Borreliose genoemd, is een aandoening die veroorzaakt wordt door de Borrelia bacterie. Je kunt de ziekte oplopen door een beet van een besmette teek. De teek is namelijk een kleine parasiet, levend van bloed, die zich ophoudt in bossen, duinen, stadsparken en tuinen. Helaas maakt een teek bij het zoeken naar een prooi geen onderscheid tussen mens en dier. Zorg daarom dat huisdieren een teken-vlooienband dragen of door speciale druppels op de vacht (in de nek toegediend) zijn beschermd . Er zijn voor mensen producten in de handel zoals speciale sokken en vloeistoffen om de teek te doden waardoor de teek gestopt kan worden voordat hij de kans krijgt om te bijten.
Door goede beschermingsmaatregelen tegen de teek te nemen voor je naar buiten gaat kun je een tekenbeet voorkomen. Zeker als je in gebieden komt met veel gras, riet en struikgewassen is tekenbescherming belangrijk, want de teek valt niet uit bomen maar komt van onderen.
De beste maatregelen om een tekenbeet te voorkomen zijn onder andere het dragen van geïmpregneerde sokken. Deze sokken zijn geïmpregneerd met een middel dat de teek bij aanraking doodt maar onschadelijk is voor mensen.
Breng je veel tijd door buiten, bijvoorbeeld tijdens het tuinieren, golfen of wandelen? Bedek je hoofd en lichaam zoveel mogelijk en smeer de onbedekte delen in. De teek kruipt via je voeten naar boven en zo stop je de teek.
Teken controle en verwijderen
Een teek zit sneller op je lichaam dan je denkt. Controleer jezelf en anderen, bijvoorbeeld je kinderen, daarom zo goed mogelijk op teken. Vooral op warme en vochtige plekken zoals knieholtes, liezen, oksels en je haargrens. Een teek is zo klein dat je hem snel over het hoofd ziet.
Ontdek je een teek? Met de tekentang verwijder je de teek eenvoudig en in z’n geheel. Zorg dat je altijd een tekentang in huis hebt zodat je een teek zo spoedig mogelijk kunt verwijderen. Dan loop je het minste risico op de ziekte van Lyme.
Wist je dat maar bij 35% van de tekenbeten de bekende rode kring ontstaat? Als de rode kring ontstaat ga dan naar de huisarts voor behandeling.
Op de website van de NVLP vindt u o.a. informatie over de teek, tekenbeetziekten, preventie en over wat u kunt doen in het geval dat u een tekenbeet hebt opgelopen en/of de ziekte van Lyme gekregen hebt.