HomeNieuwsRuimtelijke OrdeningTenneT zet afgesproken uitbreiding stroomnet plotseling  in de ijskast

TenneT zet afgesproken uitbreiding stroomnet plotseling  in de ijskast

Brandbrief van regiobestuurders met verzoek om hulp naar Minister Hermans. Ook vertrouwen overheid en samenleving in het geding.

foto Stadspartij-BPP


Volledig onverwacht kondigde netbeheerder TenneT in het 4e kwartaal van 2024 op informele wijze een vertraging aan bij de versterking van het stroomnet.  Het duurde tot januari 2025 geduurd voordat TenneT de vertraging concreet maakte. Dit komt doordat TenneT het nieuwe onderstation Baanstee-Noord nog niet aansluit op het landelijke netwerk.

De reden hiervoor is de efficiency van de interne bedrijfsvoering. Het is voor TenneT gemakkelijker om de aansluiting voor het project te combineren met grootonderhoud aan het station Wijdewormer. Met deze interne beslissing komt TenneT gemaakte afspraken over versterking van de energie infrastructuur niet na. Door deze keuze van TenneT vertraagt de planning bijna 2 jaar, naar verwachting tot het 3e kwartaal van 2027. Maar het kan ook nog langer duren.

Ondernemers gedupeerd relatie overheid samenleving geschaad

Veel ondernemers zijn voor de nieuwe vestiging van bedrijven en de ombouw van processen volledig afhankelijk van de transportcapaciteit die het versterken van het stroomnet Wormerland-Purmerend moet opleveren. Dit geldt ook voor ondernemers in de gemeente Edam-Volendam en indirect ook voor ondernemers in gemeente Zaanstad. Vanuit het vertrouwen dat zij kregen in het projectverloop, ondernamen ondernemers actie en investeerden om gebruik te maken van de nieuwe energie-infrastructuur.

Om een voorbeeld te noemen: een landelijk bekend bedrijf verduurzaamt haar productieproces. Hiervoor wordt een kilometerslange, miljoenen kostende, kabel gelegd tussen de fabriek en het nieuwe onderstation Baanstee-Noord. Die werkzaamheden zijn in het 3e kwartaal 2024 gestart om gelijktijdig met de oplevering van het nieuwe onderstation klaar te zijn. De verduurzaming is van strategisch belang voor de concurrentiepositie van dit bedrijf. Door de keuze van TenneT moet het bedrijf de ombouw echter afbreken, moet zij haar klanten teleurstellen en onnodige kosten maken.

Ondernemers en instellingen die ter goeder trouw beslissingen baseren op wat overheden en netbeheerders communiceren, staan plotseling met lege handen. Er ontstaat reële schade bij die bedrijven. Maar er ontstaat ook schade aan de relatie tussen overheid en samenleving. Dit gebeurt zomaar en het lijkt alsof dit zo maar kan, zonder gevolgen.

Hulp ingeroepen van het ministerie van Klimaat en Groene Groei

De gemeenten Wormerland en Purmerend hebben geprobeerd met TenneT tot een oplossing te komen. Wij hebben de projectorganisatie voor de projecten om hulp gevaagd. Deze initiatieven hebben geen concreet resultaat, behalve opmerkingen zoals; ‘dat hieruit lering is te trekken voor de toekomst’.

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) neemt deel aan de energyboard van de provincie Noord-Holland. Dit gremium fungeert als escalatieplatform voor de Taskforce, die regie voert over deze projecten die in uitvoering zijn en soortgelijke  nieuwe projecten prioriteert.

De regiobestuurders: wethouder Coen Lageveen -gemeente Purmerend, wethouder R. van Wanrooij – gemeente Wormerland, wethouder D. Dijkshoorn – gemeente Edam-Volendam en wethouder R.Tuijn – gemeente Zaanstad vragen het ministerie van KGG haar invloed uit te oefenen binnen de energyboard van de provincie Noord-Holland om het project Wormerland Purmerend volgens planning te laten verlopen en de samenwerkingspartners, TenneT in het bijzonder, aan te spreken op de verantwoordelijkheid voor de samenwerking als geheel.

Ruimtelijke Ordening artikelen