Het hertenkamp in de Bloemenbuurt is al bijna zestig jaar een begrip in de wijk. Het is een unieke plek voor jong en oud. Regelmatige bezoekers weten echter ook dat er nodig wat moet gebeuren aan groot onderhoud. Dit betekent een forse investering, en dat terwijl de basis voor de lange termijn op dit moment zeer broos is.
In 1956 begon de invulling van de Bloemenbuurt met de bouw van vijfhonderd arbeiderswoningen, een speeltuin, een bejaardencentrum, een kleuterschool, een landbouw-huishoudschool, een ulo, en een ziekenfondsgebouw.
Om er een leefbare buurt van te maken, kwam er een door Van der Sloot ontworpen hertenkamp centraal in de nieuwe wijk. In de Overweerse polder werden door gemeentewerkers honderden vierkante meters graszoden uitgespit en overgebracht naar de Bloemenbuurt. Al snel kwamen de eerste bewoners. Terwijl timmermannen nog bezig waren met het nachthok, werden onder het toeziend oog van locoburgemeester Beukenkamp vier herten en twee lama’s losgelaten. De hele buurt kwam kijken en iedereen was enthousiast over de prima huisvesting. Wel werd gemopperd dat de dieren het beter hadden dan de buurtbewoners, want vanwege een tekort aan straatstenen was de buurt min of meer een modderpoel.
In 1973 werd gedachte aan een ombouw naar een kinderboerderij, maar dat bleek technische niet mogelijk. Ook de verplaatsing vanwege de slechte ondergrond naar het Cramwinckelplantsoen was niet haalbaar.
Tien jaar later trok de gemeente zich terug en na overleg met de bewoners namen zes vrijwilligers de taken over.
Bewonersavond
Het hertenkamp kan nu nog maar net bestaan door dagbesteding via cliënten van de Prinsenstichting en de inzet van zes vrijwilligers. Dat is een wel erg krappe bezetting. Daarnaast is er geen budget voor onderhoud beschikbaar.
De gemeente wil daarom graag met de bewoners in van de Bloemenbuurt over de toekomst van het hertenkam op de langere termijn. De gemeente is benieuwd naar de waarde van het hertenkamp voor de wijk. Hoe belangrijk is het voor de bewoners? Wie wil zich mogelijk als vrijwilliger aanmelden?
Voordat de gemeente een besluit neemt over forse investeringen in het hertenkamp. Moet er eerst een goed en volledig beeld zijn van de waarde die de buurt er aan hecht. Welke bijdrage bewoners zelf kunnen leveren, maar ook welke mogelijke andere functies de bewoners zien voor deze locatie. Buurtbewoners krijgen binnenkort een uitnodiging voor een bewonersavond in de bus.