Ongeveer zestig omwonenden van het Waterlandziekenhuis spraken 7 februari jl. tijdens een bewonersavond met de gemeente af dat de gemeente een aantal nieuwe suggesties en mogelijkheden om de parkeerdruk in hun wijk te verbeteren zou uitwerken. Het ziet er naar uit dat het college zowel de voorstellen als de besluiten erover al op 15 februari jl. heeft genomen. Hoewel het college aankondigt dat de voorstellen op korte termijn nog met de omwonenden zullen worden besproken, lijkt de toon gezet.
Al op 15 februari 2008 had de directie van het Waterland Ziekenhuis namelijk overleg met wethouder Krieger.
Tijdens het overleg zijn de volgende voorstellen ontwikkeld:
- de gemeente zal toestemming geven voor het invoeren het zogenaamde
Canadees parkeren (half op de stoep parkeren) op een aantal locaties in de
omgeving van het ziekenhuis; -
bij het politiebureau zal een stopverbod gelden en er zal een ‘blauwe zone’
ingevoerd worden voor bezoekers van de politie; -
voor 120 huishoudens zullen de kosten van de komende 5 jaar van het
vergunningparkeren worden vergoed door het Waterland Ziekenhuis.
Deze voorstellen zullen op korte termijn worden besproken met de omwonenden. Of er nog veel aan valt te veranderen valt te betwijfelen. De beste oplossing volgens de bewoners zou zijn dat het ziekenhuis het parkeren versoepeld. Nu is het eerste halfuur gratis, maak daar twee uur van stellen de bewoners voor. Dat voorstel komt niet tevoorschijn, hetgeen er op duidt dat het ziekenhuis hier niet aan wil.
De invoering van een soort blauwe zone op het gehele parkeerterrein (beperkte tijd parkeren met parkeerschijf), zou ook een voor de hand liggend oplossing zijn. Deze parkeerwijze wordt elders in Purmerend ook succesvol toegepast en nu ook weer en nog wel bij het politiebureau. Ook dit voorstel komt voor het ziekenhuisparkeerterrein helaas niet tevoorschijn.
Het argument van het ziekenhuis was tot voor kort steeds dat betaald parkeren juist moest worden ingevoerd om patiënten de kans te geven bij het ziekenhuis te kunnen parkeren. Door parkeerders van elders (forenzen, kantoren) werd de parkeerplaatsen dagelijks al vroeg bezet.
Zoals D66 al in schriftelijke vragen constateert ontpopt het ziekenhuis zich door dit commerciële gedrag steeds meer als een exploitant van een parkeerterrein. Je hoeft namelijk helemaal niet in het ziekenhuis te moeten zijn om je auto er tegen een parkeertarief te kunnen stallen.
De Stadspartij kijkt met verwondering naar de wijze waarop het college van Purmerend zich keer op keer door het ziekenhuisbestuur heeft laten en laat ‘beluberren’.