Door een memo aan de gemeenteraad informeert wethouder Mario Hegger over de voortgang van de voorbereiding voor de uitbreiding van het Leeghwaterbad.
De Gemeenteraad heeft eind 2023 besloten om een aanvullend krediet beschikbaar te stellen voor de realisatie van een uitbreiding van het Leeghwaterbad. Het projectteam, met ruime kennis en ervaring met het bouwen van zwembaden is daarna gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Het projectteam bestaat uit Spurd, gemeente Purmerend, Bremen bouwadvies, architect en een constructeur. In de afgelopen periode is er door het projectteam een voorlopig ontwerp (VO) vastgesteld.
Ontwerptraject
Uitgangspunt voor het ontwerp is het eerder opgestelde en het door de Gemeente Purmerend vastgestelde maatvaste schetsontwerp (SO). Tijdens het ontwerptraject zijn de uitgangspunten van het schetsontwerp meegenomen. Hiernaast is er bij de uitwerking van het voorlopig ontwerp gekeken naar een zo optimaal mogelijke koppeling tussen het bestaande gebouw en de aanbouw. De gevels van de aanbouw sluiten aan op de bestaande gevels en ook de technische installaties worden gekoppeld.
Buitengevoel naar binnen
In het SO is het uitgangspunt een hybride bad. Dat wil zeggen binnen zwemmen met een buitenbeleving.
In het voorlopig ontwerp (VO) is de wens opgenomen zoveel mogelijk openingen in de gevel te realiseren. In het VO zijn er aan de lange zijde 3 openingen en aan de korte zijde 2 openingen ingetekend (zie afbeelding 1).
Als de puien zijn geopend ontstaat een natuurlijke connectie tussen het bad binnen en de speelweide. Het hybride bad voorziet hiermee aan de zomerse behoeften van recreatieve bezoekers van het Leeghwaterbad om af te kunnen koelen met een verfrissende duik wanneer men verblijft op de speelweide. Het hybride bad kan hiernaast gedurende het hele jaar worden gebruikt voor zwemlessen, groepslessen en door de zwemverenigingen.
Speelweide
De speelweide krijgt door het hybride bad een belangrijkere functie. Als de puien van het gebouw open zijn kunnen de bezoekers van binnen naar buiten en gebruik maken van de directe omgeving rondom de aanbouw. Het ontwerp voor de speelweide wordt door Smit Groenadvies uitgewerkt. zij zijn ook de landschapsarchitect voor het Leeghwaterpark. De vernieuwde speelweide sluit hierdoor beter aan bij het (nieuwe) ontwerp van het Leeghwaterpark. De aanpassing van de speelweide wordt in de aanbesteding van het project ‘Uitbreiding Leeghwaterbad’ opgenomen.
Beweegbare bodem
Het SO voorzag in een beweegbare bodem voor de helft van het hybride bad. In het VO is ervoor gekozen het volledige bad te voorzien van een beweegbare bodem. Dat biedt meer flexibiliteit in het gebruik van het zwembad: het maakt het bad beter geschikt om in te zetten voor verschillende activiteiten als zwemlessen, groepslessen en de verhuur aan diverse externe partijen zoals de zwemvereniging WZ&PC.
Dit zorgt uiteindelijk voor een hogere bezettingsgraad van het badwater, waardoor het bad rendabeler kan worden geëxploiteerd.
Daarnaast functioneert de beweegbare bodem in de hoogste stand ook als zwembadafdekking. Als het zwembad niet in gebruik is bestaat de wettelijke plicht het badwater af te dekken om afkoeling van het water tegen te gaan. Dat is niet meer nodig door het gebruik van een volledig beweegbare bodem niet meer noodzakelijk. De extra investering om de beweegbare bodem over het gehele wateroppervlak toe te passen is beperkt en wordt ruimschoots gecompenseerd door de besparing op de energielasten.
Financiën
Er is een kostenraming opgesteld voor het voorlopig ontwerp. Deze raming is inmiddels getoetst. De kostenraming past binnen het beschikbaar gestelde krediet.
Als planning voor het vervolg hanteert de gemeente:
Derde kwartaal 2024: Uitwerking Definitief ontwerp & voorbereiding vergunningsaanvraag
Eerste kwartaal 2025: Aanbesteding en aanvraag vergunningen
Derde kwartaal 2025: Bouwrijp maken
2026 Realisatie