HomeNieuwsWelzijnWateroverlast in een deel van het vernieuwde Kooimanpark

Wateroverlast in een deel van het vernieuwde Kooimanpark

Behoud grote bomen in gevaar

Foto Stadspartij-BPP


In het voorjaar van 2024 is het nieuwe Kooimanpark geopend. Veel inwoners en honden gebruik maken gebruik van het park. Het IS een prachtig Centrumpark geworden.

Bekend was voor de aanleg van het vernieuwde park dat er een waterprobleem was. Insteek was o.a. dat dit waterprobleem in het Wagenweggebied en omgeving opgelost zou worden. In het ontwerp en aanleg van het Kooimanpark is dan ook rekening gehouden met mogelijke hoge (grond) waterstand.

Al direct bij de opening van het Kooimanpark was te zien dat diverse bomen toch met hun wortels in het water staan. En afgelopen weken is dit  weer aan de orde.

Barbara Jonk fractievoorzitter van Stadspartij-Beemster Polder Partij stelde hierover vragen  aan het college. De oplossing blijkt niet eenvoudig en is twijfelachtig, zo luidt het antwoord van het college.

Opzet ontwerp was ook oplossen waterproblematiek

Het uitgangspunt voor het ontwerp van het Kooimanpark was om de bestaande waardevolle bomen te behouden en de waterproblematiek op te lossen. Met het nieuwe ontwerp is 95% van de waterproblematiek in het park opgelost. Op de grote weide kon rond de bestaande bomen niet te veel worden opgehoogd.
De verwachting was dat de gedeeltelijke ophoging en daar waar mogelijk de bewerking van de grond ervoor zou zorgen dat het water beter zou infiltreren. Dat blijkt anders uit te pakken.

Het college constateerde dat deze oplossing niet toereikend is en water rondom de vijf grote bomen op de grote weide blijft staan. Ook het aanbrengen van extra drainage en het graven van afvoerkanaaltjes heeft onvoldoende effect gehad. Een hydroloog heeft op de betreffende locaties aanvullend onderzoek gedaan naar de bodemgesteldheid. Hieruit is gebleken dat de bodem bestaat uit slecht doorlatende klei- en veenlagen die doorlopen tot een diepte van circa 8 m onder maaiveld. Dit heeft als gevolg dat water rond de bomen nauwelijks tot niet de bodem in kan en het water op maaiveld blijft staan.

Ophogen of draineren rond de groet bomen niet mogelijk

Om de bomen te behouden kunnen er geen werkzaamheden plaatsvinden onder de kroonprojectie. Door het aanvullend onderzoek is vastgesteld dat onder de bestaande bomen een dik kleipakket ligt, waardoor het water onvoldoende kan infiltreren. Ophogen of draineren is bij deze bomen niet mogelijk, omdat er geen werkzaamheden kunnen plaatsvinden onder de kroonprojectie. Dit zorgt voor een dilemma, want het enige scenario om de wateroverlast rond de bomen ‘echt’ op te lossen is ophogen. Onder de kroonprojectie van de bestaande grote iep zijn als proef houtsnippers aangebracht.

Deze houtsnippers absorberen vocht, waardoor het rond de boom droger lijkt. De houtsnippers zullen als tussenoplossing ook worden aanbracht  onder de kroonprojectie van de andere vier bomen, waar nu het water blijft staan. Tot de zomer controleren we of de bomen zich in deze natte omstandigheden kunnen redden.

Als de bomen voor meer dan 80% in blad komen dan kunnen de bomen worden behouden. De waterproblematiek is dan niet opgelost, maar wordt door de houtsnippers beperkt. Als de bomen het niet redden dan is het mogelijk om de waterproblematiek op de grote weide structureel op te lossen door ophoging en grondbewerking. Er worden dan nieuwe bomen geplant die geschikt zijn voor de locatie en bodemgesteldheid.

Welzijn artikelen