HomeNieuwsWelzijnWethouder Natalie Saaf overhandigt gerestaureerde haan Keysertoren

Wethouder Natalie Saaf overhandigt gerestaureerde haan Keysertoren

Foto Stadspartij-BPP


Sinds september werkt aannemer B2 Restauratie aan de restauratie van de ruim 50 meter hoge kerktoren van de Keyserkerk in Middenbeemster. Zij herstellen en schilderen de houtconstructie en herstellen het metsel- en voegwerk van de gevels. Ook knappen zij de ornamenten op van de toren, zoals de haan en de bol (onderdeel van de spits). Maar ook de vier grote wijzerplaten van het uurwerk krijgen nieuwe verlichting en worden weer beschermd tegen de weersinvloeden. 

De werkzaamheden zijn in volle gang. De aannemer verwacht de toren in januari te kunnen opleveren. Wethouder Vastgoed Natalie Saaf: ‘De gemeente is eigenaar van de toren en laat de toren ongeveer om de 15 jaar opknappen. Zo behouden en koesteren we wat we hebben. De specialisten van B2 Restauratie werken met veel passie en precisie aan dit project. De terugplaatsing van het haantje is een mooi moment om daar even bij stil te staan.’

De Keysertoren dateert uit 1621 en is gebouwd naar de plannen van bouwmeester Hendrick de Keyser (onder andere ook van de Westerkerk en het praalgraf van de Oranjes). In 1623 was het kerkschip gereed en in 1625 zijn er aan weerszijde van de toren dienstruimten toegevoegd.

VISIT Beemster stelt de toren vanaf Hemelvaart ook weer open voor de Keyserklim.
Saaf: ‘Bovenin de toren geniet je van een fantastisch uitzicht over het werelderfgoed Droogmakerij de Beemster met het prachtige verkavelingspatroon.’

(De haan siert voornamelijk protestantse kerken. In 1618 werd met de bouw van de kerk in Middenbeemster begonnen. Het is één van de vroegste voorbeelden van protestantse kerkbouw in Holland. Alleen op katholieke kerken van voor de reformatie (trad. 1517) is de haan  soms te vinden.

De haan op de kerktoren verkondigt de opstanding van Jezus. De haan verwijst ook naar Petrus, de beroemde leerling van Jezus. In de nacht dat Jezus gevangengenomen werd, verloochende Petrus hem driemaal voor de haan kraaide. De haan waarschuwt ons er voor Jezus niet te verloochenen. Toen Petrus zich realiseerde wat hij gedaan had, kreeg hij berouw. Daarom is de haan (in de rooms-katholieke kerk) ook het symbool van de biecht, waarbij mensen opbiechten waar ze fout geweest zijn.

Dat de haan op torens te zien is, is best bijzonder omdat dit dier aanvankelijk een heidens afweersymbool was. Bij het bekeren van heidense tot het christelijk geloof werd dit symbool overgenomen. RED. Stadspartij-BPP)

Welzijn artikelen